Με μεγάλο «μαξιλάρι» πολύτιμης ρευστότητας που δίνει την άνεση και την ασφάλεια να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις απρόσκοπτα και χωρίς ανησυχίες για το κόστος δανεισμού προχωρά πλέον ο όμιλος ElvalHalcor, ο οποίος, μετά τα 250 εκατ. ευρώ που σήκωσε από την αγορά μέσω του επταετούς ομολόγου τον περασμένο Νοέμβριο, χθες υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεκαετές δάνειο 75 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις με μεγάλη διάρκεια, καθώς το ομολογιακό με «πράσινα» χαρακτηριστικά των 250 εκατ. ευρώ λήγει το 2028, ενώ τα 75 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων λήγουν το 2032. Παράλληλα, το δάνειο από την (ΕΤΕπ) έχει δύο χρόνια περίοδο χάριτος, που σημαίνει ότι η Elval θα αρχίσει να αποπληρώνει από την άνοιξη του 2024 και μετά, ενώ το επιτόκιο, παρ’ ότι δεν ανακοινώθηκε, σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού ομίλου «είναι ελκυστικό».
Αυτές οι κινήσεις πιστοποιούν το εκτόπισμα που έχει πλέον ο όμιλος Viohalco και η ElvalHalcor στις τάξεις των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών και των επενδυτών, αλλά και το ότι η κίνηση της μητρικής για μεταφορά της φορολογικής έδρας στις Βρυξέλλες το 2013 με παράλληλη εισαγωγή στο Euronext, διευκόλυνε την πλήρη χρηματοοικονομική αναβάθμιση του ομίλου.
Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε εν μέσω αποκλεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων από τη διεθνή ρευστότητα και είχε στόχο να βοηθήσει τον όμιλο να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια αλλά και να «παίξει» στο κέντρο των γεγονότων και των εξελίξεων. Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ετών τόσο στην ElvalHalcor, όσο και στην έτερη μεγάλη θυγατρική Cenergy Holdings πιστοποιούν ότι η απόφαση άλλαξε εντελώς τη διεθνή υπόσταση του ομίλου, ενισχύοντας τα δύο brands.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χθες κατά την υπογραφή του δανείου ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ElvalHalcor Μιχάλης Στασινόπουλος, «είναι η 5η επενδυτική κίνηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον όμιλό μας, κάτι που μαρτυρά τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί». Παράλληλα εξήρε την κρισιμότητα της πρόσβασης των ελληνικών εταιρειών στη διεθνή ρευστότητα, σημειώνοντας πως «σήμερα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και δραστηριοποιούνται διεθνώς χάρη σε τέτοιες χρηματοδοτήσεις».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «το δάνειο της ΕΙΒ θεμελιώνει το τεχνολογικά πρωτοπόρο πλάνο επενδύσεων του τομέα έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, ενισχύει την παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων μεγα-τάσεων και συμβάλλει στην κυκλική και ψηφιακή οικονομία, στην ενεργειακή μετάβαση καθώς και στην επίτευξη του στόχου για κλιματική ουδετερότητα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΙΒ Werner Hoyer επισήμανε πως «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ευτυχής που χορηγεί αυτήν την χρηματοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιταχυνθεί η επένδυση της ElvalHalcor στην καινοτομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανακύκλωση. Αυτή η οραματική επένδυση θα ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αλουμινίου στην Ευρώπη, ως μέρος της ευρύτερης υποστήριξής μας προς επιχειρήσεις με επενδύσεις μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα».
Τι αφορά η επένδυση
Η πρώτη φάση του πενταετούς επενδυτικού προγράμματος της ElvalHalcor με στόχο την σταδιακή αύξηση της συνολικής παραγωγικής της δυνατότητας σε προϊόντα έλασης αλουμινίου σε πάνω από 500.000 τόνους ανά έτος ολοκληρώθηκε το 2020, με την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem στο εργοστάσιο της Εlval στα Οινόφυτα.
Η νέα επένδυση αφορά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος με επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα άκαμπτης συσκευασίας και άλλα προϊόντα αλουμινίου που ισχυροποιούνται λόγω των διεθνών μεγα-τάσεων.
Η επένδυση αυτή, αποτελούμενη από ένα νέο ψυχρό έλαστρο, μια νέα γραμμή βαφής με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, έναν νέο φούρνο απολακοποίησης και αυξημένη δυναμικότητα για παραγωγή πλακών, θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος της εταιρείας. Η επένδυση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) και θα δημιουργήσει 114 νέες θέσεις εργασίας.
Στόχος οι 520 χιλ. τόνοι δυναμικότητας
H Elval τώρα δουλεύει με φουλ capacity στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, φτάνοντας τους 360 χιλ. τόνους. Μέσω της νέας επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιεί μέσα στο 2022, θα φτάσει σε δυναμικότητα 500 – 520 χιλ. τόνων έως τα τέλη του έτους.
Η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια. Το αλουμίνιο αναδεικνύεται σε μέταλλο του μέλλοντος καθώς σημειώνεται παγκόσμια στροφή των κατασκευαστών στη χρήση του έναντι άλλων υλικών.
Η ανάγκη για μείωση του βάρους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, κάνει το αλουμίνιο το οποίο είναι το μέταλλο με τη μεγαλύτερη επάρκεια στη γη και διακρίνεται για την αέναη ανακυκλωσιμότητά του, την κατάλληλη επιλογή για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2020 ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας, που καθιστά την Elval παγκόσμιο «παίκτη» στον κλάδο της έλασης αλουμινίου. Η επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και καθιστά το εργοστάσιο της Elval το πλέον σύγχρονο έλασης αλουμινίου στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο.
Μέσω όλων αυτών των επενδύσεων, ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος αναβαθμίζεται τα μέγιστα και πλέον αναλαμβάνει ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα παγκοσμίως, σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, κατασκευές, yachting, τρόφιμα και πολλά άλλα. Το έλαστρο TANDEM έχει εδραιώσει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το εκτόπισμα της Elval
Η Elval διαθέτει και λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης. Το 86% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από πωλήσεις εκτός Ελλάδας σε περίπου 100 χώρες, με την ElvalHalcor να είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποτελώντας το 4% των ελληνικών εξαγωγών.
Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου είναι 30 εκατ. τόνοι, με την ελληνική εταιρεία να ελέγχει το 1% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ σε κάποιους τομείς το μερίδιό της φτάνει έως το 7%. Ο κλάδος της συσκευασίας αλουμινίου είναι περίπου 7 εκατ. τόνοι παγκόσμια με την Elval να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Ευρώπη. Παράλληλα, στην αγορά της κατασκευής γιοτ, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%.
Παγκόσμια υπάρχει στροφή από το πλαστικό προς το αλουμίνιο. Και αυτό γιατί το αλουμίνιο ανακυκλώνεται 100%, ενώ το πλαστικό όχι σ’ αυτό το ποσοστό και με λιγότερη «απόδοση» ποιότητας σταδιακά. Έτσι, μόνο το 1% του πλαστικού να αντικατασταθεί παγκόσμια, θα απαιτηθεί μια νέα Elvalhalcor με παραγωγή 300 χιλ τόνων αλουμινίου, κάτι που δείχνει το momentum που υπάρχει.
Ο κλάδος της συσκευασίας (τρόφιμα, ποτά, αναψυκτικά) είναι σήμερα περίπου το 1/3 των εργασιών της Elval, οπότε εκεί στρέφεται το μεγαλύτερο τμήμα των επενδύσεων από τα 100 εκατ. ευρώ.