H Alpha Trust Aνδρομεδα ΑΕΕΧ είναι η μοναδική εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και από το 2011 η επενδυτική της στρατηγική είναι προσανατολισμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφού πάνω από το 90% του ενεργητικού της είναι τοποθετημένο σε τίτλους στο ΧΑ.
Σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία η εταιρεία ολοκλήρωσε στις αρχές του περσινού Αυγούστου αύξηση κεφαλαίου 12,2 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή αξία ενεργητικού (ΝAV) πριν την αύξηση ήταν 12,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, το ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ σημειώνοντας απόδοση 28% από την αρχή του έτους ενώ η μετοχή κερδίζει 19,6% συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος 0,2 ευρώ που είχε διανεμηθεί τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ανδρομέδα, κ. Βασίλη Κλέτσα η εταιρεία υποαποδίδει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη (κέρδη 40% από την αρχή του έτους) γιατί επενδύει κυρίως στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Γενικού Δείκτη που κινήθηκε έντονα ανοδικά με «καύσιμο» τις τράπεζες.
Η επενδυτική επιτροπή της εταιρείας υποστηρίζει πως οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κρυμμένες υπεραξίες και πολλές από αυτές έδειξαν μεγάλες αντοχές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας αλλά και μέσα στην ενεργειακή κρίση.
Η εσωτερική αξία της μετοχής ανέρχεται σήμερα στα 8,7 ευρώ και διαπραγματεύεται με discount 18,75% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής (7,10 ευρώ).
Το 90% του ενεργητικού της είναι τοποθετημένο σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, το 8% είναι σε ομόλογα και το 2% αφορά τις ίδιες μετοχές που έχουν αγοραστεί από την εταιρία΄.
Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις της εταιρείας εντοπίζονται στις μετοχές των: Quest, Τιτάν, ΟΤΕ, Viohalco, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Πειραιώς, Flexopack, Motor Oil OTE και Cenergy.
Η απόδοση της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου από το Νοέμβριο του 2011 όταν έγινε αλλαγή της επενδυτικής στρατηγικής σε αμιγώς ελληνική είναι 234% έναντι 122,5% της συνολικής απόδοσης του Γενικού Δείκτη.
Η Ανδρομέδα από την αρχή του έτους έχει βάλει δύο στόχους: το discount μεταξύ της πραγματικής αξίας της μετοχής και της χρηματιστηριακής τιμής να μειωθεί κάτω από το 10% και να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής. Ως προς το δεύτερο στόχο, με την τόνωση της εξωστρέφειας της εταιρείας και την πρόσληψη δεύτερου market maker η μέση εμπορευσιμότητα της μετοχής ξεπέρασε τα 3.000 τεμάχια εντός του 2023 έναντι 1.250 τεμαχίων το 2022.
«Η εταιρική κερδοφορία του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023 για τις εισηγμένες, όχι μόνο παρέμεινε σταθερή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις βελτιώθηκε σημαντικά αποτελώντας το βασικό μοχλό των υψηλών επιδόσεων της χρηματιστηριακής αγοράς. Χωρίς να αμφισβητείται το γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο επηρεάζεται και από την πορεία των διεθνών αγορών, υποστηρικτικοί παράγοντες για την πορεία του το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αποτελούν η ανάκτηση της επενδυτικής Βαθμίδας, η πιθανή διάθεση τραπεζικών μεριδίων από το ΤΧΣ, οι αναμενόμενες νέες εισαγωγές εταιριών, καθώς και η διατηρησιμότητα της εταιρικής κερδοφορίας», προβλέπει στο τελευταίο της report η Ανδρομέδα
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία αποφάσισε μετά τον ΟΠΑΠ να είναι η δεύτερη εισηγμένη που θα δώσει τη δυνατότητα στους μετόχους της να λαμβάνουν αν το επιθυμούν μετοχές αντί μερίσματος. Για το σκοπό αυτό έχει συγκληθεί γενική συνέλευση στις 26 Ιουλίου με θέμα την έκτακτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά την πενταετία 2023 – 2028, μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ, ώστε η εταιρεία να είναι κατοχυρωμένη και από την επόμενη χρηματική διανομή (μέρισμα, επιστροφή κεφαλαίων, κέρδη παρελθουσών χρήσεων κ.α.) να έχει τη δυνατότητα έκδοσης νέων μετοχών τις οποίες θα λάβουν οι μέτοχοι που θα προτιμήσουν να επανεπενδύσουν το μέρισμά τους.