ΓΔ: 1383.22 -0.10% Τζίρος: 8.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:02:33 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αποφασισμένη να πάρει «πράσινο φως» από Κομισιόν η GAP Interconnector

Να στηρίξει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αφρικής που προωθεί η Eunice ζήτησε από την κυβέρνηση ο Ελληνοαμερικανός υπεύθυνος του σχεδίου, Andreas Borgeas. Αντίστοιχη πρόταση προωθεί και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Ξεκάθαρο στόχο να διεκδικήσει υψηλή βαθμολογία προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου - Ελλάδας, Greece – Africa Power Interconnector (GAP Interconnector) θέτει Eunice που έχει να αντιμετωπίσει αντίστοιχες προτάσεις από το εξωτερικό καθώς και εκείνη του «GREGY» που προωθεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, ELICA SA.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανταγωνισμού, ο Ελληνοαμερικανός πρώην Γερουσιαστής της Καλιφόρνια και διευθύνων σύμβουλος του έργου GAP Interconnector, κ. Andreas Borgeas σημείωσε χθες πως «πολλοί στην αγορά θεωρούν πως είμαστε σε ανταγωνισμό με το GREGY. Δεν ισχύει. Είμαστε σε ανταγωνισμό με τις Βρυξέλλες για την καλύτερη βαθμολογία για την ένταξη του έργου ως PCI και PMI». Τόνισε ότι στόχος είναι το έργο να είναι ανταγωνιστικό σε ρυθμιστικό και εμπορικό επίπεδο. Υπογράμμισε, επίσης, πως για την εξέλιξη του έργου «δεν αποφασίζει η Αθήνα, ούτε το Κάϊρο, ούτε η Ουάσιγκτον, αλλά οι Βρυξέλλες».

Υπενθύμισε την επιστολή υποστήριξης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2020, που υπέγραφε ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενώ τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δηλώσει την υποστήριξή της προς τα δύο έργα εν αναμονή των οριστικών λιστών ένταξης της ΕΕ.

Μάλιστα, υποστηρίζοντας πως τα έργα δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους αλλά, αντιθέτως, είναι αναγκαία η προώθηση διαφορετικών έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως είχε μιλήσει για απαραίτητες νέες διασυνδέσεις, υπογραμμίζοντας πως είναι πάνω από ένα τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Το έργο έχει ενταχθεί στις λίστες των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI), ωστόσο ο κ. Borgeas υπογράμμισε πως η εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δεν θα αποτελέσει κριτήριο για την υλοποίηση του έργου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε την οικονομική ενίσχυση από τα PCI ή τα PMI; Όχι, αλλά είναι ευπρόσδεκτη». Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης σημείωσε πως ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον, με τους υποψήφιους επενδυτές να «έρχονται στην πόρτα μας».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας, σημειώνοντας την υψηλή σημαντικότητα που προσδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου που προτεραιοποει την κατασκευή κρίσιμων projects για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου – Ελλάδας και της ιδιαίτερης συμβολής που μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από την επιλογή της χώρας μας για την εισαγωγή καθαρής, πράσινης  ενέργειας από την Αφρική. Όπως σημείωσε, το έργο είναι σύννομο με βάση το διεθνές δίκαιο.  Τέλος, τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο από τη Γαλλία και ανέφερε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις. 

Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική του Eunice Energy Group, GAP Interconnector έχει προτείνει το μεγάλο έργο της υπεράκτιας μετάδοσης συνεχούς ρεύματος 2 GW και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ από τις ακτές της Βόρειας Μεσογείου της Αιγύπτου στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες βδομάδες πρόκειται να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τον ρόλο της Κρήτης στο έργο και τα συνοδά έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο νησί για την κατανάλωση της ενέργειας αξιοποιώντας και εναλλακτικές τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα του υδρογόνου. Στους σχεδιασμούς εντάσσεται, επίσης ο ηλεκτρικός αγωγός διασύνδεσης Αττικής, Δωδεκανήσου και Κρήτης Southern Aegean Interconnector (SAI), ο οποίος θα συνδέεται με το GAP με τον εκτιμώμενο προυπολογισμό να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παράθυρο» σε εξαγορές ανοίγει η ΔΕΗ για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Για πρώτη φορά η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ανοικτή σε deal που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Τα υψηλά λειτουργικά κέρδη, οι εκπτώσεις των 800 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» επενδύσεων για να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Ο ΑΔΜΗΕ σταδιακά «χτίζει» το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει κόμβος για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την τετραετία 2022-2025.
ETBA-Viotexniki-Stegi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στηρίζει νομικά το Επιχειρηματικό της Πάρκο στη Πάτρα

Η Επιχείρηση διεκδίκησε το να μη χρεώνεται έναντι του δήμου και μάλιστα υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της διακοπής της ηλεκτροδότησης, για ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν τις παρέχει ο δήμος.