Το καλύτερο εξάμηνο της 32χρονης ιστορίας της ανακοίνωσε χθες η εταιρεία Profile Software, συνεχίζοντας με συνέπεια την ανάπτυξή της και την επέκτασή της σε νέες αγορές, έχοντας «χτίσει» ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και προϊόντων το οποίο αγοράζουν μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ενώ εσχάτως έχει μπει και στον κλάδο της ναυτιλίας, μέσω του Axia Family Office.
Η εταιρεία από την ίδρυσή της εστίασε στις εφαρμογές και τις λύσεις πληροφορικής με κατεύθυνση τον οικονομικό τομέα, απευθυνόμενη σε τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς ομίλους, ναυτιλιακές εταιρείες, επενδυτικούς οίκους, προσφέροντας λύσεις σε όλη τη γκάμα των υπηρεσιών. Επενδύει συστηματικά άνω του 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών της σε R&D (προγράμματα έρευνας και καινοτομίας), έχοντας φτάσει πλέον το 90% των εσόδων της να προέρχεται από ιδιοπαραγόμενα προϊόντα.
Ναυαρχίδα των προϊόντων που παρέχει o όμιλος, είναι το Axia Suite, μια πλατφόρμα που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις, αναφορικά με τη διαχείριση των επενδύσεων μιας εταιρείας από Asset, Wealth και Fund Management έως Family Offices, Βanking Custody και Private Βanking.
Η Profile Software φέρνει περίπου το 70% των πωλήσεών της από το εξωτερικό, αποτελώντας την πιο διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία πληροφορικής μαζί με την Intrasoft International, που πλέον πουλήθηκε στη δανέζικη NetCompany. Η Profile έχει παρουσία σε 45 χώρες, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή-Ασία, Αμερική και Αφρική, όπου σε αρκετές εξ αυτών έχει ιδρύσει θυγατρικές. Η εταιρεία καλύπτει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των οργανισμών σε χρηματοοικονομικές (Financial Solutions) και επιχειρησιακές (Business Solutions) λύσεις λογισμικού, τόσο μέσω των ιδίων συστημάτων που αναπτύσσει όσο και μέσω διεθνών συνεργασιών.
Το 2021 έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 20 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ο οποίος κατέγραψε αύξηση κατά 33% έναντι του 2020 που ήταν στα 15,04 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδα – ρεκόρ και σχεδόν διπλάσια από το 2020 κινήθηκαν και τα καθαρά κέρδη του ομίλου, με τα EBITDA να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.
Η προσδοκία για φέτος είναι οι πωλήσεις να κυμανθούν από 25 έως 30 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν διπλάσιες έναντι του 2020, ενώ για το 2023 η διοίκηση προσδοκά κύκλο εργασιών 35 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA αναμένεται να φτάσουν στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 9,5 εκατ. ευρώ το 2023.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών συνέχισε με το ίδιο ποσοστό ανόδου (+33%) φτάνοντας στα 10,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 18%, τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 38% σε 1,5 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα Κέρδη μετά τους Φόρους αυξήθηκαν κατά 55% σε 1,04 εκατ. ευρώ από 0,67 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την πώληση του κλάδου Ticketing, τα Κέρδη μετά Φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν το α' εξάμηνο του 2022 κατά 184% σε 2,1 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021.
Η ρευστότητα του Ομίλου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με συνολικά χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2022 στα 16,9 εκατ. ευρώ και καθαρά διαθέσιμα στα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία συνυπολογίζοντας την αξία των ίδιων μετοχών που διατηρούσε η εταιρεία, ανέρχονται σε 10,9 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ο όμιλος Profile διατηρεί την οικονομική ευρωστία του, με τον δείκτη δανεισμού/ίδια κεφάλαια στο 27% και δείκτη γενικής ρευστότητας στο 1,9x, απόρροια της αποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης, διατηρώντας τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, έναντι των προκλήσεων του ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Profile έκλεισε νέες συμφωνίες και σημαντικές επεκτάσεις συμβολαίων με 24 οργανισμούς σε 12 χώρες. Όσον αφορά τη δραστηριότητα στον τομέα του Δημοσίου, υλοποιούνται απρόσκοπτα αναληφθέντα έργα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ενώ «κλείδωσε» μια σειρά έργων όπως το portal του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το portal του νέου ταμείου ΤΕΚΑ για το υπουργείο Εργασίας, η Ενιαία Θυρίδα για την ΑΑΔΕ, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το Υπουργείο Ενέργειας και η Ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακίων για το Κτηματολόγιο.
Οι δύο εξαγορές στο εξωτερικό που έκαναν τη διαφορά
Η Profile Software έχει κάνει δύο σημαντικές εξαγορές τα τελευταία χρόνια που της άλλαξαν επίπεδο και την έβαλαν με περισσότερες αξιώσεις σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Το Μάρτιο του 2021 προχώρησε στην εξαγορά της Euronext Centevo, που εδρεύει στη Στοκχόλμη και αποτελείται από δύο μονάδες, μία στη Στοκχόλμη και μία στο Όσλο της Νορβηγίας, ενώ ιδρύθηκε το 1991. Η εταιρεία απασχολεί προσωπικό περίπου 50 ατόμων, εξυπηρετώντας τους μεγαλύτερους Asset και Fund Managers, καθώς και τράπεζες της ευρύτερης περιοχής.
Διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο πελατών πάνω από 60 χρηματοοικονομικών οργανισμών με διασπορά σε όλη τη Σκανδιναβία (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), καθιστώντας την Profile αυτομάτως υπολογίσιμο «παίκτη» σε μια περιοχή με ισχυρό momentum και μεγάλη παράδοση στο Investment Management και Banking, στην οποία δεν είχε παρουσία.
Σημαντική ήταν επίσης η εξαγορά τον Ιούλιο του 2018 της γαλλικής εταιρείας Login SA, η οποία εδρεύει στο Παρίσι και είναι εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης συστημάτων Treasury, τα προϊόντα της οποίας έχουν ενσωματωθεί στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ελληνικής εταιρείας και διατίθενται διεθνώς.
Το τεχνολογικό hub στη Θεσσαλονίκη
Η Profile Software απασχολεί περί τους 210 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι περίπου οι 120 στην Ελλάδα, ενώ έχει ξεκινήσει μεγάλη επένδυση στη Θεσσαλονίκη όπου δημιουργεί hub τεχνολογίας που σε βάθος τριετίας (δηλαδή έως το τέλος του 2023) θα φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ίδρυσε την Profile Technologies SA, που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη.
Η νέα εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο χρηματοοικονομικό λογισμικό, με τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική εκμάθηση (ML), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και το blockchain, ενώ πρόκειται να επενδύσει και σε Augmented Reality (AR) για τη διαχείριση επενδύσεων και banking.
Συνάμα, η εταιρεία θα αναλάβει μέρος των εργασιών ανάπτυξης του ομίλου που υλοποιούνται έως σήμερα στην Ευρώπη (Αθήνα - Παρίσι - Λευκωσία) και στην Ασία (Ινδία), επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα τμήματα, να εστιάσουν στην περαιτέρω εξειδίκευση και την υλοποίηση έργων. Στόχος της Profile Technologies Α.Ε. είναι να προσελκύσει έμπειρους και ταλαντούχους επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, επιστήμονες της πληροφορικής στα πεδία της έρευνας, καθώς και απόφοιτους των πανεπιστημίων της περιοχής.