ΓΔ: 2613.1 -0.05% Τζίρος: 153.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:17:36
Φωτο: Shutterstock

Ξεκίνησε σήμερα η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας στην Καστοριά

Η Καστοριά, το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γούνας στον δυτικό κόσμο, υποδέχεται 85 επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, προσδοκώντας να ανακτήσει την χαμένη της δυναμική ως προς την παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές γούνινων παλτών κι αξεσουάρ.

Άνοιξε τις πύλες της σήμερα η 48η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, με την συμμετοχή 85 εκθετών από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο, λαμβάνει χώρα στην Καστοριά, το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γούνας στον δυτικό κόσμο αυτήν την στιγμή, καθώς παραμένουν σε λειτουργία ακόμη δεκάδες επιχειρήσεις μεταποίησης.

Στην φετινή έκθεση λαμβάνουν μέρος επιχειρήσεις από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία, ενώ αναμένονται εμπορικοί επισκέπτες κι αντιπρόσωποι ξένων οίκων κι επιχειρηματίες από την Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Κίνα και την Κορέα. Έχοντας δεχθεί βαρύ πλήγμα, αρχικά από την πανδημία κι εν συνεχεία από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η ελληνική παραγωγή γούνας έχει συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία τριετία, ενώ αρκετοί Έλληνες γουνοποιοί έχουν εγκαταλείψει την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς αναζητώντας την τύχη τους ακόμη και στην ρωσική αγορά, όπου υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένους γουναράδες.

Η δύσκολη συγκυρία έχει πλήξει και τους εκτροφείς μινκ, ο αριθμός των οποίων έχει περιοριστεί σε περίπου 1 εκατομμύριο φέτος, από σχεδόν 2 εκατομμύρια σε άλλες περιόδους, καθώς σχεδόν οι μισές από τις 92 φάρμες εκτροφής έχουν κλείσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, περί τις 2.000 επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας στην περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας, απασχολώντας περί τους 4.000 εργαζόμενους. Η φετινή έκθεση διοργανώνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή συνολικά για τον κλάδο γούνας, καθώς οι εξαγωγές έχουν συρρικνωθεί κι ο κλάδος αναζητά προσανατολισμό σε ένα ασταθές περιβάλλον. Σημειώνεται ότι προ πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές γούνας ανέρχονταν σε 108 εκατ ευρώ ετησίως, με το μισό από αυτό το ποσό να προέρχεται από την Ρωσία. Το 2021, οι εξαγωγές προς την Ρωσία μόλις άγγιξαν τα 14 εκατ ευρώ, από 55 εκατ ευρώ που ήταν το 2017, ενώ προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -μία επίσης προσοδοφόρα αγορά- διαμορφώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές άγγιξαν τα 13 εκατ ευρώ, έχοντας απωλέσει περίπου την μισή αξία τους συγκριτικά με το 2017, που ήταν 31 εκατ ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρκούδα σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστοριά: Βρέθηκε νεκρή αρκούδα, ύποπτο το ενδεχόμενο πυροβολισμού

Νεκρή εντοπίστηκε μια μεγαλόσωμη αρσενική αρκούδα, πιθανότατα από πυροβολισμό, σε παραποτάμια περιοχή της Καστοριάς. Το άγριο ζώο βρισκόταν σε αποσύνθεση, ενώ εκτιμάται ότι ήταν νεκρό 4-5 ημέρες.
Κοπάδι προβάτων βοσκή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καστοριά: Έκτακτα μέτρα μετά από κρούσματα ευλογιάς σε πρόβατα

Έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση ευλογιάς προβάτων εφαρμόζονται στην ΠΕ Καστοριάς, με απαγόρευση μετακινήσεων, αγοραπωλησιών και βόσκησης σε καθορισμένες ζώνες, ύστερα από επιβεβαίωση μολύνσεων στον Γέρμα Άργους Ορεστικού.
Άποψη Καστοριάς λίμνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο βυζαντινά μνημεία της Καστοριάς παραμένουν ενεργοί ναοί

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέδωσε αποκατεστημένους τους ναούς του Ταξιάρχη και του Αγίου Γεωργίου στην Καστοριά, ενισχύοντας τον βυζαντινό χαρακτήρα της πόλης και αναδεικνύοντας την πολιτιστική της ταυτότητα.
Πυροσβέστης μετά από φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στους Αμπελόκηπους Άργους Ορεστικού Καστοριάς

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στους Αμπελόκηπους Άργους Ορεστικού Καστοριάς, χωρίς ενεργά μέτωπα. Επιχείρησαν 18 πυροσβέστες, 5 οχήματα, υδροφόρες και μηχανήματα δήμου. Ερευνάται η αιτία της φωτιάς.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίνα Μενδώνη: Επίσκεψη στη Β. Ελλάδα για παράδοση έργων πολιτισμού

Τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις αρχές Αυγούστου η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με επισκέψεις σε έργα και μνημεία σε Σέρρες, Πέλλα και Καστοριά, ξεκινώντας από την Αμφίπολη το Σάββατο.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρίστος Δήμας: Έρχεται άμεσα η προκήρυξη για το φράγμα Νεστορίου

Σε επίσκεψη στην Καστοριά, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Δήμας τόνισε την πρόοδο σημαντικών έργων υποδομής, όπως το φράγμα Νεστορίου και τα αρδευτικά δίκτυα, που ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.