ΓΔ: 1391.75 -0.42% Τζίρος: 28.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:30 DATA
Pfizer-kentro-thessaloniki
Φωτό: ΑΠΕ

Pfizer: Τουλάχιστον 360 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω σε 200 παγκόσμια πρότζεκτ στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Περισσότερες από 360 θέσεις εργασίας σε τομείς τεχνολογικής αιχμής «άνοιξε» σε λιγότερο από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», η οποία έλαβε πάνω από 16.500 βιογραφικά από όλον τον κόσμο για προσλήψεις στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), που δημιούργησε στην πόλη. Μάλιστα, το 15% των προσληφθέντων είναι άνθρωποι που εργάζονταν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή είδαν να διανοίγεται μπροστά τους μια νέα εργασιακή προοπτική. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η Ειρήνη Παγανοπούλου, διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Pfizer Hellas σε Ελλάδα και Κύπρο, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης με τίτλο «CDI Tech Career Days», που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Pfizer, με στόχο την πρόσληψη άλλων 18 ατόμων υψηλής εξειδίκευσης.

«Για εμάς είναι στρατηγικός στόχος να φέρουμε πίσω τους Έλληνες (επιστήμονες) που μετανάστευσαν στο εξωτερικό», συμβάλλοντας ενεργά στο «brain gain» για την Ελλάδα, σημείωσε η κ. Παγανοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρεία θέλει επίσης να στηρίξει στην πράξη την είσοδο γυναικών εργαζομένων στην τεχνολογία και σήμερα το 35% του προσωπικού του CDI είναι γυναίκες.

Στο πρώτο και μοναδικό κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στον κόσμο, το οποίο έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι από 360 εργαζόμενοι δουλεύουν σήμερα πάνω σε οκτώ τομείς αιχμής: μηχανική μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη, ανάπτυξη λογισμικού και Mηχανική, agile project management, επιχειρηματική αρχιτεκτονική, Επιστήμη των Δεδομένων, αυτοματοποίηση διαδικασιών, σχεδιασμό προϊόντων και εμπειρίας και customer analytics και insights.

«Δεν θέλουμε απλά προσωπικό, αλλά αναζητούμε τους καλύτερους», υπογράμμισε η κ. Παναγοπούλου, επισημαίνοντας την ανάγκη συνδυασμού τυπικών προσόντων και οριζόντιων δεξιοτήτων (soft skills) στο πρόσωπο των ιδανικών υποψηφίων, ενώ πρόσθεσε πως πριν από την ίδρυση του CDI στη Θεσσαλονίκη, η Pfizer ήταν μεν γνωστή στην Ελλάδα ως φαρμακευτική εταιρεία, αλλά χρειάστηκε να δημιουργήσει μια παράλληλη ταυτότητα, ώστε να αναδειχτεί ο ρόλος της και στο κομμάτι του digital (ψηφιακό) και να προσελκύσει εργαζόμενους υψηλής στάθμης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης τον Ιούλιο

Για την προσέλκυση και επιλογή εργαζομένων έχουν διοργανωθεί από τον Αύγουστο του 2020 έως και σήμερα πέντε bootcamps (εντατικά προγράμματα εκπαίδευσης, διάρκειας 4-5 εβδομάδων) και δύο hackathons (μαραθώνιοι ανάπτυξης εφαρμογών), στο πλαίσιο των οποίων ξεχώρισαν και προσελήφθησαν πάνω από 150 άτομα. Η κ. Παγανοπούλου γνωστοποίησε ακόμα ότι τον προσεχή Ιούλιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει -για πρώτη φορά- στο CDI πρόγραμμα πρακτικής άσκησης εξάμηνης διάρκειας, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν πέντε - δέκα άτομα ετησίως.

   Σε περισσότερα από 200 project της Pfizer σε όλον τον κόσμο έχουν εργαστεί και εργάζονται αυτή τη στιγμή τα στελέχη του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του CDI, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), ο οποίος επισήμανε ότι η Pfizer βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη χάρη και στο εξαιρετικό επίπεδο του ανθρώπινου ταλέντου στην πόλη, που οι προσλήψεις του αυξάνονται με ταχύ ρυθμό: η πρώτη πρόσληψη έγινε τον Μάιο του 2020 και οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν σε 100 ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 και σε 300 τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Ο κ.Γκαριμπόλντι επισήμανε ακόμα ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια της Pfizer επέδρασαν το 2021 θετικά σε πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι, δυνητικά, άλλα 95 φάρμακα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη, καθώς τρέχουν ισάριθμα ερευνητικά projects.

Γιατί η Pfizer δημιούργησε το CDI στη Θεσσαλονίκη

Τους λόγους για τους οποίους η Pfizer επέλεξε την Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, για την εγκατάσταση του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της ανά τον κόσμο, επανέλαβε ο ανώτερος αντιπρόεδρος Οικονομικών, Παγκόσμιων Προμηθειών και CDI της εταιρείας, Τζεφ Χάμιλτον (Jeff Hamilton): «Επιλέξαμε την Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είστε όλοι εσείς (είπε, απευθυνόμενος στο κοινό υποψήφιων εργαζομένων στην εκδήλωση), το εξαιρετικό ανθρώπινο ταλέντο της πόλης. Ο δεύτερος το απίστευτο καινοτομικό οικοσύστημα και ο τρίτος η στρατηγική γεωγραφική θέση και η βολική ζώνη ώρας» εξήγησε και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του CDI έχει άμεσο και έμμεσο θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα: άμεσο με τη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας σε κρίσιμους τομείς και έμμεσο μέσω των συνεργειών της Pfizer με τοπικούς παίκτες, είτε αυτοί είναι νεοφυείς επιχειρήσεις είτε ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί φορείς. Επιπλέον, επενδύσεις όπως αυτή της Pfizer βοηθούν να βρίσκεται η Ελλάδα στο παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, δίνοντας το μήνυμα ότι είναι χώρα με εντυπωσιακό ανθρώπινο δυναμικό και θετική αναπτυξιακή προοπτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα συνεργασία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer με το ΑΠΘ

Η φαρμακοβιομηχανία έχει εξασφαλίσει στο συγκεκριμένο έργο τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας από Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία, υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ, καθώς και μελών του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γκαριμπόλντι: Η Θεσ/νίκη μπορεί να εξελιχθεί στη Silicon Valley της Ελλάδας

Ο κ.Γκαριμπόλντι επισημαίνει ότι η Pfizer αναζητά στη Θεσσαλονίκη τον χώρο για τη δημιουργία εγκαταστάσεών, αλλά η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσει «dream team» επιστημόνων, «ώστε να φέρουμε το μέλλον για την Pfizer και τον υγεία, σήμερα».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lavipharm: Διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο εννεάμηνο

Τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους εκτοξεύτηκαν κατά 338,6% σε 9,22 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του 2024 ενισχύθηκαν κατά 21,2% στα 9,08 εκατ. ευρώ.
Burla, Pfizer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλμπ. Μπουρλά: Βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας φαρμακευτικής αναγέννησης

Ο πρόεδρος και CEO της Pfizer αναφέρθηκε στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που αρχικά είχε πλάνο την ανάπτυξη ενός hub 200 εξειδικευμένων επιστημόνων και τώρα έχει ξεπεράσει τους 1.000.