Το εντυπωσιακό ποσό των 600 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει από την πράσινη ατζέντα, και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο φυσικό αέριο, έως τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ, και την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας, έχει συγκεντρώσει ο Όμιλος Μυτιληναίος, μετά και την επιτυχημένη έξοδο στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, για την άντληση 500 εκατ. ευρώ.
Κλειδί για τις τελικές αποφάσεις αποτελούν οι όροι πώλησης της ΔΕΠΑ και οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες στην αγορά εμπορευμάτων, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2020 θα βρει την εισηγμένη με μεγαλύτερη ρευστότητα παρά ποτέ. Ρευστότητα που θα αυξηθεί περαιτέρω, εφόσον αυτή καταφέρει να μεταφέρει προς τα πίσω τις προθεσμίες αποπληρωμής για το ελληνικό ομολογιακό δάνειο, ύψους 300 εκατ ευρώ, που λήγει τον Ιούλιο του 2020.
Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στην επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης του ευρωομολόγου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του rating, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της έκδοσης.
Την εικόνα αυτή, μιας επιχείρησης που θα δει τη φετινή χρονιά να κλείνει με κύκλο εργασιών αρκετά πάνω από τον περυσινό, και θα υποδεχθεί το 2020 με άφθονη ρευστότητα, περιέγραψε χθες στους αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα εμπιστοσύνης για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Στην ερώτηση κατά πόσο εξετάζεται το σενάριο αλλαγής έδρας, ο επικεφαλής της εισηγμένης εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα της εταιρείας, συνδέοντας μάλιστα την απάντησή του με την φιλική πολιτική της κυβέρνησης προς το επιχειρείν και, κυρίως, με την δέσμευση Μητσοτάκη για περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% που αφορά τα κέρδη του 2019, στο 20% για τα κέρδη του 2020. «Εγώ μένω σε αυτά που με έχει διαβεβαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι ο φόρος των επιχειρηματικών κερδών θα μειωθεί στο 24% για την χρήση του 2020, αυτό είναι σημαντικό τόσο για τα μερίσματα, όσο και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι επιχειρηματικές κινήσεις
Στο επιχειρηματικό επίπεδο, κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών κυριάρχησαν οι από εδώ και πέρα κινήσεις της Μυτιληναίος στις ΑΠΕ, στο κεφάλαιο ΔΕΠΑ, και τα όσα εξετάζει γύρω από την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας.
- Αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ: Στο μέτωπο αυτό, ο επικεφαλής της Μυτιληναίος, έκανε σαφές ότι η εταιρεία θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της δημόσιας επιχείρησης αερίου, ωστόσο έθεσε δύο προβληματισμούς: Έναν σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού, τους οποίους μένει να δει, προτού λάβει οριστικές αποφάσεις, και έναν δεύτερο, που συνδέεται με τα υψηλά μερίδια τα οποία κατέχει πλέον η εταιρεία στην αγορά φυσικού αερίου. Επειδή εσχάτως έχει γίνει η μεγάλη ανατροπή, με την Mytilineos να κατέχει μερίδιο 35% και να έχει πλέον πάρει τα ηνία από την ΔΕΠΑ, θα χρειαστεί η εισηγμένη να εγκαταλείψει κάποιους πελάτες της, ούτως ώστε τα μερίδια αγοράς της να γίνουν αποδεκτά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
- Πράσινη ατζέντα: Στο κεφάλαιο των ΑΠΕ, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η θυγατρική METKA EGN, που ακολουθεί την μέθοδο της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία εν συνεχεία πουλά σε επενδυτές με το κλειδί στο χέρι. Το πρώτο τέτοιο πακέτο στην Ελλάδα αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος 47 MW, με την πώληση να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2020, ενώ στο εξωτερικό, προετοιμάζεται αντίστοιχη κίνηση στην αγορά της Αυστραλίας, όπου η METKA έχει εξαγοράσει φωτοβολταικά ισχύος 250 MW. Ταυτόχρονα, αναζητά ευκαιρίες από την Χιλή και το Καζακστάν, έως και την μακρινή Μογγολία. Σημειωτέον ότι το χαρτοφυλάκιο έργων που διαχειρίζεται στο εξωτερικό η METKA EGN έχει πλέον ξεπεράσει το 1 GW. Το πράσινο αφήγημα της εταιρείας συμπληρώνεται από την απόφαση για μετατροπή της μονάδας της Αλουμίνιον της Ελλάδας, σε βιομηχανία με μηδενικό αποτύπωμα ρύπων έως το 2030 – όπως είχε δεσμευτεί ο Ευ.Μυτιληναίος στον πρωθυπουργό κατά τη θεμελίωση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής τον Οκτώβριο στον Αγ.Νικόλαο Βοιωτίας. Συμπληρώνεται, επίσης, από την είσοδο της επιχείρησης στην ανακύκλωση με την εξαγορά της εταιρείας ΕΠΑΛΜΕ, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα στα κράματα αλουμινίου και προϊόντων τους, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλές συνέργειες με την Αλουμίνιον.
- Επέκταση του εργοστασίου αλουμίνας: Το θέμα τελεί ακόμη υπό συζήτηση και η οριστική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο του 2020. Άρα, σε μια τέτοια περίπτωση, η λειτουργία του project θα ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια. Εδώ πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών στα commodities και τις μελλοντικές προβλέψεις για τις μακροπρόθεσμες συνθήκες της αγοράς. Δείγμα του μεγέθους του έργου, είναι και η χθεσινή αποστροφή του Ευ. Μυτιληναίου, πως αν οι εκτιμήσεις δείξουν ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν αποφέρει επιπλέον 100 εκατ ευρώ EBITDA στην επιχείρηση, τότε αυτή δεν θα προχωρήσει.
- Ενώ για την ΔΕΠΑ θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν ενδιαφέρον, δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για την σχεδόν χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ. «Έχω απευθυνθεί μέχρι σήμερα για την ΛΑΡΚΟ σε τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς Οικονομικών, τους Γιάννο Παπαντωνίου. Γιώργο Αλογοσκούφη. Γιάννη Παπαθανασίου και Γιάννη Στουρνάρα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να πάω και σε πέμπτο υπουργό. Το που βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, και που βρίσκεται το Αλουμίνιο δεν χρειάζεται πολλή ανάλυση, τα συμπεράσματα δικά σας», σημείωσε με νόημα ο επικεφαλής του Ομίλου.