Σε μια συγκυρία μεγάλων εισροών στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων και του real estate αλλά συνάμα και σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς για νέες εισαγωγές με την επενδυτική βιομηχανία σε κρίση, καθώς έχουν λιγοστέψει πολύ φέτος οι νέες εισαγωγές διεθνώς, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand προβαίνει σε δημόσια εγγραφή για είσοδο στο Χ.Α., φιλοδοξώντας να «σηκώσει» 100 έως 120 εκατ. ευρώ.
Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τη δημόσια προσφορά των μετοχών της εταιρείας και την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1η Ιουλίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου.
Πρόκειται για ένα στοίχημα για όλο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Είτε θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες καλές εισαγωγές, είτε θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά, διατηρώντας τη σημερινή δυστοκία, όπου ελάχιστες εταιρείες (που δεν ανήκουν στον κλάδο των ΑΕΑΑΠ) έχουν εισαχθεί εδώ και 15 χρόνια.
Η δημόσια εγγραφή της Dimand έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο, που μετά την αλλαγή ηγεσίας αναζητά μια νέα πολιτική φυγής προς τα εμπρός, με ξεμπλοκάρισμα δημόσιων εγγραφών και τον εμπλουτισμό της αγοράς με νέες επιχειρήσεις από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ακίνητη περιουσία και real estate, τουρισμός, τρόφιμα, τεχνολογία, φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφή είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος, από πλευράς διοίκησης του Χ.Α., για εισαγωγή μετοχών στην ελληνική αγορά.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο το management της Dimand όσο και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελούν πόλο έλξης, καθώς πρόκειται για ξεχωριστή περίπτωση. Η εταιρεία έχει πολύ γοργή ανάπτυξη, διατηρεί ένα σύνθετο χαρτοφυλάκιο έργων με μεγάλη διασπορά κινδύνου, συμμετέχει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα στην Ελλάδα (γήπεδα, Πύργος Πειραιά, κτήριο Kaizen στο Μαρούσι, ανάπλαση εγκαταστάσεων Παπαστράτος κ.α.), ενώ συμμετέχει η ίδια στο κατασκευαστικό κομμάτι.
Διαφέρει δηλαδή από τις κλασικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) οι οποίες αναθέτουν σε τρίτους το κατασκευαστικό κομμάτι. Αντιθέτως, η Dimand έχει ενεργό ρόλο, κινούμενη στη λογική του developer (κατασκευάζει βρίσκει μισθωτές και πουλάει τα ακίνητα που αναπτύσσει), κάτι που της προσδίδει προστιθέμενη αξία, καθώς ελέγχει στο 100% τις κατασκευές άρα και την αξία του ακινήτου και συνδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιο, αναβαθμίζοντάς το ενεργά.
Ο επικεφαλής της, Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι ένας εκ των πλέον δραστήριων επιχειρηματιών εξ όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων και του real estate, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στον χώρο της εστίασης (πρώτος έφερε τα MacDonalds στην Ελλάδα), έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό και με πολλές άλλες δραστηριότητες.
Οι συνεργασίες με EBRD και HIG
Η Dimand αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και πολύ σύνθετων κατασκευαστικών projects στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια έχει εκτενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία συμμετέχει σε πολλά project που «τρέχει» η ελληνική εταιρεία, ενώ σχετίζεται μετοχικά και με το HIG Fund.
Στις αρχές του χρόνου η EBRD εισέφερε στην κοινή τους εταιρεία, Cante Holdings Ltd (35% EBRD και 65% Arcela Investments, θυγατρική 100% της Dimand) 50 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχει τοποθετήσει 71,5 εκατ.. Η επένδυση της EBRD στη Dimand είναι η μοναδική στην Ελλάδα με τη μορφή Equity Joint Venture (κοινοπραξία - νομική οντότητα που λειτουργεί ως όχημα για την εκτέλεση έργων).
Επίσης, ο επενδυτικός βραχίονας του αμερικανικού fund, HIG Europe Realty έχει διαθέσει στην ελληνική εταιρεία ανοιχτή γραμμή πίστωσης, της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει συνάψει πολύ σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Grivalia Properties, ΑVAX, Premia κ.ά. για την υλοποίηση έργων και σύνθετων projects.
Το επενδυτικό πρόγραμμα
Η Dimand έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ, με ένα πλούσιο και πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσφέρει καλή διασπορά, κατασκευάζοντας κατά μόνας ή με partners μερικά εξαιρετικά σημαντικά και απαιτητικά έργα. Η κατασκευή του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά σε συνεργασία με την Prodea Investments είναι μερικά από τα έργα της Dimand.
Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα είναι ένα τοπόσημο με παραπομπές στην ιστορία και τις ρίζες της ομάδας, ενώ ο κ. Ανδριόπουλος ήταν εδώ και χρόνια κοντά στην ομάδα, στη «μάχη» για την απόκτηση άδειας οικοδομής. Ο Δ. Ανδριόπουλος έχει εμπειρία στον τομέα κατασκευής γηπέδων, καθώς μέσω της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος παλαιότερα, είχε επιμεληθεί και την κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού, ενώ είχε συμμετοχή και στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας.
Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο το οποίο όταν παραδοθεί το 2023 θα αποτελεί ένα από τα πλέον «πράσινα» κτήρια της χώρας.
Επίσης, τον περασμένο Νοέμβριο η Dimand «χτύπησε» μέσω διαγωνισμού το ιστορικό Μινιόν στην Πατησίων, το οποίο και απέκτησε έναντι περίπου 26 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στον Βοτανικό, έκταση 50 στρεμμάτων, ενώ προχωρά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων με την ονομασία Importex στη Λεωφόρο Συγγρού.
Συνάμα, κατασκευάζει και τα νέα γραφεία της Kaizen (Kaizen Campus) δίπλα στο The Mall Athens, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το φθινόπωρο. Πρόκειται για υπερσύγχρονο κτίριο τριών ορόφων με τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, οικολογική επιλογή υλικών και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.
Επιπλέον η εταιρεία αναμόρφωσε το ιστορικό κτήριο «Μωρέας» στην παραλία της Πάτρας, που ήταν αναξιοποίητο για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι να μετατραπεί το 2019 στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» στην Ελλάδα (σ.σ. ένα από τα πιο μοντέρνα brands του ομίλου Marriott), ιδιοκτησίας πλέον της Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.
Επίσης, εμβληματική είναι η αναμόρφωση του Σαρόγλειου Μεγάρου στην πλατεία Ομονοίας (Σταδίου 65), όπου υπό την αιγίδα της Marriott International, λειτουργεί ήδη από τις 29 Μαρτίου 2022 το πρώτο Moxy Hotel στην Αθήνα. Η Dimand έχει ενοικιάσει για 25 χρόνια το Σαρόγλειο Μέγαρο, ενώ η μετατροπή του κτηρίου σε 4στερο ξενοδοχείο έγινε σε συνεργασία με την Prodea Investments.
Η εταιρεία έχει παρουσία και στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη του συγκροτήματος γραφείων Hub 26, συνολικής επιφάνειας 21.200 τ.μ. και αξίας άνω των 35 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023, βοηθώντας στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής πέριξ του παλαιού εργοστασίου της Ζυθοποιϊας ΦΙΞ.
Επιπλέον, η εταιρεία σε κοινοπραξία με τον όμιλο Μυτιληναίου και το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης κατέβηκε στη ΣΔΙΤ για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ, ένα έργο άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η δημόσια εγγραφή
Η Dimand θα προχωρήσει στην έκδοση ως 6.538.100 νέων κοινών μετοχών, που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης. Προβλέπεται, επίσης, η διάθεση ως του 5% των νέων μετοχών σε περιορισμένο κύκλο προσώπων (προσωπικό ή ως 100 συνεργάτες).
Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η Dimand θα διαθέτει 18.680.300 κοινές μετοχές (με free float 35% έναντι ελάχιστης απαίτησης για 25%) καθώς και 4.048.200 προνομιούχες μετοχές. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών, κυριότητας H.I.G. Capital. Οι τράπεζες Eurobank και Alpha Bank θα έχουν ρόλο κύριου αναδόχου στη δημόσια προσφορά.
Η Dimand ιδρύθηκε το 2004 από τον Δημήτρη Ανδριόπουλο και μια ομάδα συνεργατών. Ο ίδιος παραμένει βασικός μέτοχος και επικεφαλής της εταιρείας, ενώ τη βασική διοικητική της ομάδα συμπληρώνουν οι Πάνος Παναγιωτίδης, στη θέση του γενικού διευθυντή Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και Νίκος Δήμτσας, διευθυντής Επενδύσεων, αμφότεροι μέτοχοι της εταιρείας.