Σε ισχύ τίθεται άμεσα το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων στον Πρίνο, μετά και τη διαβούλευση που είχε τη Δευτέρα στην Καβάλα η διοίκηση της Energean με το Σωματείο των εργαζομένων, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την Energean «και σε αυτή τη διαδικασία, όπως συνέβη και με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το Σωματείο εργαζομένων δεν παρουσίασε καμία απολύτως πρόταση, παρά το γεγονός ότι ήταν στη διάθεσή του τόσο αρκετός χρόνος όσο και τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την εταιρεία.
Το πρόγραμμα είναι απόρροια των δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του Πρίνου, με κύριο χαρακτηριστικό τις συσσωρευμένες φορολογικές ζημιές ύψους 313 εκατ. ευρώ και την μεταφορά περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες δραστηριότητες του ομίλου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο όσο δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα και έσοδα, ενώ το πρόγραμμα είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει:
- Όλα τα κρίσιμα σημεία για την ασφάλεια (safety) στις χερσαίες και τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις όπως έχουν προσδιορισθεί από τις προβλεπόμενες μελέτες και εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου
- Την ασφάλεια (security) των εγκαταστάσεων
- Την πυροπροστασία
- Καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης
Το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί με βάση το ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν εκτός λειτουργίας και θα έχει ισχύ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Η Energean αναγνωρίζει τη δυσάρεστη θέση στην οποία περιέρχεται το προσωπικό της και γνώμονας στην κατάρτιση του προγράμματος ήταν να υπάρξει απασχόληση, έστω και για ένα χρονικό διάστημα στη διάρκεια εφαρμογής του, για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων ανάλογα με την ειδικότητά τους και τη βάρδια τους.
Η Energean καλεί και πάλι το Σωματείο εργαζομένων στον Πρίνο να τερματίσει την κατάληψη των εγκαταστάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να καταστεί δυνατή η μετάβαση της διοίκησης του Πρίνου στον χώρο εργασίας της. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι, σε συνεργασία τόσο με τις αρμόδιες αρχές του Δημοσίου όσο και με τον ανεξάρτητο νηογνώμονα, να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η ασφαλής επανέναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και να μην απαιτηθούν πρόσθετα διοικητικά μέτρα που θα έχουν, αναπόφευκτα, επιπτώσεις στην απασχόληση και στα οφέλη που η δραστηριότητα στον Πρίνο έχει για την τοπική οικονομία.
Καμία επιχείρηση δεν είναι δυνατό να διοικηθεί με αντάρτικα και τσαμπουκάδες».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η παραγωγή του Πρίνου διαμορφώθηκε το 2020 στα επίπεδα των 1.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 45%, με το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μετά αποσβέσεων. Οι μεγάλες ζημιές από την εκμετάλλευση ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του αργού το 2020, λόγω της πανδημίας. Η πρόβλεψη για την παραγωγή του Πρίνου κατά τη διάρκεια του 2021 είναι ότι θα κυμανθεί σε 1,4 - 1,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα της κυβέρνησης για στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ με την μορφή δανείων, κρίνοντας ότι η δραστηριότητα της Energean στην Ελλάδα έχει πληγεί από την πανδημία και ότι η εταιρεία παράλληλα αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά για τις απαιτούμενες επενδύσεις στον Πρίνο.