ΓΔ: 2067.67 0.47% Τζίρος: 135.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:43
Φωτο: Shutterstock

Ξεκίνησε σήμερα η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Καστοριά

Η Καστοριά, το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γούνας στον δυτικό κόσμο, υποδέχεται 85 επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, προσδοκώντας να ανακτήσει την χαμένη της δυναμική ως προς την παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές γούνινων παλτών κι αξεσουάρ.

Άνοιξε τις πύλες της σήμερα η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, με την συμμετοχή 85 εκθετών από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο, λαμβάνει χώρα στην Καστοριά, το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γούνας στον δυτικό κόσμο αυτήν την στιγμή, καθώς παραμένουν σε λειτουργία ακόμη δεκάδες επιχειρήσεις μεταποίησης.

Στην φετινή έκθεση λαμβάνουν μέρος επιχειρήσεις από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία, ενώ αναμένονται εμπορικοί επισκέπτες κι αντιπρόσωποι ξένων οίκων κι επιχειρηματίες από την Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Κίνα και την Κορέα. Έχοντας δεχθεί βαρύ πλήγμα, αρχικά από την πανδημία κι εν συνεχεία από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η ελληνική παραγωγή γούνας έχει συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία τριετία, ενώ αρκετοί Έλληνες γουνοποιοί έχουν εγκαταλείψει την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς αναζητώντας την τύχη τους ακόμη και στην ρωσική αγορά, όπου υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένους γουναράδες.

Η δύσκολη συγκυρία έχει πλήξει και τους εκτροφείς μινκ, ο αριθμός των οποίων έχει περιοριστεί σε περίπου 1 εκατομμύριο φέτος, από σχεδόν 2 εκατομμύρια σε άλλες περιόδους, καθώς σχεδόν οι μισές από τις 92 φάρμες εκτροφής έχουν κλείσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, περί τις 2.000 επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας στην περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας, απασχολώντας περί τους 4.000 εργαζόμενους. Η φετινή έκθεση διοργανώνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή συνολικά για τον κλάδο γούνας, καθώς οι εξαγωγές έχουν συρρικνωθεί κι ο κλάδος αναζητά προσανατολισμό σε ένα ασταθές περιβάλλον. Σημειώνεται ότι προ πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας ανέρχονταν σε 108 εκατ ευρώ ετησίως, με το μισό από αυτό το ποσό να προέρχεται από την Ρωσία. Το 2021, οι εξαγωγές προς την Ρωσία μόλις άγγιξαν τα 14 εκατ ευρώ, από 55 εκατ ευρώ που ήταν το 2017, ενώ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -μία επίσης προσοδοφόρα αγορά- διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές άγγιξαν τα 13 εκατ ευρώ, έχοντας απωλέσει περίπου την μισή αξία τους συγκριτικά με το 2017, που ήταν 31 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντήρηση ξυλόγλυπτης εικόνας Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά Καστοριάς

Θετικά γνωμοδότησε το ΚΑΣ για τη συντήρηση της ξυλόγλυπτης εικόνας του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς στην Καστοριά, μοναδικό βυζαντινό έργο του 13ου αι., συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστοριά: Εξιχνίαση απάτης και πλαστογραφίας σε βάρος 32χρονου

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας σε βάρος 32χρονου στην Καστοριά. Δύο άνδρες ταυτοποιήθηκαν ως υπαίτιοι, με τον έναν να έχει λάβει και τον άλλο να έχει αναλάβει τα χρήματα. Η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη 26χρονου στην Καστοριά για μεταφορά 56 κιλών ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός στην Καστοριά, καθώς μετέφερε πάνω από 56 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δύο σάκους. Η αστυνομία εντόπισε πενήντα συσκευασίες στο όχημά του και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του.
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ στην Καστοριά τα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας

Η Καστοριά φιλοξένησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών απ’ όλη τη χώρα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα των τοπικών κοινωνιών.
Νίκος Παπαθανάσης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

2 εκατ. ευρώ για έργα ανάπλασης στον Κάτω Νεστόριο Καστοριάς

Η ανάπλαση 15.978 τ.μ. στον Κάτω Νεστόριο Καστοριάς, με δημόσια δαπάνη 2 εκατ. ευρώ, αφορά οδικό δίκτυο, στηρίξεις, κοινωνικά και ιστορικά σημεία, βελτιώνοντας προσβασιμότητα, ασφάλεια και περιβάλλον με νέες φυτεύσεις.
ασθενοφόρο Citroën Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην επαρχιακή οδό Κορησού-Γέρμα Καστοριάς

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε στον δρόμο Κορησού-Γέρμα, όταν 81χρονος οδηγός έχασε τον έλεγχο του Ι.Χ., το αυτοκίνητο ανετράπη και κατέληξε σε δέντρα. Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.