Στον τριπλασιασμό των εσόδων της την επόμενη τριετία στοχεύει η Profile, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις τρεις γραμμές προϊόντων που διαθέτει, και το ισχυρό ανεκτέλεστο. Παράλληλα αναμένει την διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους που θα ξεπεράσουν και πάλι το 30% που είχε ιστορικά η εταιρεία. Επίσης, κρατά το βλέμμα στο εξωτερικό για νέες εξαγορές.
Έχοντας καταγράψει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 18% την περίοδο 2016-2023 και να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε μια επταετία, η Profile επιταχύνει τον βηματισμό της με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την προσθήκη νέων πελατών, με τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπάμπη Στασινόπουλο να εκφράζει την εκτίμηση στην χθεσινή παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών πως ο κύκλος εργασιών θα φτάσει και μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ το 2026.
«Πιστεύουμε πως μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε, ακόμα και να τριπλασιάσουμε τα μεγέθη μας. Ειδικά με τα έσοδα που θα έχουμε από τις τρεις νέες γραμμές προϊόντων και λύσεων που έχουμε (AI Adaptive, Finuevo Suite και Large Scale Solutions), και σε συνδυασμό με τις M&A λύσεις που θα υπάρξουν, σίγουρα μιλάμε για υπερδιπλασιασμό των εσόδων» ανέφερε.
Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας που επενδύει κάθε χρόνο στο R&D περί το 20-25% του τζίρου της, εξέφρασε την εκτίμηση πως τα νέα προϊόντα θα βελτιώσουν και τα περιθώρια κέρδους της Profile, με τον CEO, Ευάγγελο Αγγελίδη να σημειώνει πως «η επένδυση και το κόστος είναι πλέον πίσω, όπως και στο ΑΙ. Οπότε περιμένουμε τα περιθώρια κέρδους να βελτιωθούν σημαντικά και να ξεπεράσουν το 30% που είχε ιστορικά η Profile».
Πολυεπίπεδη ανάπτυξη με στόχο τα 60 εκατ. ευρώ το 2026
Η διοίκηση της Profile, έδωσε χθες guidance για έσοδα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το 2024 και για 60 εκατ. ευρώ το 2026 καθώς τα νέα προϊόντα και οι εξαγορές πρόκειται να ενισχύσουν τα μεγέθη της εταιρείας.
Όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας, η Profile κοιτάει εκτός συνόρων για εξαγορές, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη έχοντας στο ραντάρ της κάποιες εταιρείες, «με 2-3 να βρίσκονται στην short list» και να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια κίνηση μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον κ. Στασινόπουλο, η Profile, έχοντας μια πολύ υγιή χρηματοοικονομική θέση, μπορεί να σηκώσει το ποσό που απαιτείται για να πραγματοποιήσει μια εξαγορά υψηλής αξίας.
Η Profile στοχεύει σε εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες που θα μπορέσουν να προωθηθούν μέσα από το παγκόσμιο δίκτυό της, ενώ πρέπει να δραστηριοποιούνται σε περιοχές που αποτελούν μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα και να φέρουν επιπλέον πελάτες, να έχουν καλή αποτίμηση και να ενισχύουν την προσπάθεια της εταιρείας να αναπτυχθεί. Ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε πως η Profile κοιτάει εταιρείες που έχουν ένα μεγάλο μέγεθος και μπορεί να έχουν αντίτιμο που να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Το 2023 η εταιρεία πέτυχε αύξηση 20% του τζίρου της, περνώντας τα 30 εκατ. ευρώ με EBITDA στα 7,3 εκατ. ευρώ αυξημένα σχεδόν κατά 20%, έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων που έφτασαν τα 17,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εταιρεία κατέγραψε επιτάχυνση του ρυθμού εσόδων από νέους πελάτες, που ενισχύθηκαν κατά 51% και ανήλθαν στα 12,8 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από 13 νέους πελάτες και περισσότερα από 40 νέα project που ανέλαβε. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσουμε τα μερίδια αγοράς μας όπως δείχνει και η άνοδος των νέων συμβολαίων» σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος.
Η Profile κινείται δυναμικά επίσης στα δημόσια αλλά και ιδιωτικά ψηφιακά έργα, με το ανεκτέλεστο που αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια να φτάνει στα 130 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε η διοίκηση, η Profile έχει καταθέσει προτάσεις σε αρκετά έργα Δημοσίου τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με την εταιρεία να αναζητά έργα τα οποία προσφέρουν προστιθέμενη αξία και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ενώ θέλει να φέρει και στο εξωτερικό τις Large Scale λύσεις που αναπτύσσει σε υπουργεία και δημόσιους φορείς.
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως «ο ρυθμός απόκτησης νέων συμβάσεων σημείωσε νέο ρεκόρ το 2023. Υπογράψαμε συμβάσεις συνολικής αξίας 85 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70%. Ένα μικρό κομμάτι από αυτά αναγνωρίστηκε στο 23 και το μεγαλύτερο κομμάτι αποτελεί το ανεκτέλεστο που φτάνει 130 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί τα επόμενα τρία χρόνια και θα φανεί στα αποτελέσματα της περιόδου 2023-2026».
Η Profile έχει παρουσία σε 50 χώρες μέσω των 300 και πλέον πελατών της, και εκτός της έδρας της στην Αθήνα, διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Όσλο, Ντουμπάι, Λευκωσία, ένα γραφείο που εξυπηρετεί πελάτες στην Καραϊβική και ένα στη Σιγκαπούρη, στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες της, ενώ έχει και μια μικρή ομάδα developers στην Ινδία.
Το νέο προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης της Profile
Η νέα λύση AI.Adaptive που λειτουργεί εντός των πλατφορμών του ομίλου αποτελεί τη «ναυαρχίδα» που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τα μεγέθη της Profile που βάζει στο επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου ήδη έχει μεγάλη εξειδίκευση.
«Αποτελεί μια μεγάλη επένδυση της Profile» σημείωσε ο κ. Αγγελίδης, που ανέφερε ότι μπορεί στο μέλλον να διατεθεί και εκτός των πλατφορμών της εταιρείας και μπορεί να αποτελέσει «εφόδιο» για την προσέλκυση νέων πελατών, ενώ υπογράμμισε ότι η εταιρεία γίνεται ένας από τους ελάχιστους παρόχους παγκοσμίως που αναπτύσσει τόσο εξελιγμένα προϊόντα στον χρηματοοικονομικό τομέα. «Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται στα δικά μας συστήματα και είναι πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Κοιτάμε να το φέρουμε ακόμα και σε πελάτες που δεν έχουν πλατφόρμες της Profile, αν είναι ένα project με μεγάλο ενδιαφέρον» σημείωσε ο CEO της εταιρείας.
Προς το παρόν η εφαρμογή είναι μόνο στα αγγλικά, ωστόσο θα προστεθούν στη συνέχεια κι άλλες γλώσσες, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας. Το AI.Adaptive αποτελεί μια μορφή «έξυπνου βοηθού» που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να χρησιμοποιεί το e-banking του ή να βλέπει τα χαρτοφυλάκια επενδύσεών του με φωνητικές εντολές ή μέσω κειμένου.
Μετατρέπει τα δεδομένα σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες και βελτιώνοντας σημαντικά τις ροές εργασίας. Επιπλέον, επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήματα σε φυσική γλώσσα και να λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις με τη βοήθεια προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην υπάρχουσα υποδομή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, απλοποιώντας την αλληλεπίδραση με βάσεις δεδομένων και εφαρμογές, με τη χρήση Large Language Models (“LLMs”). Η λύση είναι LLM-agnostic και λειτουργεί ως ανεξάρτητη από το συγκεκριμένο γλωσσικό μοντέλο που χρησιμοποιείται, επικοινωνώντας με διάφορα υποσυστήματα Business Intelligence και Data Warehousing. Ειδικότερα, το AI.Adaptive υλοποιήθηκε με επιτυχία στις εφαρμογές ΑΧΙΑ και Finuevo.Suite, μετασχηματίζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τον τελικό χρήστη.