Μετά και τη χθεσινή έγκριση της συνέλευσης της MIG για τη μεταβίβαση του 79,38% της Attica Group στη θυγατρική της Πειραιώς Strix Holdings, με αντάλλαγμα να σβηστούν χρέη της MIG 443,8 εκατ. ευρώ, ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς για τις τρεις θυγατρικές της (μαζί με την ΑΝΕΚ) αρχίζει και ξεδιπλώνεται προσδοκώντας να φέρει οφέλη σε όλες τις πλευρές.
Η MIG με την παραπάνω συναλλαγή μηδενίζει το δανεισμό της και με τη στήριξη της Πειραιώς θα ασκήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα αποκτώντας συμμετοχές σε άλλες εταιρείες διατηρώντας και την υποσχόμενη συμμετοχή της στην RKB που εκμεταλλεύεται εμπορικά κέντρα στη Σερβία.
Η Πειραιώς, με τη σειρά της, θα μειώσει στο 6% το ποσοστό της στα κόκκινα δάνεια, θα έχει ελεύθερη βαρών τη MIG -για την οποία «τρέχει» δημόσια πρόταση- και μακροπρόθεσμα, όταν πωληθεί το σχήμα Αttica - ANEK, θα εγγράψει μόνο κέρδη αφού έχει ως τώρα πάρει τις κατάλληλες προβλέψεις. Επίσης, με τη συγχώνευση Αttica-ANEK σώζεται η ΑΝΕΚ και δημιουργείται ένα αμιγώς ελληνικό ακτοπλοϊκό σχήμα που η ενδυνάμωσή και η εξυγίανσή του μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία και στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της χώρας ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των δεκάδων νησιών που δεν διαθέτουν αεροδρόμια και των άγονων γραμμών.
Η συναλλαγή της μεταβίβασης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα, καθώς η Strix έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση της Attica Group. Η Επιτροπή θα πρέπει τώρα να εξετάσει και τις συνέπειες για τον ανταγωνισμό από τη δημιουργία του νέου, μεγάλου ακτοπλοϊκού σχήματος και είναι πιθανό να επιβάλει ορισμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να την εγκρίνει.
Η μετοχή της MIG
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη μέρα της MIG, αν και στο ταμπλό λόγω της διαμάχης με τον Μάριο Ηλιόπουλο η αποτίμηση της μετοχής φαίνεται να έχει προεξοφλήσει πολλά περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό της Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό ότι στις 16 Ιανουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε η πρόσκληση της συνέλευσης με θέμα την ανταλλαγή χρέους μαζί με τα σχόλια του ΔΣ της MIG, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν 33 εκατ. ευρώ και χθες έκλεισε στα 203 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όσο υπάρχει το «μαξιλάρι» της δημόσιας πρότασης που λήγει στις 7 Απριλίου δεν θα υπάρξουν μεταβολές.
Υπενθυμίζεται πως μετά την απόφαση για το reverse split της μετοχής και την αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου για να καλυφθούν ζημιές του παρελθόντος, όταν επέλθει η μεταβολή, η τιμή της μετοχής από 0,2170 ευρώ θα ανέλθει στα 6,51 ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο θα διαμορφωθεί στα 12,5 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 31,3 εκατ. μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ.
Η MIG με τον μηδενισμό του δανεισμού της εξοικονομεί ετησίως 20 εκατ. ευρώ από τόκους. Επίσης, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή που βγάζει μια αποτίμηση περί τα 560 εκατ. ευρώ για το 100% της Attica Συμμετοχών θα δώσει τη δυνατότητα στη MIG να γράψει λογιστικά κέρδη 85-90 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ενδεχομένως θα φανεί στον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου της MIG και θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023.
Η MIG προς το παρών θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της μόνο την RKB, την εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Η RKB έχει 28 ακίνητα, αποτίμηση στα 207 εκατ. ευρώ και το 2022 είχε τζίρο 7 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ και δανεισμό 87 εκατ. ευρώ. Στα άμεσα σχέδια της ΜΙG δεν είναι η πώληση της RKB αλλά η αξιοποίηση της και ιδιαίτερα η αξιοποίηση μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων που διαθέτει.
Σημειώνεται πως η MIG έχει έρθει σε κατ’ αρχήν μη δεσμευτική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την επιμήκυνση του δανείου της θυγατρικής εταιρείας RKB κατά 7 επιπλέον έτη, ήτοι έως το 2032.
Τα νέα κεφάλαια και ο Ηλιόπουλος
Η επόμενη μέρα για τη MIG έχει καθοριστεί από το βασικό μέτοχο, την Τράπεζα Πειραιώς που διαθέτει σήμερα το 54,7% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης θα ελέγχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Θα συνεχίσει να είναι μια επενδυτική εταιρεία με αρχική «προίκα» τα 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ήδη στο ταμείο της αλλά σύντομα θα ακολουθήσει μια μεγάλη «ένεση» κεφαλαίου ώστε η επενδυτική της ομάδα να έχει μία υπολογίσιμη δύναμη πυρός για να προχωρήσει σε συμμετοχές και εξαγορές εταιρειών.
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα ενισχύσουν τη MIG -ακούγεται για 100 εκατ. ευρώ- ούτε και ο τρόπος που θα αποκτηθούν. Και τα τρία σενάρια -αύξηση κεφαλαίου, έκδοση ομολογιακού, ή τραπεζικός δανεισμός- είναι πάνω στο τραπέζι.
Βεβαίως, ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος δεν φαίνεται να καταθέτει τα όπλα αν και έχει χάσει τη μετοχική «μάχη». Εξακολουθεί να θεωρεί παράνομη τη μεταβίβαση της Attica επειδή Strix Holdings και Πειραιώς είναι συνδεδεμένα μέρη ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει αιτηθεί κατά της μεταβίβασης, αν και απορρίφθηκε η αίτησή του για την έκδοση προσωρινής διαταγής.