Η εταιρεία χάρτινης συσκευασίας ΒΙΣ είναι από τις παλαιότερες εισηγμένες, αφού πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους το μακρινό 1971. Από το 1989 ανήκει στον όμιλο του επιχειρηματία Ιωάννη Φιλίππου (ΦΑΓΕ, ΚΑΝΑΚΙ, ΜΙΜΙΚΟΣ κ.α.).
Σύντομα όμως ενδέχεται να αποτελέσει παρελθόν από το ΧΑ, όπως και δεκάδες άλλες εταιρείες, αφού μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου είναι πολύ πιθανό η οικογένεια να ενισχύσει το ποσοστό της από 85,5% σήμερα, πάνω από το 95% και να βγει από το ΧΑ μόνο με απόφαση γενικής συνέλευσης.
Η βιομηχανία με μονάδα παραγωγής χαρτονιού και χαρτοκιβωτίων στη ΒΙΠΕ Βόλου έχει πληγεί τόσο από την άνοδο της τιμής του χαρτιού, όσο και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ζημιές και από το 2020 η μετοχή τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης επειδή οι ζημιές ξεπερνούσαν το 30% των ιδίων κεφαλαίων.
Η εταιρεία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 16 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.484.300 ευρώ με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η αύξηση είναι απαραίτητη ώστε να γυρίσουν θετικά τα ίδια κεφάλαια αλλά και να καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πιστωτές, ελληνικό Δημόσιο αλλά και να εξοφληθεί προκαταβολή που είχε δοθεί στο παρελθόν για να καλυφθούν ανάγκες της εταιρείας από το βασικό μέτοχο Helleniq Quality Foods (HQF) του Ιωάννη Φιλίππου.
Για τους σκοπούς της αύξησης θα εκδοθούν 49.686.000 νέες μετοχές με δικαιώμα προτίμησης 10 νέες για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης τα 0,05 ευρώ, όσο είναι και η ονομαστική αξία της μετοχής. Πρόθεση του βασικού μετόχου να καλύψει όσες μετοχές μείνουν αδιάθετες
Η εταιρεία ΗQF που ελέγχει το 74,617% του μετοχικού κεφαλαίου έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης και θα καλύψει και όσες μετοχές μείνουν αδιάθετες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας προεγγραφής. Η συγγενής εταιρεία ΚΕΜ Ιωάννης Φιλίππου που ελέγχει το 10,918% της ΒΙΣ θα ανακοινώσει τις προθέσεις της σχετικά με τη συμμετοχή της κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Η αγορά θεωρεί πολύ πιθανό πως ένα πολύ σημαντικό μέρος του free float 14,5%της ΒΙΣ δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση. Αυτό φαίνεται και από τη συμπεριφορά της μετοχής, που τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις έχει μηδενικές συναλλαγές, αλλά και από το χαρακτήρα της αύξησης ΜΚ που δεν είναι αναπτυξιακός ώστε να υπάρχει κάποια προοπτική.
Αντιθέτως, η αύξηση κλείνει τρύπες. Η οικογένεια Φιλίππου εκτός από το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ που θα χρειαστεί για να καλύψει τη δική της συμμετοχή μπορεί με επιπλέον 360.000 ευρώ να αποκτήσει και όλα τα υπόλοιπα αδιάθετα (αν δεν συμμετάσχουν οι άλλοι μέτοχοι) της αύξησης ανεβάζοντας το ποσοστό της πάνω από το 98%.
Αύξηση τζίρου και θετικό EBITDA στο 9μηνο
Η εταιρεία στο 9μηνο του 2022, μέσω συμφωνιών με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες, μπόρεσε να μετακυλήσει μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας καθώς και του αυξημένου κόστους αγοράς πρώτων υλών στις τιμές πώλησης των προϊόντων της, με αποτέλεσμα ο τζίρος της να ενισχυθεί κατά 20,5% στα 13,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να γυρίσουν θετικά στα 113.000 ευρώ από ζημιές 769.000 το 9μηνο του 2021.
Τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 685.000 ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός έφτασε τα 11,65 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 28 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η διοίκηση, τα μελλοντικά αποτελέσματα των εργασιών θα εξαρτηθούν από ενδεχόμενες νέες αποφάσεις των κρατικών αρχών σχετικά με την αντιμετώπιση των αυξήσεων της ενέργειας που επηρεάζει όλη την εγχώρια αγορά καθώς και από την έκβαση του πολέμου, η όποια επιδρά στις τιμές των χαρτιών σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι βασικοί πυλώνες του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η εξυγίανση της εμπορικής πολιτικής, η συνεχής βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων (χαρτοκιβωτίων), η απλοποίηση των δομών με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρίας και η βελτίωση των μεριδίων αγοράς. Μεταξύ των πελατών της εταιρείας είναι η ΦΑΓΕ, η NESTLE, η ΜΟΡΝΟΣ, η ΦΑΓΕ, η ΑΘηναϊκηή Ζυθοποιία, η Coca-Cola κ.α.