H Αlpha Trust Ανδρομέδα ΑΕΕΧ, η μοναδική εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ολοκλήρωσε στις αρχές του περσινού Αυγούστου αύξηση κεφαλαίου 12,2 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή αξία ενεργητικού (ΝAV) πριν την αύξηση ήταν 12,5 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία που παραδοσιακά επενδύει το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της σε μετοχές στο ΧΑ ακολούθησε την ίδια τακτική αλλά με μια μικρή διαφορά: αυτή τη φορά επένδυσε περισσότερα κεφάλαια σε εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, «πιάνοντας» την τάση του δεύτερου εξαμήνου στην αγορά.
Σταδιακά «πήρε» τα κέρδη της από τις τοποθετήσεις αυτές και σήμερα έχει επανέλθει στην αρχική της στρατηγική επενδύοντας περισσότερα σε εταιρείες από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
«Οι εταιρείες από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν κρυμμένες υπεραξίες», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Κλέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών.
Σήμερα η καθαρή αξία ενεργητικού ανέρχεται στα 27,5 εκατ. ευρώ με την εσωτερική αξία της μετοχής να βρίσκεται στα 7,8 ευρώ και να διαπραγματεύεται με discount άνω του 14% σε σχέση με την τρέχουσα αξία της μετοχής (6,66 ευρώ).
Το 90% του ενεργητικού είναι τοποθετημένο σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο και το υπόλοιπο 10% σε ομόλογα και τα μετρητά. Σύμφωνα με τον κ. Κλέτσα, οι εισηγμένες εταιρείες έδειξαν μεγάλες αντοχές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας αλλά και μέσα στην ενεργειακή κρίση κερδίζοντας μερίδια αγοράς για αυτό και εμφανίζουν πλέον υψηλές κερδοφορίες.
Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις της εταιρείας εντοπίζονται στις μετοχές των: Quest, Τιτάν Viohalco, Jumbo, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, OTE, Entersof και Cenergy.
Οι επόμενοι στόχοι σύμφωνα με τον κ. Κλέτσα είναι η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής, η μείωση του discount, η διατήρηση υψηλών χρηματικών διανομών και η επίτευξη υψηλών μακροχρόνιων αποδόσεων.
Σημειώνεται ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου η μετοχική σύνθεση έχει διαμορφωθεί ως εξής: 69,81% ξένοι και Έλληνες θεσμικοί, 27,41% το retail και 2,79% είναι ίδιες μετοχές.
Όπως επισήμανε ο κ. Κλέτσας, μετά και την πρόσληψη και δεύτερου market maker η εμπορευσιμότητα της μετοχής έχει ενισχυθεί από τα 1.100 τεμάχια την ημέρα σε 3.300. Στόχος της διοίκησης είναι το discount μεταξύ της πραγματικής αξίας της μετοχής και της χρηματιστηριακής τιμής να μειωθεί κάτω από το 10%.
Η εταιρεία στην ετήσια γενική συνέλευση που θα γίνει στις 17 Μαΐου θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία στη χρήση του 2022 είχε ζημιές κυρίως από την αποτίμηση χαρτοφυλακίου αλλά θα μοιράσει μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων.
Η μερισματική απόδοση σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της μετοχής είναι πάνω από 3%, ενώ υπάρχει σκέψη και για νέα χρηματική διανομή εντός του 2023, καθώς το πρώτο τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 1,92 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 760.000 ευρώ ήταν κέρδη από αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίου που μπορούν να μοιραστούν ως έξτρα χρηματική διανομή.
Η απόδοση χαρτοφυλακίου από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης ανέρχεται στο 16,8% έναντι απόδοσης 29% του Γενικού Δείκτη, γεγονός που αποδίδεται στη σταδιακή τοποθέτηση των νέων διαθεσίμων.
Η εταιρεία από την ίδρυσή της το 2000 έχει εμφανίσει απόδοση χαρτοφυλακίου 128,85% έναντι αρνητικής απόδοσης του Γενικού Δείκτη 46,44%.