«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για τη θυγατρική στη Ρουμανία, αλλά προέχει η σταθεροποίηση των επιδόσεών της». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ ερωτώμενος από αναλυτές στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αφορμή τα αποτελέσματα του ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2023, για το αν υπάρχει σκέψη ρευστοποίησης της συμμετοχής.
Η εταιρεία κινητής στη Ρουμανία κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο μείωση εσόδων κατά 12% στα 69 εκατ. ευρώ και συνεισέφερε μόλις 3,5 εκατ. EBITDA, έναντι 11,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Για την αναδιάρθρωση της Telekom Romania Mobile «επιστρατεύτηκε» ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ Χαράλαμπος Μαζαράκης, ο οποίος θα αναλάβει παράλληλα με τα καθήκοντά του στον ΟΤΕ και καθήκοντα CEO στη Ρουμανία.
Στόχος είναι η σταθεροποίηση των επιδόσεων της θυγατρικής, η ενίσχυση της πελατειακής βάσης, η επίτευξη συνεργειών και καθαρών κερδών. Από τον ΟΤΕ δεν το λένε ευθέως, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρώτα θα πρέπει να καταστεί η εταιρεία κινητής ελκυστική και μετά ενδεχομένως να μπει πωλητήριο.
Το άλλο πεδίο που απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη ήταν ο ανταγωνισμός του κλάδου και πως ο ΟΤΕ θα αντιδράσει, δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο υπήρξε ελαφρά κάμψη των εσόδων και μείωση του μέσου εσόδου ανά χρήστη (ΑPRU) στη σταθερή.
Η εξέλιξη αυτή βεβαίως αποδίδεται στην επιθετική εμπορική πολιτική του οργανισμού και τη μεταφορά της συνδρομητικής βάσης σε υψηλότερες ταχύτητες που σύμφωνα με τη διοίκηση έφερε αποτελέσματα.
Όπως ισχυρίζεται η διοίκηση, «προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την πελατειακή μας βάση και όχι μόνο τα καταφέραμε αλλά αυξήσαμε τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τα συμβόλαια στην κινητή».
Σε ετήσια βάση, κατεγράφησαν απώλειες 11.558 συνδέσεων στη σταθερή (υπηρεσίες φωνής) αλλά αύξηση κατά 64.693 στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 127.790 στις νέες συνδέσεις κινητής με συμβόλαιο. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν οι ευρυζωνικές συνδέσεις κατά 15.133 και οι πελάτες με συμβόλαιο στην κινητή κατά 47.391, εκ των οποίων η πλειονότητα προέρχεται από μετατροπή της καρτοκινητής σε συμβόλαιο που ενισχύει το APRU.
Πάντως, μέσα σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον ο κ. Τσαμάζ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς.
Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις στην οπτική ίνα, από το διαθέσιμο δίκτυο 941.000 γραμμών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο, περίπου 166.000 πελάτες έχουν αγοράσει την υπηρεσία, δηλαδή ένα ποσοστό διείσδυσης 18% έναντι 12% στο περσινό τρίμηνο.
Σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός από τον βασικό μέτοχο (Deutsche Telekom) να πωληθούν οι υποδομές σε κεραίες και πύργους κινητής όπως συνέβη με τη Vantage Τower και τη United Group, η διοίκηση τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα.
Σχετικά με την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, η διοίκηση στάθηκε στην προσπάθεια μείωσης των εξόδων μέσα από το νέο πρόγραμμα εθελουσίας που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ως προς το τελευταίο, η προσπάθεια εντοπίζεται στη μείωση της κατανάλωσης σε Data Centers και δίκτυα. Η εταιρεία είχε συνάψει διμερείς πράσινες συμβάσεις (PPAs) με προμηθευτές το 2021 που λήγουν το 2023 και θα πρέπει να διαπραγματευτεί την ανανέωσή τους, με τη διοίκηση να προϊδεάζει ότι οι νέες συμβάσεις θα έχουν αυξημένο κόστος.
Οι επενδύσεις φέτος θα ανέλθουν στα 640 εκατ. ευρώ εστιάζοντας στην υποδομή FTTH, στα δίκτυα 5G και στην ψηφιακοποίηση των σημείων επαφής με τον πελάτη.
Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την τεχνολογία (payzy, BOX, COSMOTE Insurance), και θα διεκδικήσει νέα έργα ως Systems Integrator για τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, εκμεταλλευόμενος τη σταδιακή υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τα λοιπά έσοδα του οργανισμού αυξήθηκαν κατά 12,3% στα 147 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στη συμβολή των υπηρεσιών υποστήριξης ΙCT.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου ο ΟΤΕ είχε στο χαρτοφυλάκιό του 6,3 εκατ. ίδιες μετοχές, οι οποίες όταν ακυρωθούν, εκτός από το όφελος όλων των μετόχων στη μεγαλύτερη διανομή μερίσματος θα ενισχύσουν περαιτέρω το μερίδιο της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ στο 51,6%.