ΓΔ: 1394.47 -0.23% Τζίρος: 32.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:51:30 DATA

Η νέα εξαγορά της Mytilineos και το μπαράζ των deals που αλλάζουν το χάρτη

Τι σηματοδoτεί στην ενέργεια το deal με τη WATT+VOLT. Το κρεσέντο deals και εξαγορών και οι πληροφορίες για τη νέα μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή. Που οφείλεται η μεγάλη κινητικότητα.

Εντυπωσιακό είναι το κρεσέντο των deals, των εξαγορών και των ευρύτερων επιχειρηματικών συμφωνιών που (και) το 2022 εξελίσσεται στην ελληνική αγορά, κρατώντας αυξημένο το ενδιαφέρον σε πληθώρα κλάδων, ενώ παράλληλα συντηρείται αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον και στο χρηματιστήριο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο φετινός Αύγουστος που κινείται έντονα θετικά.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εξαγοράς της WATT+VOLT από τον όμιλο Mytilineos έναντι 36 εκατ. ευρώ, που καθιστά πλέον τη θυγατρική του Protergia έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας με ενιαίο μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αγορά βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα.

Για την ολοκλήρωση του deal εκκρεμούν ακόμη κάποιες διαδικασίες καθώς και οι εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών, ενώ όταν ολοκληρωθεί, το νέο σχήμα θα διαθέτει 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται σημαντικά η παρουσία στην ηλεκτροκίνηση με 516 σημεία φόρτισης ανά την επικράτεια.

Το deal της Mytilineos με τη WATT+VOLT έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα άλλων deal, τόσο στον κλάδο της ενέργειας όσο και ευρύτερα που έχουν γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Με αιχμή τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας το 2022 έχουν ήδη γίνει πολλά επιχειρηματικά deals που έρχονται να αλλάξουν το χάρτη τόσο στο συγκεκριμένο κλάδο που βρίσκεται εκ των πραγμάτων στην κορυφή του ενδιαφέροντος, όσο και σε άλλους κλάδους που επίσης υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, όπως ακίνητα και real estate, υποδομές, τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, πληροφορική και ασφάλειες.

Στην αγορά «τρέχουν» ήδη δύο δημόσιες προτάσεις (Byte Computer και Reds), τον Ιούλιο είχαμε δύο νέες εισαγωγές στο Χ.Α. στον κλάδο ακινήτων (Μπλε Κέδρος και Dimand), την εξαγορά της Intrakat από το σχήμα των εφοπλιστών, την εξαγορά πάρκων ισχύος 55,2MW από τα ΕΛΠΕ που ανήκαν στον όμιλο Κοπελούζου, τον Ιούνιο η ΔΕΗ εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Voltera από τον όμιλο AVAX, το Μάιο η Motor Oil εξαγόρασε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ και το 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ δεκάδες είναι και τα μικρότερα deals, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε άλλους κλάδους.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες πολύ κοντά στο να επιτευχθεί συμφωνία πώλησης του 57% βρίσκεται και η διοίκηση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία είναι ο κορυφαίος «παίκτης» στον κλάδο των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Δημόσιες προτάσεις, αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις, αλλά και επιχειρηματικές εξαγορές με στόχο το μεγάλωμα δεσπόζουν στην αγορά όλους τους τελευταίους μήνες, με το 8μηνο του 2022 να ακολουθεί ένα επίσης εξαιρετικό 2021 όπου σημειώθηκαν πολλαπλές εξαγορές σε πληθώρα κλάδων.

Η μεγάλη κινητικότητα στο επιχειρηματικό επίπεδο και το μπαράζ επιχειρηματικών συμφωνιών και κινήσεων επηρεάζει θετικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. 

Που οφείλεται το timing του ξεσπάσματος επιχειρηματικών συμφωνιών

Σύμφωνα με αναλυτές, το timing του… ξεσπάσματος των επιχειρηματικών συμφωνιών δεν είναι τυχαίο, αλλά έρχεται σε συνάρτηση με την οικονομική, πολιτική και επιχειρηματική «γεωγραφία» που επικράτησε στη χώρα από το 2010 και εντεύθεν, ενώ ρόλο παίζει και η περίοδος των δυόμιση ετών της ύπαρξης της πανδημίας, που έφερε άλλη δυναμική στις εξελίξεις.

Η χώρα βρήκε από μια υπερ-δεκαετή οικονομική κρίση που την κράτησε καθηλωμένη και αποκομμένη από τα διεθνή κεφάλαια, ενώ ο ερχομός της πανδημίας καθυστέρησε μερικώς την «επιστροφή». Όμως, η χώρα μόλις το περασμένο Σάββατο βρήκε από την εποπτεία και τυπικά, η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται για την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου 6μήνου του 2023, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο προσβλέπει σε επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης στις αναδυόμενες, άρα και σε μικρότερη «πίτα» κεφαλαίων.

Είναι σαφές ότι Έλληνες αλλά και ξένοι επενδυτές προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα, διακρίνοντας την έναρξη ενός νέου ανοδικού οικονομικού κύκλου, που συνεπικουρία του Ταμείου Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αλλαγή «πίστας» τα επόμενα χρόνια. Αυτή η αλλαγή πίστας αντανακλάται ήδη και στις τράπεζες που είναι ο κλάδος που επηρεάζεται πιο άμεσα και πιο έντονα από κάθε μεγάλη ή μικρή αλλαγή του status quo στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. 

Ο κλάδος, πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το 2010 και μετά, εν μέσω πολλαπλών ανακεφαλαιοποιήσεων, μπαράζ από reverse split αλλά και ευρύτερη σμίκρυνση, καθώς από 13 και πλέον εισηγμένες προ 12ετίας, έμειναν μόλις τέσσερις συστημικές και οι Τράπεζα Ελλάδος και Attica Bank. Μολονότι ο κλάδος δεν έχει αποβάλει πλήρως τα βαρίδια που τον συνοδεύουν απ’ όλη τη δεκαετία της κρίσης, εντούτοις βρίσκεται σε φάση επιστροφής σε όλα τα επίπεδα, όπως δείχνουν οι δείκτες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, η σταθερή βελτίωση των αποτελεσμάτων, οι νέες πιστώσεις και δανειοδοτήσεις αλλά και το νέο ενδιαφέρον για δημιουργία νέων τραπεζικών ιδρυμάτων (Optima Bank, Viva Wallet, Παγκρήτρια κ.α.).

Τι αφορά το ενεργειακό deal της Mytilineos με τη WATT+VOLT

Το deal μεταξύ Mytilineos και WATT+VOLT φέρνει και μια… καινοτομία στην ελληνική αγορά καθώς από τα 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, τα 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ τα 16 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε μετοχές της Mytilineos. Οι εν λόγω μετοχές θα προέλθουν εκ των Ιδίων Μετοχών της εισηγμένης (η Mytilineos έχει ένα από τα πλέον συνεπή προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών) και θα διατεθούν στην τιμή των 17 ευρώ εκάστη, δηλαδή με premium έναντι του χθεσινού κλεισίματος που ήταν στα 16,19 ευρώ.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του ομίλου Mytilineos στο Business Daily, η εξαγορά της WATT+VOLT καθιστά τον όμιλο έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας, με ολιστικές υπηρεσίες, καθετοποιημένη διάρθρωση και leader στους ιδιώτες.

Η ποιότητα της WATT+VOLT κα η εν γένει εντυπωσιακή της πορεία από το 2011 όταν και ιδρύθηκε έως σήμερα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή. Μολονότι είναι μια εταιρεία χωρίς δική της παραγωγή ενέργειας, εντούτοις μέσω καινοτόμων ιδεών και πρακτικών την ανέδειξε σε πολύ σημαντικό παίκτη της αγοράς απέναντι σε ιδιώτες παρόχους με σημαντική παραγωγική βάση. Άλλωστε, η Mytilineos θα κρατήσει και θα εντάξει το στελεχιακό δυναμικό, υπό τον CEO της WATT+VOLT, Τάσο Παπαναγιώτου στη Διεύθυνση Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου του ομίλου.

Η WATT+VOLT διαθέτει μέσω franchise 85 καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα, αποτελώντας το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων ενέργειας, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, έχοντας δηλαδή μια καλή διασπορά και διείσδυση σε διευρυμένο πελατολόγιο.

Όπως τόνισε με αφορμή τη συμφωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, «μέσω αυτής της εξαγοράς ενισχύουμε και μεγεθύνουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμά μας στην αγορά, όπου η εταιρεία μας προσδοκά να δημιουργήσει το «Utility of the Future», τον πλέον ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας της νέας εποχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WΑΤΤ+VOLT, Τάσος Παπαναγιώτου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η συναλλαγή αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου, με διαφορά πλέον, ιδιωτικού φορέα στην Ελλάδα στον τομέα της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: «Ξεκλειδώνει» αξίες και... στο βάθος εισαγωγή σε ξένη αγορά

Λειτουργικά οφέλη από τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων σε ενέργεια - μέταλλα και κατασκευές - παραχωρήσεις, αλλά και στόχευση στην ανάδειξη της πραγματικής αξίας για καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό και χρηματιστηριακές αγορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos προανήγγειλε ο Ευ. Μυτιληναίος

Σε ένα μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις για μεγάλες αλλαγές με επίκεντρο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Προβλέπει νέα αύξηση των τιμών φυσικού αερίου την άνοιξη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Επιβεβαιώνει την πρόβλεψη για διπλάσια κέρδη το 2022

Εάν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, η κερδοφορία το 2022 θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. Ρεκόρ αποτελεσμάτων το 2021, με αύξηση τζίρου 40%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» στοίχημα του Μαρινάκη: Παίρνει έως 5% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ο ισχυρός εφοπλιστής «βγάζει στη στεριά» κεφάλαια για να αποκτήσει συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Placement μετοχών από τον Γ. Περιστέρη στα 13 ευρώ, αντλεί ρευστότητα για αγορά μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.