Ξεκινά η δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων από τον ΟΤΕ για τους συνδρομητές της εταιρείας με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και η αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η αναβάθμιση πρόκειται να γίνει σε όσες γραμμές είναι αυτό τεχνολογικά εφικτό ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, και θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές.
Η κίνηση του ΟΤΕ ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε προκαλέσει την αντίδραση των υπόλοιπων παρόχων που είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους προς την ΕΕΤΤ για συμπίεση των περιθωρίων κέρδους τους από τον κυρίαρχο πάροχο (margin squeeze) και είχαν ζητήσει να ελεγχθούν τιμολόγια του ΟΤΕ βάσει του νέου Μοντέλου Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) και να εξεταστεί η επιρροή του διπλασιασμού των ταχυτήτων στον ανταγωνισμό.
Για την αναβάθμιση των ταχυτήτων ο Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, Παναγιώτης Γαβριηλίδης δήλωσε πως «στόχος της αναβάθμισης ταχυτήτων είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE Fiber από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μεγαλύτερες ταχύτητες internet, σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο».
Πώς θα γίνει η αναβάθμιση
Το πρότζεκτ της αναβάθμισης των συνδέσεων αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα για τον ΟΤΕ που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς ανάλογα με την τεχνολογία του δικτύου, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν επιπλέον εργασίες όπως αναφέρεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία θα γίνει αυτοματοποιημένα, χωρίς ο συνδρομητής να χρειαστεί να κάνει τίποτα.
Ωστόσο υπάρχουν και περιοχές όπου θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθούν διαφορετικές ενέργειες όπως αντικατάσταση router ή καρτών, και εξοπλισμού. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν παραγγελίες και να καθυστερήσει λίγο περισσότερο σε σχέση με άλλες περιοχές.
Το έργο θα ξεκινήσει πρώτα όπως είναι φυσικό από τις περιοχές που μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε τεχνική παρέμβαση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι περιοχές ανάλογα με τις αναγκαίες ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν.
Κάθε συνδρομητής θα αναβαθμιστεί εντελώς δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, αν είναι και τεχνολογικά εφικτό. Πρακτικά όποιος καταναλωτής έχει πρόγραμμα 24Mbps θα αναβαθμιστεί σε 50Mbps και το ίδιο θα ισχύει για όλα τα διαθέσιμα πακέτα. Αν ένας συνδρομητής έχει επιλέξει το εμπορικό πρόγραμμα των 50Mbps σε περιοχές που δεν έχει φτάσει η οπτική ίνα ως το ΚΑΦΑΟ, δεν θα είναι δυνατή η αναβάθμιση στην ταχύτητα των 100Mbps μέχρι να γίνει η εγκατάσταση οπτικών ινών στην περιοχή του.
Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms).Περισσότερες πληροφορίες στο www.cosmote.gr/fiber.
Οπτική ίνα σε 4,8 εκατ. συνδρομητές
Εκτός από την αναβάθμιση των ταχυτήτων, η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία του ΟΤΕ είναι επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας ως το σπίτι (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, με αύξηση των προγραμματισμένων επενδύσεων πάνω από τα 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.
Ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ένα έργο που, όπως τονίζουν τα στελέχη του, χαρακτηρίζεται από μεγάλη πολυπλοκότητα υλοποίησης και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα περάσει από το ίντερνετ των Mpbs στις ταχύτητες των Gbps, που είναι διαθέσιμες στις πλέον ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνιακές αγορές.
Ειδικότερα, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα είναι περίπου 4,8 εκατ. (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και, από αυτές, ο ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ., δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Σε συνδυασμό με τις ανακοινωμένες επενδύσεις των άλλων παρόχων σε αστικές περιοχές και στο UFBB, εκτιμάται ότι η χώρα θα καλυφθεί με FTTH σχεδόν στο σύνολό της.
«Η δημιουργία του δικτύου μας FTTH είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με οπτικές ίνες να φτάνουν σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Oι πρωτοβουλίες του ομίλου OTE για τη δυναμική επέκταση του FTTH και την αναβάθμιση των ταχυτήτων, ενισχύουν τις επιδόσεις της χώρας στους διεθνείς δείκτες ως προς τη διείσδυση του γρήγορου internet», σχολίασε ο κ. Γαβριηλίδης.
Η επόμενη ημέρα στα δίκτυα οπτικής ίνας
Γραμμές FTTH | Κάλυψη |
Όμιλος ΟΤΕ (συμπ. συμμετοχής σε UFBB) | ~ 3 εκατ. |
Άλλοι πάροχοι (συμπ. συμμετοχής σε UFBB) | ~ 1,6 εκατ. |
Σύνολο | 4,6 εκατ. |
Αγροτικά Δίκτυα με VDSL (έργο Rural) | ~ 150.000 |
Ο ΟΤΕ άρχισε με καθυστέρηση την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς παρόχους, το 2018. Έκτοτε, ανεβάζει τους ρυθμούς του και το δίκτυο FTTH έχει φτάσει στις 560.000 γραμμές, με βάση τα στοιχεία για το τέλος του τρέχοντος έτους. Για να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο των 3 εκατ. γραμμών μέχρι τα τέλη του 2027, ο ΟΤΕ αυξάνει τις επενδύσεις και επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το τέλος του 2022, θα έχει καλύψει με FTTH 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 και τον στόχο των 3 εκατ., θα γίνεται εγκατάσταση 300.000 – 500.000 γραμμών, ανάλογα με τις περιοχές κάλυψης και την ταχύτητα αδειοδότησης από πλευράς των δήμων.