Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα έχει κλείσει τα περισσότερα από τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που την απασχόλησαν από την ημέρα που ανέλαβε, όπως η συμφωνία για την τιμή του αδιύλιστου νερού, η νέα σύμβαση για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας και η ομαλή ροή στην αποστολή των λογαριασμού νερού που είχε διαταραχθεί σοβαρά.
Ταυτόχρονα προχωράει και σε πρωτοβουλίες βελτίωσης της λειτουργίας της επιχείρησης, όπως το σχέδιο για εθελουσία και αλλαγή του μοντέλου προσλήψεων ώστε να εφαρμοστεί αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στην ΔΕΗ. Σε εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο για το νέο βιοκλιματικό κεντρικό κτίριο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι ώστε να συγκεντρωθούν σε μία εγκατάσταση διάφορες μονάδες που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες στο Λεκανοπέδιο.
Στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης υπενθύμισε πως την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση που αναμένεται να εγκρίνει τη νέα σύμβαση με το Δημόσιο για την τιμή του αδιύλιστου νερού μέχρι το 2040. Η νέα συμφωνία, για την οποία χρειάστηκαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις προβλέπει μέσο κόστος για την ΕΥΔΑΠ την περίοδο 2021 – 2040 στα 0,089 ευρώ ανά τόνο που είναι 41,05% μειωμένο σε σύγκριση με την περίοδο 2013 – 2020. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση έχει, επίσης, δεσμευτεί πως θα δημιουργήσει ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή υδάτων μέχρι το 2023, όπως αναφέρεται στο κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και η συμφωνία ΕΥΔΑΠ – Δημοσίου ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Στις αρχές του 2022 αναμένεται να ψηφιστεί και η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάξει το καταστατικό της ΕΥΔΑΠ για να μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μεταξύ των διαγωνισμών που ενδιαφέρουν την εταιρεία είναι ο μεγάλος διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής που ήδη διαχειρίζεται.
Ενδιαφέρεται επίσης και για τους διαγωνισμούς φραγμάτων ή / και δικτύων άρδευσης και ύδρευσης που προωθούν τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Το τελευταίο έχει ανακοινώσει πρόγραμμα περίπου 25 φραγμάτων με ΣΔΙΤ που είχε, μάλιστα, ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες ο κ. Σαχίνης είπε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παραδοθεί και μελέτη της McKinsey για τη στρατηγική επέκτασης της ΕΥΔΑΠ σε νέες δραστηριότητες. Η γεωγραφική επέκταση ανα την Ελλάδα είναι δεδομένη μέσω των ΣΔΙΤ.
Τον Φεβρουάριο προβλέπει να να υπογραφεί η σύμβαση για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας. Ο κ. Σαχίνης εξήγησε πως αποσύρθηκαν κάποιες προσφυγές που είχαν κατατεθεί στο σχετικό διαγωνισμό – σήριαλ και υποστήριξε πως αν δεν υπάρξουν νέες προσφυγές το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης θα προχωρήσει στην ανάθεση στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ μέσα στον Ιανουάριο και η σύμβαση θα υπογραφεί τον Φεβρουάριο.
Την Παρασκευή υπεγράφη και η νέα σύμβαση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την αποστολή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ. Η δικαστική διαμάχη των ΕΛΤΑ με την ACS είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην επιχείρηση καθώς καθυστερούσε η παράδοση λογαριασμών με αποτέλεσμα να υπάρξουν και καθυστερήσεις πληρωμών. Η νέα σύμβαση έχει διετή διάρκεια και προβλέπει κόστος 0,27 ευρώ ανά λογαριασμό, ενώ η προηγούμενη είχε γίνει με κόστος 0,39 ευρώ.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αναστ. Τόσιος τόνισε χθες πως το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, με επίκεντρο τα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης και τα ΚΕΛ στην Ανατολική Αττική, προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Τα 700 εκατ. αφορούν την Ανατολική και Βορειοανατολική Αττική με τους διαγωνισμούς για τα ΚΕΛ Ραφήνας και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης να προγραμματίζονται για το 2022. Οριστικά αποφασίστηκε, επίσης, να καταλήγουν στο ΚΕΛ Κορωπίου τα λύματα από το δήμο Σαρωνικού όπου και εκεί προωθούνται έργα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ.
Στη νέα σύμβαση για το αδιύλιστο νερό περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για μείωση διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Χθες η διοίκηση είπε πως θα διατεθούν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Σήμερα είναι χαμηλός ο ρυθμός ανανέωσης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ αφού δεν ξεπερνά το 0,5% ετησίως. Στόχος είναι να ανανεώνεται πλέον το 2% - 2,5% του δικτύου.