Έκλεισε το deal για την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο JPMorgan Chase, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία, όμως, δεν αποκαλύπτεται το ακριβές τίμημα της συναλλαγής.
«Το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών είναι κατακερματισμένο και προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 17 εκατ. έμποροι έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουν. Πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan. Πρόσθεσε επίσης πως «είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet για να υποστηρίξουμε το όραμά τους για ανάπτυξη και καινοτομία πληρωμών που στοχεύουν σε ευρωπαϊκές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας αγοράς εμπόρους».
Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του πρακτορείου Bloomberg η αποτίμηση της Viva Wallet τοποθετείται στο επίπεδο των 1,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμφωνία που κλείνει η JPMorgan στο τρέχον έτος, ενώ ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντάιμον θα βρεθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το deal για τη Viva Wallet άρχισε να συζητείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο έως τώρα από ελληνική startup, καθώς η αξία της Viva αποτιμήθηκε περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 47% της Viva Wallet, βρίσκεται στον έλεγχο τριών funds: το Hedosophia που κατέχει το 24%, την οικογένεια Μ. Λάτση που μετέχει με 13% και το fund Deca που μετέχει με 10%. Οι ιδρυτές, βασικοί μέτοχοι και διοικούντες, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας ελέγχουν το 53%.
Σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρό δέλεαρ για την αμερικανική τράπεζα αποτέλεσαν δύο στοιχεία:
- Η τεχνολογική υπεροχή της Viva έχοντας αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα πληρωμών παρέχοντας υπηρεσίες σε 23 χώρες στην Ευρώπη και υποστηρίζοντας πληρωμές σε 10 νομίσματα,
- Η κατοχή τραπεζικής άδειας στην Ελλάδα, καθώς η Viva είχε αποκτήσει την Praxia Bank που διέθετε τραπεζική άδεια με ισχύ για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η αποστολή της Viva Wallet είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις πληρώνουν και πληρώνονται στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, πρωτοφανή ευελιξία και εις βάθος γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου πληρωμών», δήλωσε ο Χάρης Καρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Viva Wallet. «Αυτή η στρατηγική επένδυση από την J.P. Morgan θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το όραμά μας για την παροχή πλήρως τοπικών υπηρεσιών πληρωμών και συναλλαγών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη».
«Η στρατηγική επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη μας στην τεχνολογία και την ομάδα της που ήδη προσφέρει μια ολιστική πολυκαναλική δυνατότητα σε όλη την Ευρώπη και εξυπηρετεί καλύτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Max Neukirchen, Global Head of Payments & Commerce Solutions, J.P. Morgan.
Η Viva Wallet
Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud ενώ πλέον απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε δέκα νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing. Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του payment gateway σε online καταστήματα.
Το 2020 η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένει τριπλασιασμό μεγεθών με κύκλο εργασιών περί τα 130 εκατ. ευρώ, επίδοση που μαρτυρά το momentum των εργασιών της, ενώ θα είναι απόρροια της ωρίμανσης της παρουσίας της σε πολλές από τις χώρες που έχει παρουσία.