Με αυξημένο τίμημα και δέσμευση για απορρόφηση του προσωπικού στην Ελλάδα με τους ίδιους όρους απασχόλησης κατέληξαν σε νέα συμφωνία η Παγκρήτια Τράπεζα και η HSBC, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών, ο Όμιλος HSBC ανέβασε την προσφορά του στα 95 εκατ. ευρώ, από 75 εκατ. ευρώ που ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει έναν μήνα νωρίτερα. Η νέα συμφωνία προβλέπει την καταβολή επιπλέον 10 εκατ. ευρώ εκ μέρους του παγκόσμιου κολοσσού σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια εσόδων στη διάρκεια της απορρόφησης της ελληνικής θυγατρικής της.
Στις 14:30 (ώρα Ελλάδος), ο CEO της HSBC Ελλάδος Peter Yeates προχώρησε σε ενημέρωση των 300 περίπου εργαζομένων αναφορικά με τους όρους του deal και πώς επηρεάζεται η δική τους εργασιακή σχέση με την τράπεζα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του BD, το μήνυμα που επικοινωνήθηκε εμφατικά στο προσωπικό είναι ότι η μεταφορά τους στην Παγκρήτρια θα γίνει με τους υφιστάμενους όρους απασχόλησης και αυτοί θα διατηρηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις (ρόλοι) καθώς και οι αποδοχές και τα προνόμια (π.χ. όροι αποπληρωμής στεγαστικών κ.α. δανείων) δεν θα αλλάξουν, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Αυτό που δεν μπορεί να μεταβιβαστεί είναι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ενώ διευκρινίστηκε ότι από τη συναλλαγή εξαιρούνται οι δραστηριότητες Ναυτιλίας, οι οποίες ούτως ή άλλως εποπτεύονται απευθείας από το Λονδίνο. Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση, ο κ. Yeates αναμένεται να τοποθετηθεί σε άλλο πόστο από τον Όμιλο HSBC, ενώ 2-3 στελέχη της διοίκησης αναμένεται να αποχωρήσουν με αποζημίωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Καμία εγγύηση δεν δόθηκε, πάντως, στο προσωπικό ότι θα παραμείνουν στις γεωγραφικές θέσεις όπου απασχολούνται σήμερα, αφού η απάντηση που έλαβαν από τον CEO είναι ότι «θα ενημερωθούν δεόντως από τον αγοραστή». Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμά του το BD, στόχος της Παγκρήτιας είναι να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας την κεντρική της έδρα στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, η εξαγορά της HSBC με τα 15 καταστήματά της σε premium σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και η μεταφορά του προσωπικού υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτει, επιταχύνουν την επίτευξη των σχεδίων της που απώτερο στόχο έχουν την απόκτηση μεριδίου στην αγορά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στις χορηγήσεις. Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι, κατά πόσο θα μπορέσει η Παγκρήτια να διατηρήσει τα αξιόλογα στελέχη της HSBC και με ποιους όρους, δεδομένης της πολύ σημαντικής μισθολογικής ψαλίδας που υφίσταται στους δύο οργανισμούς και κάποια στιγμή θα πρέπει, αναγκαστικά, να κλείσει.