ΓΔ: 1394.27 -0.24% Τζίρος: 33.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:30 DATA
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Η ταραγμένη εποχή των εφοπλιστών και το deal με τη Μotor Oil

Οι δύο εφοπλιστές δεν κατάφεραν να διοικήσουν ούτε μια μέρα την Ελλάκτωρ αλλά αποχωρούν με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων μετά τη συμφωνία με τη Motor Oil. Θα συνεχίσουν να επενδύουν στις ΑΠΕ, σχεδιάζουν και επιστροφή στις κατασκευές.

Ήταν αρχές Φθινοπώρου του 2020 όταν το δίδυμο των εφοπλιστών  Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη με δραστηριότητες κυρίως στο εξωτερικό αποφάσισαν να κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους στην Ελλάδα. Μέχρι τότε χρηματοδοτούσαν την ποδοσφαιρική ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας τους, τον Αστέρα Τρίπολης και ήλεγχαν τη Volton στον τομέα προμήθειας ενέργειας.

Οι δύο συνεταίροι αποφάσισαν να επενδύσουν στον πολλά υποσχόμενο τομέα των υποδομών στην Ελλάδα μέσω της Ελλάκτωρ. Ο άλλοτε κραταιός όμιλος είχε ανάγκη από ισχυρούς μετόχους δεδομένου ότι η οικογένεια Καλλιτσάντση δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης που είχε εξαγγείλει το 2017 και δεν διέθετε τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να σταματήσει την αιμορραγία του κατασκευαστικού κλάδου, που οι ζημιές του «χαλούσαν» τον ισολογισμό της Ελλάκτωρ.

Σε μια ευτυχή συγκυρία για τον όμιλο, η Ελλάκτωρ δεν βρήκε έναν, αλλά δύο ισχυρούς μετόχους. Οι εφοπλιστές αγόρασαν το 25% της οικογένειας Καλλιτσάντση που είχε ενεχυριασμένο η Farallon και οι Ολλανδοί της Reggeborgh το 14,5% μέσα από την αγορά. Παρά το γεγονός ότι είχαν μεγαλύτερο ποσοστό, οι εφοπλιστές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση στο ΔΣ του ομίλου, καθώς η Reggeborgh είχε με το μέρος της την πλειοψηφία των θεσμικών και διόρισε τη δική της διοίκηση.

Οι κόντρες συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες με αποκορύφωμα την απαγόρευση της συμμετοχής των εφοπλιστών  σε συνέλευση της Ελλάκτωρ εξαιτίας ενός τυπικού λάθους στις εξουσιοδοτήσεις των μετόχων. Κόκκινο πανί για τους Ολλανδούς της Reggeborgh ήταν ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην CEO της Ακτωρ που συνεργαζόταν με τους Μπάκο και Καϋμενάκη.

Ακολούθησε η αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ όπου οι δύο πλευρές άσκησαν τα δικαιώματά τους και οι εφοπλιστές «σκούπισαν» και κάποια αδιάθετα. Το καλοκαίρι του 2021 βρήκε τις δύο πλευρές να ελέγχουν από 30% η κάθε μία στον όμιλο με τους εφοπλιστές να παραμένουν εκτός διοίκησης. Είχε προηγηθεί καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τους Μπάκο-Καϋμενάκη ότι η Reggeborgh δρούσε συντονισμένα με άλλους μετόχους, αλλά κρυφά, ώστε να μη χρειαστεί να υποβάλει δημόσια προσφορά. Η καταγγελία ερευνάται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ενδιαφέρον της Motor Oil

Η πρόταση από τη Motor Oil για την εξαγορά του ποσοστού  των εφοπλιστών είναι μια win-win συμφωνία. Οι δύο άντρες αποχωρούν με σημαντικά κέρδη –πουλάνε το ποσοστό τους 190 εκατ. αλλά για να το αποκτήσουν είχαν τοποθετήσει 135 εκατ-. η Motor Oil γίνεται μέτοχος ενός ομίλου με πολυσχιδείς δραστηριότητες και θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που αναπτύσσει εξαγοράζοντας τον Ανεμο από τη μητρική Ελλάκτωρ, αλλά  το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάκτωρ απελευθερώνεται από τη διαμάχη των μετόχων που της κόστισε όλο αυτό το διάστημα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση των εταιρειών Greenhill Investments και Kiloman συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη με αφορμή την ολοκλήρωση της πώλησης του 30,1% στη Motor Oil, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως:

  • «Η απόφαση της αποεπένδυσης ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από  Motor Oil  κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.  Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν  την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης ευχόμαστε στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες επενδυτικές κινήσεις των τριών συνεργατών θα είναι στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και των κατασκευών, δεδομένης της εμπειρίας του Αλέξανδρου Εξάρχου στον κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου, διευθύνων σύμβουλος Aktor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού θα επενδύσει η Aktor τα 200 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου

Επενδύσεις σε ΑΠΕ, real estate και κατασκευές. Οι τρεις από τους τέσσερις βασικούς μετόχους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Η νέα δομή του ομίλου και τα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αποδοτική και με χαμηλό ρίσκο η μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ

Θα είναι το διαβατήριο για να εισέλθουμε σε μια αγορά με ετήσιο τζίρο 20 δισ. δολαρίων, επισημαίνουν τα στελέχη της Cenergy. Η ΑΜΚ των 200 εκατ. θα χρηματοδοτήσει την επένδυση και θα ενισχύσει τη διασπορά της μετοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια της Πειραιώς για τη MIG: Έως τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις

Δρομολογείται η κεφαλαιακή ενίσχυση της θυγατρικής MIG Holdings και ταυτόχρονα η αύξηση του free float ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του νέου κανονισμού του ΧΑ. Γιατί οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν έως το Δεκέμβριο.