Έως το πρώτο εξάμηνο του 2024 η MIG Holdings θα έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια που θα της επιτρέψουν να επανέλθει στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αυτό τόνισε η διοίκηση της εταιρείας συμμετοχών κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας.
Η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει την εισηγμένη σε ποσοστό 87% θα κληθεί να «προικίσει» τη θυγατρική της μέσα από αύξηση κεφαλαίου ή δανεισμό, ώστε η MIG να επαναδραστηριοποιηθεί ως εταιρεία εταιρεία συμμετοχών και όχι μόνο.
Η ΜΙG Holdings μετά τη μεταβίβαση της Attica Συμμετοχών στη Strix με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων ύψους 443 εκατ. ευρώ έχει μηδενικό δανεισμό, έχει απαλλαγεί από ετήσια τοκοχρεωλύσια 25 εκατ. ευρώ και έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2023, η εταιρεία εκτός από μηδενικό δανεισμό εμφάνισε καθαρά ενοποιημένα κέρδη 104,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 36,1 εκατ. ευρώ πέρσυ, λόγω της θετικής επίδρασης από τη διάθεση της συμμετοχής στην Αttica, ίδια κεφάλαια 122,7 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 13,3 εκατ ευρώ. Ηδη έχει επενδύσει περίπου τα 3 εκατ. ευρώ επιλεκτικά σε μετοχές και κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.
Τα μοναδικά της έσοδα προέρχονται προς το παρών από την 100% θυγατρική της εταιρεία ακινήτων RKB, η οποία εκμεταλλεύεται περί τα 25 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στη Σερβία. Η RKB όπως έγινε γνωστό έχει βελτιώσει το cash flow και το 2023 θα εμφανίσει αύξηση εσόδων και EBITDA και ενδεχομένως και θετικό καθαρό αποτέλεσμα. Η RKB έχει τραπεζικό δανεισμό 90 εκατ. ευρώ και τα EBITDA που σημειώνει σχεδόν αποκλειστικά κατευθύνονται για να καλύψουν τις υποχρεώσεις για τόκους. Για αυτό το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει από τη MIG μία διαδικασία πώλησης ακινήτων της RKB ώστε να μειωθεί το ύψος του δανεισμού.
Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της MIG Holdings, καθώς μέχρι σήμερα η εταιρεία ότι έκανε, το έκανε μέσω των θυγατρικών της. Αυτό πλέον αλλάζει και η εισηγμένη θα μπορεί μεταξύ άλλων να ασχολείται η ίδια με την απόκτηση και ανάπτυξη ακινήτων, την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, την απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια, την απόκτηση τουριστικών καταλυμμάτων, την εκπόνηση μελετών και αναλύσεων του χρηματοοικονομικο τομέα κ.α. Επίσης, θα μπορεί να επενδύει όπως στο παρελθόν σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμηση της θυγατρικής της -123 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση, όσο και τα ίδια της κεφάλαια- ώστε να εκκινήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια η Πειραιώς εκτιμάται ότι έχει επενδύσει στη MIG -μαζί με τη δημόσια πρόταση- περί τα 140 εκατ και κάπως θα πρέπει να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών.
Επίσης, τους επόμενους μήνες η MIG θα πρέπει να προσαρμοστεί και στις νέες απαιτήσεις της διοίκησης του ΧΑ για ενίσχυση της διασποράς της μετοχής. Παρά το γεγονός ότι σε απόλυτο νούμερο αριθμεί 20.000 μετόχους, το free float περιορίζεται στο 13%.
Πρόθεση της διοίκησης σε συνεργασία με το βασικό μέτοχο θα είναι η ενίσχυση της διασποράς με την είσοδο νέων επενδυτών στη μετοχική σύνθεση, καθώς όπως υποστηρίζουν η «νέα» MIG θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαπραγματεύεται σε κάποια από τις ειδικές κατηγορίες του ΧΑ.