Τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά ακινήτων κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες σε ένα περιβάλλον που πάσχει από μεγάλη έλλειψη αντικειμενικών στοιχείων.
Η καινοτόμα υπηρεσία της HOMLI παρέχει δωρεάν on line εκτίμηση ακινήτου, χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής εκμάθησης (Machine Learning) που υποστηρίζεται από εκατομμύρια δεδομένα. Ιδρύθηκε από τρεις Έλληνες που γνωρίστηκαν στη Βοστώνη κατά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ με εμπειρία σε εταιρείες όπως οι Amazon, McKinsey, Morgan Stanley, καθώς και σε startups της Αμερικής.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες προσπάθειες επιχειρηματιών να κλείσουν τα κενά πληροφόρησης της ελληνικής αγοράς με την νέα τεχνολογία, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια εργαλεία.
Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλές καινοτομίες περιορίζονται από τις γραφειοκρατικές παθογένειες της αγοράς παρά τα οφέλη που προσφέρουν.
«Οι δυνατότητες που παρέχει ήδη, αλλά και που θα ξεκλειδώσει στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά αμέτρητες: από την ανάλυση της αξίας ενός ακινήτου, την ανεύρεση επενδυτικών ευκαιριών έως την αναζήτηση κατοικίας, αλλά και την προώθηση ενός προς πώληση ακινήτου. Καθημερινά βγαίνουν νέες καινοτομίες που αφορούν την αγορά ακινήτων», τονίζουν στελέχη της εταιρείας HOMLI.
Σε αντίθεση με πολλές άλλες αγορές ακινήτων του κόσμου, τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ένας επενδυτής στην Ελλάδα ώστε να πάρει μια απόφαση είναι λίγα.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας αγοραπωλησίας ακινήτου σε δημόσια μητρώα σε αγορές του εξωτερικού είναι συνήθης, προσφέροντας μια ουσιαστική ενημέρωση στους επενδυτές.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η υποχρέωση για τήρηση τέτοιου μητρώου, κάτι που σημαίνει ότι το να βρει πληροφορίες ένας αγοραστής για ένα ακίνητο που τον ενδιαφέρει στηρίζεται στις δημοσιοποιημένες αγγελίες πώλησης, σε μεσίτες και την «αίσθηση» που έχει τη στιγμή που θα λάβει της αποφάσεις του.
Βλέποντας αυτό το κενό, η HOMLI λειτούργησε την πλατφόρμα της πριν από περίπου 12 μήνες. Από τότε, περίπου 250.000 χρήστες από την Ελλάδα έχουν κάνει χρήση της εκτίμησης ακινήτου της εταιρείας που στηρίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο (neural network) το οποίο αναγνωρίζει συσχετίσεις μεταξύ δεδομένων και καταλήγει σε εκτιμήσεις σχετικά με την αξία και άλλα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανταπόκριση που έχει λάβει η πλατφόρμα online εκτίμησης αξίας ακινήτων από τον κόσμο. Προτού ξεκινήσουμε, δεν υπήρχε η συνήθεια να μαθαίνουμε την αξία του ακινήτου μας online με τρόπο αντικειμενικό και απόλυτα βασισμένο σε δεδομένα της αγοράς. Κι αυτό παρότι το real estate είναι τόσο έντονα συνυφασμένο με την ελληνική κοινωνία», προσθέτουν στελέχη της εταιρείας.
Για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, η HOMLI έχει την υποστήριξη των Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital), όπως το Y Combinator και το Plug and Play, καθώς κι από άλλους angel investors.
Σημειώνεται ότι η online εκτίμηση ακινήτου παρέχεται μόνο για την Αθήνα στην Ελλάδα και ότι η εταιρεία καλύπτει τόσο την Ισπανία, όσο και την Πορτογαλία, ενώ υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο ρόλος του μεσίτη
Η έλευση των νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPΤ, αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων είναι βέβαια και το real estate.
Ένα βασικό ερώτημα το οποίο προσπαθούν να απαντήσουν πολλοί επαγγελματίες μετά τη λειτουργία του ChatGPT είναι κατά πόσο η τεχνολογία θα υποκαταστατήσει τους ανθρώπους.
Στην αγορά ακινήτων, οι απόψεις ποικίλουν, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα αυτοματοποιηθούν αρκετές εργασίες που εκτελούνται σήμερα από μεσίτες. Ωστόσο, ο βασικός τους ρόλος δεν φαίνεται να αλλάζει, σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις. Και ο λόγος είναι ότι η αγορά του σπιτιού θεωρείται ότι είναι μια πολύ σύνθετη απόφαση που απαιτεί τον ανθρώπινο παράγοντα ώστε να ολοκληρωθεί.