Η μειωμένη ζήτηση στον κλάδο του αλουμινίου και του χαλκού σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των μετάλλων πίεσαν για ακόμη ένα τρίμηνο τις επιδόσεις της ElvalHalcor με τα αποτελέσματα του 9μηνου να υστερούν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε σχέση με τη χρονιά -ρεκόρ του 2022, όταν η ζήτηση και οι τιμές των μετάλλων κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
Για παράδειγμα, στο 9μηνο τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 33,37 εκατ. ευρώ έναντι 162,75 εκατ. ευρώ πέρσι αλλά τα αποτελέσματα του 9μηνου του 2023 έχουν επηρεαστεί από λογιστικές ζημιές 43 εκατ. ευρώ από τις αποτιμήσεις στις τιμές των μετάλλων, ενώ τα αποτελέσματα του 9μηνου του 2022 ενσωμάτωναν όφελος 65 εκατ. ευρώ από την άνοδο των τιμών τότε. Παράλληλα, η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη και με αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη λόγω της ανόδου των επιτοκίων, αφού από 30 εκατ. ευρώ πέρσι, στο φετινό 9μηνο έφτασαν τα 41 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως εντοπίζεται στη χαμηλή ζήτηση των προϊόντων, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση και οι μεγάλοι πελάτες της εταιρείας κατά το εξεταζόμενο διάστημα «έδιωχναν» πρώτα τα αποθέματα που είχαν και μετά ενεργοποιούσαν ορισμένες παραγγελίες.
Στο περιβάλλον αυτό, η ElvalHalcor, όπως αναφέρουν τα στελέχη της, κερδίζει μερίδια αγοράς καθώς η «πίτα» δεν μεγαλώνει, αλλά οι όγκοι των ανταγωνιστών μειώνονται με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους όγκους της εταιρείας.
Παράλληλα, με τις λειτουργικές ροές των 186 εκατ. ευρώ που είχε στο 9μηνο μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 93 εκατ. ευρώ, προχώρησε σε επενδύσεις 68 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε τα διαθέσιμα κατά 22 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα 862 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA στο 3,7x αν και όπως αναφέρουν από την εταιρεία ο δείκτης θα υποχωρήσει έως το τέλος του έτους, καθώς τον Δεκέμβριο οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης είναι περιορισμένες.
Οι όγκοι στο αλουμίνιο κατά τη διάρκεια του 9μηνου υποχώρησαν μόνο κατά 1% ενώ στο χαλκό κατά 8%. Τα προσαρμοσμένα ebitda του ομίλου (χωρίς τις επιπτώσεις από τις τιμές των μετάλλων) διαμορφώθηκαν στα 189,6 εκατ. ευρώ από 230,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2022 εμφανίζοντας μια «διαχειρίσιμη» πτώση της τάξης του 17,8%, τι στιγμή που τα μικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 43%
Αυτό συνέβη γιατί τα προσαρμοσμένα EBITDA του κλάδου του χαλκού κινήθηκαν ανοδικά στο 9μηνο στα 79 εκατ ευρώ έναντι 53 εκατ. το περσινό 9μηνο. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση των παραγγελιών για τα προϊόντα της θυγατρικής Sofia Med στη Βουλγαρία (έλαση και διέλαση χαλκού) για ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές εφαρμογές.
Για τη συνέχεια, τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν τα εξής: «Το γενικό περιβάλλον σε ότι αφορά στη ζήτηση και τα επιτόκια δεν φαίνεται να αλλάζει. Εμείς είμαστε καλά τοποθετημένοι γιατί έχουμε ολοκληρώσει τις επενδύσεις μας. Πέρσι ανήλθαν στα 175 εκατ. ευρώ, φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα είναι λιγότερες. Το αυξημένο capacity στον κλάδο του αλουμινίου μας δίνει ιδιαίτερη ευελιξία να αντεπεξέλθουμε άμεσα σε εμβόλιμες παραγγελίες, Τα κόστη μας είναι μαζεμένα και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που παράγουμε ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες τάσεις (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα και της τεχνολογικής εξέλιξης».
Η μετοχή της εταιρείας -χθεσινό κλείσιμο 1,78 ευρώ- εμφανίζει άνοδο μόλις 10% εντός του 2023 σε σχέση με τα κέρδη 35% του Γενικού Δείκτη και απέχει πολύ από τα 2,34 ευρώ υψηλό που κατέγραψε τον Ιούλιο. Από την άλλη πλευρά με ίδια κεφάλαια 953 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 667 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ακριβή».