ΓΔ: 1397.68 0.00% Τζίρος: 64.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Με «καταιγίδα» από deal μπήκε το 2022: Κλείνουν με ρυθμό ένα την ημέρα

Επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες για έντονη επιχειρηματική κινητικότητα, καθώς η οικονομία περνά σε ισχυρή ανάκαμψη και επιστρέφει στην κανονικότητα. Ποιες είναι οι συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Στην πιο γόνιμη και «παραγωγική» περίοδο της νεότερης ιστορίας της φαίνεται πως έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, αν κρίνουμε από το μπαράζ των επιχειρηματικών νέων, των συμφωνιών, αλλά και των μετακινήσεων στελεχών πρώτης γραμμής που καθημερινά ανακοινώνονται.

Ήδη μόλις στις πρώτες… δέκα εργάσιμες του νέου έτους, έχουν καταγραφεί πάνω από δέκα μικρές και μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής – τεχνολογίας, του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου, προϊδεάζοντας για ένα εκρηκτικό από κάθε άποψη 2022.

Έχοντας περάσει από το «καθαρτήριο» της υπερδεκαετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και συνάμα έχοντας αντέξει μια διετία πανδημίας που άλλαξε πολλά αλλά και επιτάχυνε εξελίξεις και μετασχηματισμούς σε όλα τα επίπεδα, η ελληνική οικονομία και η επιχειρηματικότητα λειτουργούν ήδη με όρους νέας εποχής και με ορίζοντα το 2030.

Όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι η χώρα μετά από μια δεκαετία στο «γύψο» των μνημονίων, της επιτήρησης, των ακροβασιών με το Grexit, της υποβάθμισης της οικονομίας και του χρηματιστηρίου και όλων όσων συνεπάγονταν αυτά, οδεύει προς αλλαγή σελίδας.

Η δεκαετία που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, στελέχη και πάσης φύσεως εργαζόμενοι έφευγαν ως οικονομικοί μετανάστες, οι εισηγμένες εταιρείες άλλαζαν έδρα με επίκεντρο τις Βρυξέλλες, την Ελβετία ή το Λονδίνο, χιλιάδες μικρομεσαίες μη εισηγμένες εταιρείες μετέφεραν την (φορολογική) έδρα τους στη Βουλγαρία, και περίπου 450 χιλ. επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, φαίνεται πως έχει παρέλθει.

Χωρίς διάθεση υπεραπλούστευσης ή υποβάθμισης ενός ζητήματος που στοίχειωσε – και στοιχειώνει – χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που χωρίστηκαν, υπέφεραν και βίωσαν πρωτόγνωρες συνθήκες την περασμένη δεκαετία, όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι όχι μόνο έχει ανακοπεί η φυγή στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει αξιοσημείωτος επαναπατρισμός στελεχών.

Όχι μόνο τα τεχνολογικά hub που δημιουργούν πολυεθνικοί κολοσσοί, αλλά και ένα γενικευμένο «κύμα» μεταγραφών στελεχών από Ελλάδα και εξωτερικό επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας, δημιουργούν τις μεγαλύτερες εργασιακές ανακατατάξεις – σε υψηλό επίπεδο – των τελευταίων πολλών ετών.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αλλάξει status, καθώς η οικονομία οδεύει προς αλλαγή επενδυτικής βαθμίδας όπως φαίνεται το αργότερο έως τα μέσα του 2023, κάτι που διαφοροποιεί την προσέγγιση της διεθνούς των επενδυτών προς τη χώρα μας. Μετά από μια δεκαετία επενδυτικής απομόνωσης, υποβάθμισης του χρηματιστηρίου και γενικευμένης «καραντίνας» για όλα τα ελληνικά assets, η εικόνα της χώρας αλλάζει ταχέως.

Αυτή η αλλαγή «πίστας» και η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις, συνδυαστικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί ως επιταχυντής για όλο το φάσμα της οικονομίας, είναι τα «κλειδιά» που οδηγούν σε ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα και μια «επανάσταση» επενδύσεων.

Σχεδόν καθημερινά εξελίσσονται διαδικασίες και ξεμπλοκάρουν διαγωνισμοί για οδικές αρτηρίες, υποδομές, σήραγγες, σιδηροδρομικά έργα, λιμάνια, αλλά και έργα που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Υποδομές – κατασκευές, logistics, τηλεπικοινωνίες, λιανικό εμπόριο, τρόφιμα, real estate και τεχνολογία είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Το mega «πράσινο» deal Motor Oil – ΔΕΗ

Παράλληλα, η κλιματική κρίση και η ανάγκη για «πράσινη» στροφή δημιουργεί μια απολύτως… καινούρια αγορά, που έως το 2019, δεν υπήρχε καν στην επιχειρηματική και οικονομική ατζέντα.

Μια αγορά που χθες έφερε μια πολύ μεγάλη και στρατηγικής σημασίας ανακοίνωση κοινοπραξίας, μεταξύ της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, και του πιο σύγχρονου διυλιστηρίου της Ευρώπης. Ο λόγος για τη συμφωνία της ΔΕΗ με τον όμιλο Motor Oil που ιδρύουν κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα, με στόχο μεγάλο projects στον τομέα του πράσινου υδρογόνου.

Η κοινοπραξία φιλοδοξεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της Motor Oil ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η σκοπούμενη κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Τα πολλαπλά deal που έχουν ανακοινωθεί το 2022

Πλην του ανωτέρω μεγάλου deal που θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια ολόκληρο τον κλάδο της ενέργειας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν και άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες και εξελίξεις μόλις στις πρώτες ημέρες του 2022:

  • Ο όμιλος Fourlis ύστερα από συμφωνία με τη βρετανική Holland & Barrett φέρνει την αλυσίδα ευεξίας στην Ελλάδα έχοντας μεγάλα σχέδια και πλάνο για άνοιγμα 120 καταστημάτων, με την πανδημία να φέρνει περαιτέρω στο προσκήνιο αυτόν τον κλάδο.
  • Ο γαλλικός όμιλος λιανικού εμπορίου Carrefour επιστρέφει στην Ελλάδα μέσω συνεργασίας με την Retail & more S.A., θυγατρική του Ομίλου Teleunicom (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη), με στόχο το άνοιγμα οκτώ μεγάλων καταστημάτων σε πρώτη φάση.
  • Ο μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος Marriott συμφώνησε με την ελληνική TEMES (Hilton, Costa Navarino) της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου W Costa Navarino στο Navarino Waterfront, τη νέα περιοχή ανάπτυξης στη Μεσσηνία, σε μία παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων.
  • Η εισηγμένη Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά της CSA έναντι 2,73 εκατ. ευρώ, αποκτώντας πρόσβαση στο software για φαρμακεία, επεκτείνοντας τη στρατηγική της στα συστήματα πληροφορικής για τον τομέα της υγείας, με τον κλάδο να είναι σε γενικευμένη επανάσταση.
  • Το ελληνικό fund EOS Capital Partners υπό τον Απόστολο Ταμβακάκη ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε επένδυση 6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Αρχειοθήκη Α.Ε., η οποία αναπτύσσει in-house λύσεις στον τομέα της διαχείρισης της πληροφορίας, με εσωτερικό τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο αποτελείται από μηχανικούς εξειδικευμένους σε Τεχνητή Νοημοσύνη και σε τεχνολογία Blockchain.
  • Την προηγούμενη εβδομάδα, το Sunlight Group (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς και απασχολεί 45 εργαζόμενους, διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα σε έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει ισχυρό πελατολόγιο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, ενώ είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015.
  • Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής Entersoft ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Logon ΑΕ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας νέο Κέντρο Υλοποίησης Λογισμικού στη Λάρισα. Η είδηση για το άπλωμα της εταιρείας στην ελληνική περιφέρεια έρχεται μετά την προ δεκαημέρου ανακοίνωση για το νέο κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα σε συνεργασία με το τοπικό πανεπιστήμιο.
  • Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, η Trade Estates, βραχίονας του ομίλου Fourlis στο χώρο του real estate ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της Bersenco, ιδιοκτήτριας του νέου Εμπορικού Πάρκου στην οδό Πειραιώς έναντι 18,3 εκατ. ευρώ.

Αυτές είναι μόνο οι ανακοινωμένες έως τώρα επιχειρηματικές συμφωνίες, προϊδεάζοντας για ένα έτος «πλούσιο» σε εξελίξεις και deal πάσης φύσεως...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

​​​​​​​«Απόβαση» στην Αθήνα από την κρητική εταιρεία Τσατσαρωνάκης

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της 76χρονης ιστορίας βρίσκεται η χανιώτικη εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ καθώς ετοιμάζεται να δημιουργήσει μεγάλη παραγωγική μονάδα στην Αθήνα, ενώ μετατρέπεται σε όμιλο.
xaitoglou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφοί Χαΐτογλου: Πώς το ταχίνι ανοίγει αγορές και εκτοξεύει τις πωλήσεις

Έναν αιώνα διαρκούς λειτουργίας συμπληρώνει φέτος η εταιρεία, με κεντρικό brand τον Μακεδονικό Χαλβά. Εξάγει σε 50 χώρες, στο εξωτερικό το 52% των πωλήσεων που φέτος αναμένεται να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.
plastika-klimatiki allagi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων ζητά και η βιομηχανία πλαστικών

Την άρση των γραφειοκρατικών σκοπέλων για την επέκταση της δυνατότητας χρησιμοποίησης αλλοδαπών εργαζομένων σε ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών ζητά από τη νέα κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων που παίρνει δουλειές από τους "Big 4"

Η Octane Management Consultants δραστηριοποιείται από το 2007 σε πληθώρα κλάδων και προβλέπει θεαματικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Στην εταιρεία συμμετέχει με 10% η Μαριάννα Λάτση.
alkool-pota-alcohol
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΜΒΥΞ: Η κυρίαρχη στα αλκοούχα θέλει και την πρώτη θέση στο κρασί

Άνοιγμα στο χώρο του οίνου κάνει η ΑΜΒΥΞ, συνάπτοντας νέες συνεργασίες με εγχώριους αλλά και διεθνείς οινοποιητικούς οίκους, με στόχο μέσα στην πενταετία να έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.