Σε μια νέα εποχή υψηλής κερδοφορίας και με σημαντικά περιθώρια να κρατηθούν υπό έλεγχο οι επιβαρύνσεις στους καταναλωτές οδηγεί την ΕΥΔΑΠ η νέα εικοσαετής σύμβαση με το Δημόσιο, που προβλέπει μεγάλη μείωση του κόστους για το νερό. Ήδη, η ΕΥΔΑΠ πέτυχε το 2021 την επιστροφή σε κερδοφορία και θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, χαρακτήρισε χθες το 2021 ως χρονιά - ορόσημο για την εταιρεία, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της νέας πολυετούς σύμβασης με το Δημόσιο για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης της χώρας.
Η νέα συμφωνία με το Δημόσιο ανοίγει για την ΕΥΔΑΠ πολύ μεγάλα περιθώρια αύξησης της κερδοφορίας, χωρίς να επηρεαστούν αρνητικά οι καταναλωτές. Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, σε μια συμφωνία για την περίοδο 2021 - 2040 με μέσο κόστος 0,089 ευρώ ανά τόνο για το νερό, δηλαδή μια μείωση κατά 41% σε σύγκριση με τη συμφωνία για την περίοδο 2013 – 2020.
Το γεγονός ότι η νέα συμφωνία όχι μόνο μειώνει δραστικά το κόστος, αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από την προηγούμενη, επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ να θέσει τις βάσεις για μακροχρόνια ανάπτυξη με υψηλότερη κερδοφορία, όπως εκτιμούν αναλυτές.
Ο κ. Σαχίνης τόνισε χθες ότι ήδη η ΕΥΔΑΠ έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη το 2021 και επιταχύνει τον μετασχηματισμό της και το επενδυτικό της σχέδιο. «Το 20ετές αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα μετασχηματισμού και επενδύσεων που υλοποιείται, θέτουν την ΕΥΔΑΠ σε νέα τροχιά ανάπτυξης, γεγονός που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους μετόχους», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Όπως ανέφερε, «καταφέραμε να διευθετήσουμε μακροχρόνιες εκκρεμότητες που δέσμευαν την ΕΥΔΑΠ και αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της. Η υπογραφή των δύο συμβάσεων ανανέωσης του αποκλειστικού δικαιώματος και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, δίδει την ευχέρεια να υλοποιήσουμε το απαιτητικό στρατηγικό πλάνο που έχουμε καταρτίσει».
Όσον αφορά το 2022, ο κ. Σαχίνης είπε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται «στον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων και της πελατειακής βάσης». Μάλιστα, δεν απέκλεισε την επέκταση δραστηριοτήτων εκτός Αττικής. «Θα εξετάσουμε τη συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός περιοχής αρμοδιότητας εφόσον πραγματοποιηθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις», τόνισε.
Η επιστροφή στην κερδοφορία και η διανομή των 29,82 εκατ. ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ επέστρεψε στα κέρδη το 2021 με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 360,8 εκατ. ευρώ από 330,3 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,2% (+30,4 εκατ. ευρώ).
Τα 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση αυτή, οφείλονται στο έσοδο από τη Σύμβαση Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων) σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση που έχει συναφθεί. Χωρίς το έσοδο αυτό, ο κύκλος εργασιών θα είχε αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. ευρώ (+1,6%) και θα είχε διαμορφωθεί στα 335,8 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων της Εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 59,4 εκατ. ευρώ από ζημιές ύψους 80,4 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 30,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 66,1 εκατ. ευρώ το 2020. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 8,5% από -20% το 2020.
Η ΕΥΔΑΠ θα διανείμει μέρισμα 0,28 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2021, με το συνολικό ύψος της διανομής να ανέρχεται στα 29,82 εκατ. ευρώ.
Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, (ύδρευση και αποχέτευση) η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 6,1 εκατ. ευρώ (+1,9%). Η συνολική κατανάλωση νερού διαμορφώθηκε στα 406,8 εκατ. κ.μ. έναντι 399,8 εκατ. κ.μ. το 2020, αυξημένη κατά 1,8%.
Το συνολικό λειτουργικό κόστος της Εταιρείας (δηλαδή το άθροισμα του Κόστους Πωληθέντων, των Εξόδων Λειτουργίας Διοίκησης, των Εξόδων Λειτουργίας Διάθεσης και της Απομείωσης Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων) παρουσίασε αύξηση κατά 10,1% ή +29 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 317,6 εκατ. ευρώ από 288,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Βασικό παράγοντα της αύξησης κόστους, αποτέλεσε η αύξηση κατά 19% στις παροχές τρίτων από 37,6 εκατ. ευρώ το 2020 σε 44,9 εκατ. ευρώ το 2021 κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης και θα ανέλθει στα 43,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 69,5%.
Η συνεισφορά των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Εταιρείας ανέρχεται ήδη σε 47,5%. Μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας η ΕΥΔΑΠ επισπεύδει:
- Τις μελέτες και τους διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, πχ αντλιών, με ενεργειακά αποδοτικότερα.
- Την τοποθέτηση συστημάτων ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεων για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων.
- Τους διαγωνισμούς για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
- Την αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα.
- Την επίτευξη του στόχου zero carbon water στο 2030.
- Τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στο ΚΕΛ Ψυττάλειας κατά 80% μέσα στο 2023.