ΓΔ: 1406.2 0.33% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
bank_of_china
Τα κεντρικά γραφεία της Bank of China στο Πεκίνο. Πηγή: Shutterstock.

Τι σχεδιάζουν οι Κινέζοι τραπεζίτες για την Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Χρηματοδότηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και έργων υποδομής και ενέργειας στο στόχαστρο της ICBC και της Bank of China που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται και η απόκτηση συμμετοχής σε ελληνική τράπεζα.

Η παρουσία των δύο γιγαντιαίων κρατικών τραπεζών της Κίνας στην Ελλάδα άρχισε πρόσφατα και παραμένει διακριτική. Όμως, οι φιλοδοξίες των Κινέζων τραπεζιτών για την ελληνική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες από όσο έχει γίνει αντιληπτό ως τώρα από τους Έλληνες τραπεζίτες και επιχειρηματίες, καθώς η Ελλάδα είναι πλέον και επίσημα μέρος της πρωτοβουλίας για το νέο Δρόμο του Μεταξιού και αυτό την τοποθετεί σε νέα θέση στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των κινεζικών τραπεζών.

Από τον Αύγουστο του 2018, η Αθήνα συμφώνησε με το Πεκίνο για την επίσημη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για το νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), παρότι η εξαγορά του ΟΛΠ από την Cosco είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Αυτή η συμφωνία «ξεκλείδωσε» το σχεδιασμό κινεζικών επενδύσεων στη χώρα και, πολύ γρήγορα, έφερε στην Αθήνα δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως, την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και την Bank of China.

Σημειωτέον ότι η ICBC είναι σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η Bank of China η τέταρτη μεγαλύτερη, σύμφωνα με την κατάταξη του The Banker, που γίνεται βάσει των ιδίων κεφαλαίων πρώτης βαθμίδας, καθώς η πρώτη έχει κεφάλαια 338 δισ. δολ. και η δεύτερη 230 δισ. δολ.

Η ICBC έχει λάβει άδεια εγκατάστασης από την Τράπεζα της Ελλάδος για να δημιουργήσει γραφείο στην Ελλάδα, βάσει της τραπεζικής άδειας που έχει λάβει στο Λουξεμβούργο. Η Bank of China ήδη έχει θέσει σε λειτουργία υποκατάστημα στην αρχή της Λεωφόρου Μεσογείων, επίσης με βάση την τραπεζική άδεια που έχει εκδοθεί στο Λουξεμβούργο.

Παρότι υπάρχει η εντύπωση ότι οι δύο τράπεζες βρίσκονται στην Ελλάδα για να διευκολύνουν κυρίως τις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος για το ενδιαφέρον τους για χρηματοδότηση επενδύσεων σε τρεις άξονες: δάνεια για μεγάλα έργα ελληνικών εταιριών, χρηματοδότηση κινεζικών εταιριών και διευκόλυνση μεγάλων κινεζικών εταιρειών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι μία από τις πρώτες επενδύσεις που εξετάζει και πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει κινεζική τράπεζα είναι μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση στην Κρήτη, πιθανότατα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ως μέλος της πρωτοβουλίας για το νέο Δρόμο του Μεταξιού, η Ελλάδα θα έχει προνομιακή πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από τις δύο κορυφαίες τράπεζες  της Κίνας για μεγάλα έργα υποδομής και ενεργειακά έργα. Λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι, επεκτάσεις μετρό και βεβαίως όλα τα έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις του Πειραιά με την Ευρώπη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των Κινέζων να γίνει ο Πειραιάς ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης, βρίσκονται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των δύο κινεζικών τραπεζών.

Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο κινεζικές τράπεζες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για την εξαγορά ή την απόκτηση συμμετοχής σε ελληνική συστημική τράπεζα. Τέτοιο εγχείρημα θα είχε, ασφαλώς, υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά ήδη η παρουσία κινεζικών κεφαλαίων σε τράπεζες της ευρωζώνης έχει γίνει ορατή, ιδιαίτερα στην Πορτογαλία, όπου η Fosun είναι ο πρώτος μέτοχος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Millennium BCP.

Το πόσο μακριά μπορούν να φθάσουν οι επενδύσεις των Κινέζων στις χώρες που μετέχουν στην πρωτοβουλία του νέου Δρόμου του Μεταξιού μπορεί να γίνει αντιληπτό με μια ματιά στην Πορτογαλία, που έγινε νωρίτερα από την Ελλάδα μέλος της πρωτοβουλίας. Στα τέλη του 2018, σύμφωνα με υπολογισμούς της κινεζικής πρεσβείας στην Λισαβόνα, οι κινεζικές επενδύσεις ξεπερνούσαν τα 9 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι ασφαλίσεις, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα υδροδότησης, η υγεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Το προφίλ των δύο τραπεζών

Η Industrial & Commercial Bank of China ιδρύθηκε το 1984 και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας και του πλανήτη. Τα έσοδά της προέρχονται κυρίως από την εσωτερική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια ακολουθεί στρατηγική διεθνούς επέκτασης, στοχεύοντας να ανταγωνιστεί τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, όπως η αμερικανική JP Morgan, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ICBC, όπως και οι άλλες μεγάλες κινεζικές τράπεζες, εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερο αποδοτικές από τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ. Η χρήση του 2018 έκλεισε για την ICBC με μεγέθη που… ζαλίζουν: το ενεργητικό της τράπεζας ξεπέρασε τα 4 τρισ. δολάρια, τα έσοδά της ανήλθαν σε 175,5 δισ. δολ. (σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ) και τα καθαρά κέρδη πλησίασαν τα 45 δισ. δολ.

Η Bank of China ιδρύθηκε το 1912 ως κεντρική τράπεζα της Κίνας, όπως υποδηλώνει και η επωνυμία της. Μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το 1949, επικεντρώθηκε σε διεθνείς συναλλαγές και έχει σήμερα τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία από τις άλλες μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας, πρωταγωνιστώντας στην προσπάθεια του Πεκίνου για τη διεθνοποίηση του γουάν, λειτουργώντας στο Χονγκ Κονγκ, την Φρανκφούρτη και σε άλλα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα ως τράπεζα εκκαθάρισης διεθνών συναλλαγών σε γουάν. Στο κλείσιμο της χρήσης 2018, η Bank of China είχε ενεργητικό άνω των 3 τρισ. δολ., έσοδα 126,2 δισ. δολ. και καθαρά κέρδη 27,2 δισ. δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθελουσία με γενναία κίνητρα από Εθνική: Αποζημίωση έως 300.000 ευρώ

Οι προϋποθέσεις εξόδου για το διοικητικό προσωπικό και τους εργαζομένους στο δίκτυο. Πώς κλιμακώνονται οι αποζημιώσεις ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας. Ποιες είναι οι πρόσθετες παροχές.
karavias, eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ισχυρές επιδόσεις με κέρδη άνω του 1 δισ. και απόδοση κεφαλαίων 19%

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε 0,331 ευρώ. Ενοποιήθηκε για πρώτη φορά η Ελληνική Τράπεζα διευρύνοντας το διεθνές αποτύπωμα του ομίλου. Σε Ελλάδα 60%, Κύπρο 27% και Βουλγαρία 11% το ενεργητικό.