ΓΔ: 1816.69 -0.97% Τζίρος: 154.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Evvagelos Mytililnaios
Φωτο: Κύκλος Ιδεών

Ευ. Μυτιληναίος: Η στρατηγική στα μέταλλα και το deal με τη Rio Tinto

Στο κορυφαίο συνέδριο για τα μέταλλα που διοργανώνει η BofA, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέλυσε τη στρατηγική και το επιχειρηματικό μοντέλο της Metlen. Τι είπε για τα στρατηγικά μέταλλα και τη Rio Tinto.

Το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική της Metlen ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Global Metals, Mining and Steel Conference 2025, που διοργανώθηκε από τη BofA Securities, σε πάνελ με θέμα "Metals post tariffs: Business implications of a new regionalism", μαζί με τον Bold Baatar, Chief Commercial Officer της Rio Tinto.

Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό συνέδριο στον κλάδο των μετάλλων, με μακρά ιστορία άνω των 40 ετών. Συμμετέχουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου σε επίπεδο CEO -περίπου 70 εταιρείες φέτος

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις των Glencore, Anglo American, Rio Tinto, BHP κλπ, και αμέσως μετά ξεκίνησε το πρώτο πάνελ του συνεδρίου με τη Metlen και τη Rio Tinto το οποίο, όπως και τις παρουσιάσεις των μεγάλων του κλάδου, συντόνισε ο ίδιος αναλυτής της BofA που καλύπτει τη Metlen, ο Jason Fairclough.

Οι δασμοί λειτουργούν ως lose-lose

Το πάνελ έλαβε χώρα τρεις μήνες μετά τη μεγάλη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία  βρίσκεται μεταξύ growth drivers της Metlen στο δρόμο προς τα 2 δις κερδοφορίας τα επόμενα έτη, ενώ ανοίγει και το δρόμο ώστε η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από την Κίνα, αναφορικά με το γάλλιο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι οι δασμοί λειτουργούν ως lose-lose πολιτικές, δημιουργώντας στρεβλώσεις και επιβαρύνοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας. Αν και η Metlen δεν εξάγει άμεσα στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη δυσμενή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου, όπου πολλά εργοστάσια έχουν κλείσει εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, 3 έως 5 φορές μεγαλύτερου σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η στρατηγική επανεξοπλισμού της Ε.Ε. δεν συνοδεύεται από πολιτικές που να στηρίζουν τη βιωσιμότητα της μεταλλουργίας, καθώς η όποια χρηματοδότηση κατευθύνεται πλέον αλλού. 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενεργειακής αυτάρκειας για βαριές βιομηχανίες όπως η Metlen, δηλώνοντας ότι η στρατηγική της εταιρείας (energy & metals) περιλαμβάνει ένα "shop-in-shop" μοντέλο, με παραγωγή και διαχείριση ενέργειας in-house. Αυτό, όπως σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δραστηριότητα σε συνθήκες έντονης αστάθειας.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στο circular metallurgy, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πρωτοβουλίες ανάκτησης μετάλλων από waste, που πλέον λειτουργούν πιλοτικά με επιτυχία.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για στρατηγικά μέταλλα όπως το γάλλιο, τόνισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και του καθορισμού των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η Metlen ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει τη παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Rio Tinto, λέγοντας πως η πρόσφατη απόφαση για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Νικόλαο αποτέλεσε φυσική συνέχεια μιας μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών.

«Όσο λιγότερο παγκοσμιοποιούμαστε, τόσο περισσότερο περιφερειοποιούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο τοπίο στις αγορές ενέργειας και μετάλλων δημιουργεί νέα, σύνθετα δεδομένα που απαιτούν ευελιξία, ανθεκτικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Τα συμβόλαια PPAs

Στο μεταξύ, δύο νέα διμερή συμβόλαια προμήθειας πράσινης ενέργειας (PPAs) με την iliad Italia, τηλεπικοινωνιακό πάροχο και πάροχο ευρυζωνικών υπηρεσιών, υπέγραψε η Metlen, εξασφαλιζοντας στον ελληνικό όμιλο σταθερές τιμές και μετριασμό κινδύνου.

Σε μια αγορά όπου παραμένει υψηλή η μεταβλητικότητα, αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς η χρήση των διμερών συμβολαίων στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 19 GW το 2024, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Σε ό,τι αφορά τη νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, η Metlen υπέγραψε 10ετές PPA με την iliad Italia, για την πώληση ηλιακής ενέργειας από δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς μεγάλης κλίμακας που βρίσκονται στην Ιταλία.

Σημειώνεται, πως η iliad Italia αποτελεί μέλος του ομίλου iliad, του πέμπτου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στην Ευρώπη.

«Η συμφωνία με την iliad αποτελεί εμβληματικό έργο για το ιταλικό μας χαρτοφυλάκιο και ένα πρότυπο για μελλοντικές εταιρικές συνεργασίες που θα στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της Ιταλίας», δήλωσε ο Νίκος Παπαπέτρου, Executive Director της M Renewables, Metlen. «Αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ανταγωνιστική και καθαρή ενέργεια στους τελικούς χρήστες, συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων», πρόσθεσε.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW και σύνδεση στο δίκτυο που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, τα δύο έργα θα παρέχουν στην iliad περίπου 20 GWh «πράσινης» ενέργειας ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στην μείωση άνω των 5.000 τόνων εκπομπών CO₂ κάθε χρόνο. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο της Ιταλίας, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της iliad στην Ιταλία και συμβάλλοντας στους στόχους βιωσιμότητας του ομίλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο»,

Η συμφωνία αυτή αποτελεί στρατηγικό ορόσημο και για τις δύο εταιρείες. Για την iliad, σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίηση των κλιματικών της δεσμεύσεων, μέσω της απευθείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις δραστηριότητές της στην Ιταλία. 

Για τη Metlen, η συμφωνία αυτή ενισχύει τη θέση της ως καταλύτη της ενεργειακής μετάβασης στην Ιταλία, αξιοποιώντας την μακροχρόνια τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη και υλοποίηση ανταγωνιστικών και μακροπρόθεσμων λύσεων ηλιακής ενέργειας για επιχειρήσεις.

Τα δύο έργα έχουν αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από τη Metlen, η οποία έχει αναλάβει και την υλοποίηση του EPC (Engineering, Procurement and Construction). Το εν λόγω PPA αποτελεί μέρος του διαρκώς διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου της Metlen με συμβόλαια προμήθειας σε επιχειρήσεις (corporate offtake agreements) σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τον στρατηγικό της ρόλο στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμβουλος της Metlen για τη διαμόρφωση της συμφωνίας ήταν η Parola Associati σε νομικά θέματα και η Our New Energy (one) ως προς το εμπορικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Τι είπε για το Λονδίνο - Νέο μοντέλο για την αμοιβή του

Η Metlen εισάγεται στο Χρηματιστήριο Λονδίνου χωρίς αύξηση κεφαλαίου και αλλαγή έδρας, ενώ ο Ευ. Μυτιληναίος συνδέει την αμοιβή του με την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεχίζει την «πτήση» η Metlen: Σε ιστορικά υψηλά τζίρος και EBITDA

Παρά την αρνητική επίδραση της μείωσης των τιμών ρεύματος ο όμιλος εμφάνισε αύξηση τζίρου +3%, EBITDA +7% και οριακή μείωση κερδών -1% με οδηγό τον κλάδο Ενέργειας. Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τον κλάδο Μετάλλων. Προτεινόμενο μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Αλουμίνιο-Ελλάδος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παίρνει φόρα για... άλμα στον τομέα ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων η Metlen

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του Project Sometra στη Σίνδο και τι θα σημάνει για τον όμιλο η ανάκτηση μετάλλων σε μαζική κλίμακα. Η επένδυση στο γάλλιο, το ανταγωνιστικό κόστος και γιατί η επένδυση πρέπει να συνεκτιμηθεί με την αλουμίνα. Γράφουν Στέλιος Μπούρας, Γιάννης Παπαδογιάννης.