ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
iktinos_drama
Η μονάδα της Ικτίνος στη Δράμα. Πηγή: Ικτίνος Μάρμαρα.

Πώς θα γυρίσει η Ικτίνος Ελλάς από τις ζημιές στην κερδοφορία

Με αύξηση της παραγωγής και άνοιγμα νέων αγορών, η μαρμαροβιομηχανία αντισταθμίζει τις απώλειες από την Κίνα. Αναδιάρθρωση χρεών και μείωση παραγωγικού κόστους.

H λειτουργεία τεσσάρων νέων λατομείων από τις αρχές του 2024 και οι εξαγωγές σε νέες γεωγραφικές περιοχές έχουν ως ένα βαθμό αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε οι Κίνα στις εισαγωγές μαρμάρου.

Πέρσι οι εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου στην Κίνα αντιπροσώπευαν μόλις το 35% των συνολικών πωλήσεων έναντι 65% πριν από λίγα χρόνια. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρεί και στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τις πιστώτριες τράπεζες για να μειώσει τα χρηματοοικονομικά έξοδα και σε συνδυασμό με τη μείωση του παραγωγικού κόστος λόγω των επενδύσεων την τελευταία τριετία να καταφέρει να εμφανίσει θετικά αποτελέσματα. Τα μεγέθη του 9μηνου που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν σαφή βελτίωση και δημιουργούν προσδοκίες για τη συνέχεια.

O κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 23,12% στα 22,44 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA ενισχύθηκαν στα 3,18 εκατ. ευρώ από 1,10 εκατ. ευρώ πέρσι και οι ζημιές προ φόρων μειώθηκαν από 3,29 εκατ. ευρώ σε 1,69 εκατ. ευρώ. Το σύνολο του καθαρού δανεισμού για το 9μηνο του 2024 ανήλθε σε 42,4 εκατ. ευρώ, έναντι 43,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις 31/12/2023.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την Alpha Bank, ενώ με την Εθνική και την Αttica Bank  έχει συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο και αναμένεται άμεσα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Η αναδιάρθρωση αφορά χρεολύσια oμολογιακών δανείων των ετών 2023-2025 συνολικής αξίας 11,05 εκατ ευρώ.   

Από τις αρχές του 2024, η Ικτίνος λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία: δύο στη Δράμα και δύο στη Λειβαδιά, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 10 που ήδη λειτουργεί η εταιρεία. Τα δύο στη Δράμα είναι στο Βώλακα και εξορύσσουν λευκό δολομίτικο μάρμαρο το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως. Στη Λειβαδιά το ένα λατομείο παράγει μπεζ μάρμαρο και το άλλο γκρι, καθώς υπάρχουν αγορές και εφαρμογές για αυτού του τύπου μάρμαρα που πρέπει να ικανοποιήσει η εταιρεία. Η λειτουργία των τεσσάρων νέων λατομείων εκτιμάται πως θα αυξήσει την παραγωγή το 2024 κατά 20%, ή κατά 20.000 τόνους.

Για την ενίσχυση της παραγωγής της σε πρώτη ύλη, πέρα των ανωτέρω λατομείων η εταιρεία αναμένει εντός των προσεχών ημερών να λάβει την άδεια για την επέκταση του υφιστάμενου λατομείου περίπου 100 στρεμμάτων στο Βώλακα. Η συγκεκριμένη επέκταση θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20% για το 2025, με συνεχιζόμενη αύξηση και για τα επόμενα έτη.

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η εταιρεία για τα έτη 2024-2029, αναμένεται επάνοδος στα μεγέθη των προηγούμενων ετών με πρώτο στόχο να σταματήσει το σερί των ζημιογόνων χρήσεων του 2022 και 2023, αν και δύσκολα θα αποφύγει τις ζημιές και το τρέχον έτος . Οι νέες αγορές που έχει ανοίξει η εταιρεία ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από την Κίνα, είναι η Ινδία, η Βόρειος Αφρική, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρτονομίσματα και κέρματα γιουάν
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Η PBOC ενίσχυσε τη ρευστότητα τον Φεβρουάριο με ποικίλα εργαλεία

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ενίσχυσε την αγορά με 300 δισ. γιουάν ρευστότητα μέσω μεσοπρόθεσμου δανεισμού το Φεβρουάριο και πρόσθετα 50 δισ. γιουάν μέσω ομολόγων ανοιχτής αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση της 3 Μαρτίου.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Εμπλοκή α λα Σπίτι Μου ΙΙ και στα δάνεια προς επιχειρήσεις

Σε πρόωρο τέλος, στις 31 Μαϊου αντί 31 Αυγούστου, στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης προχώρησε η κυβέρνηση. Αναστάτωση σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Η αγωνία της κυβέρνησης για τους πόρους και το σύνδρομο του «παρα '1».
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 2,05% στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας στα τέλη Απριλίου

Τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν τον Απρίλιο 2026 στα 3,41 τρισ. δολάρια, κατά 68,4 δισ. σε σχέση με τον Μάρτιο, λόγω διακυμάνσεων ισοτιμιών και αποδόσεων, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος.
λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση παρουσίασε ο ναυπηγικός κλάδος στην Κίνα το α' τρίμηνο 2026

Η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία σημείωσε ισχυρή άνοδο το πρώτο τρίμηνο 2026, καταγράφοντας αύξηση 46% στην παραγωγή και 195,2% στις νέες παραγγελίες, διατηρώντας ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας.
Xatzinikolaou George, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες έχουν ρευστότητα, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σχέδιο

Ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, αρκεί οι επιχειρήσεις να έχουν σαφή σχέδια και διαφανή οικονομικά στοιχεία.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Δήμου Μαρκόπουλου με την κινεζική Γκουανγκάν για εμπορική ανάπτυξη

Ο Δήμος Μαρκόπουλου υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με την κινεζική Γκουανγκάν, για ενίσχυση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, προώθηση τοπικών προϊόντων και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και στις δύο πόλεις.