ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
veneti-monemvasiotis
Φώτο: Ο πρόεδρος της Βενέτης Π. Μονεμβασιώτης

Βενέτης: Μετ' εμποδίων τα σχέδια ανάπτυξης, «βαρίδι» η γραφειοκρατία

Το «πάγωμα» στο άνοιγμα νέων καταστημάτων franchise και οι απώλειες λόγω πανδημίας, το νέο concept στο χώρο του fast food που δοκιμάζεται στο «Μπάγκειον» και τα χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.

Με επιφυλακτικά βήματα προχωράει το πλάνο ανάπτυξης της Βενέτης, καθώς η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να «παγώσει» ξανά την όποια προσπάθεια «απόψυξης» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

«Δεν ανοίγουμε αυτή την περίοδο καταστήματα franchise γιατί επιθυμούμε να μην ανοίγει αυτή την περίοδο μια επιχείρηση που δεν είναι σωστό να ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης, που υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης είναι εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, ενώ οι ανατιμήσεις της ενέργειας και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τα μέτρα και τα lockdown που έχουν επιβληθεί αποτελούν βαρύ χτύπημα για την αγορά. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το ενεργειακό κόστος για τα καταστήματα έχει αυξηθεί κατά 200% ενώ το κόστος των α’ υλών έχει αυξηθεί κατά 20% έως 40%, με τον όμιλο Βενέτη να απορροφά μέχρι στιγμής τους κραδασμούς των ανατιμήσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ από τη νέα χρονιά, οι ανατιμήσεις των προϊόντων μπορεί να φτάσουν το 5%-7%.

Ο όμιλος Βενέτη, το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει νέα καταστήματα σε Χανιά, Φιλοθέη, Νέα Κηφισιά, ενώ αναμένεται να βρεθεί και σε καινούρια σημεία το 2022, έχοντας ως «ναυαρχίδα» το Jackson’s Hall. Ωστόσο «παγωμένο» παραμένει και το concept για την αλυσίδα καφέ που θα δημιουργούνταν μαζί με την Tailor Made Coffee, καθώς όπως σημείωσε και ο πρόεδρος της Βενέτης, «η πανδημία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μιας τέτοιας αλυσίδας προς το παρόν».

«Γάγγραινα» η γραφειοκρατία

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο που καταγράφονται από τη διοίκηση της Βενέτης για την ολοκλήρωση των επενδύσεων της αποτελεί η γραφειοκρατία, που έχει οδηγήσει την εταιρεία να πληρώνει για χρόνια μισθώματα σε χώρους που δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Η αναβίωση του χώρου στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Μπάγκειον» χρειάστηκε 15 χρόνια για να γίνει πραγματικότητα, (σε αυτό συντέλεσε και η πανδημία τον τελευταίο χρόνο) με τον κ. Μονεμβασιώτη να σημειώνει πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν λειτουργούν. Δεν φταίνε για τα 15 χρόνια αναμονής οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά σίγουρα φταίνε για τα τουλάχιστον πέντε από αυτά». Επίσης, ο χώρος εστίασης που ανέλαβε η Βενέτης στην Πινακοθήκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα πλήρως, καθώς αν και η εταιρεία έχει ετοιμάσει και λειτουργεί ήδη το κυλικείο που είναι μόνο για τους επισκέπτες, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το εστιατόριο, επειδή εκκρεμούν να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα μεταξύ της διοίκησης της Πινακοθήκης και της εταιρείας που παρέδωσε το έργο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Βενέτης κατέβαλε επί 15 χρόνια μισθώματα για τον χώρο στο «Μπάγκειον» με ένα κόστος που έφτασε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα καταβάλλει ενοίκια από το 2012 για το «δίδυμο» αδερφάκι του που βρίσκεται στην απέναντι γωνία και συγκεκριμένα στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη μίσθωση του. Το ιστορικό αυτό κτίριο που χτίστηκε το 1890 αποτελεί επίσης έργο του Τσίλλερ με σπουδαίες τοιχογραφίες, και μέχρι το 1950 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Επίσης τα τελευταία έξι χρόνια καταβάλλει μισθώματα για το χώρο του Jackson’s Hall, όπου εκεί η Βενέτης χρειάστηκε να προχωρήσει σε πλήρη αναδιαμόρφωση του κτιρίου, καθώς διέθετε ημιυπόγειο, ημιώροφο και έναν επιπλέον όροφο, πράγμα που δεν βοηθούσε στην ανάπτυξη ενός καταστήματος εστίασης που να ταιριάζει στο concept του ομίλου.

Τα σχέδια ανάπτυξης

Με την πανδημία να προκαλεί προβληματισμούς, καθώς η ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν επιτρέπει εύκολα τα μακροπρόθεσμα σχέδια, η Βενέτης δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για ανάπτυξη στο εξωτερικό, με το concept του καταστήματος στο «Μπάγκειον» να είναι αυτό που θα μεταφερθεί εκτός συνόρων. Το νέο VENETI GREAT αποτελεί το πιλοτικό μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία και πρόκειται ένα ταχυεστιατόριο που στοχεύει να αναβαθμίσει την εστίαση. Ο όμιλος, συνεχίζοντας από εκεί που είχε μείνει προ πανδημίας, προσανατολίζεται να επεκταθεί σε ΗΠΑ, Βρετανία και Σαουδική Αραβία, όπου η Βενέτης έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα με διαφορετικούς επιχειρηματίες για τη χορήγηση του σήματος με master franchise. 

Εντός συνόρων, το 2022, η Βενέτης σκοπεύει να ανοίξει κατάστημα στον Βόλο, στο Περιστέρι, στη Κηφισιά, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το κτήριο στο Κολωνάκι όπου στεγαζόταν το Jackson’s Hall και έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν το Πάσχα, με τον κ. Μονεμβασιώτη να αναφέρει πως έχει ήδη ολοκληρωθεί το 80% των εργασιών. «Δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, προσθέτοντας πως «και τον Φεβρουάριο είχαμε προαναγγείλει πράγματα και αμέσως μετά μπήκαμε σε lockdown. Όλα τα σχέδια είναι παγωμένα και όλα γίνονται με πάρα πολύ αργά βήματα» λόγω της πανδημίας.

Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού της Βενέτης αποτελούν τα δυο νέα digital concepts που ετοιμάζει, όπου θα δημιουργηθούν "dark kitchens", αν και στην περίπτωση της Βενέτης αυτές θα είναι «ολόλευκες» όπως υπογράμμισε ο κ. Μονεμβασιώτης. Ο όμιλος Βενέτη θα προσθέσει δύο σήματα, το Pizza Mia και το Jackson’s Burger που θα έχει μια συγγένεια με το κατάστημα που στήνεται στο Κολωνάκι και το ιστορικό μαγαζί.

Παράλληλα ο κ. Μονεμβασιώτης προανήγγειλε την είσοδος της Βενέτης και σε άλλη πλατφόρμα online delivery με στόχο να βρίσκονται ακόμα και σε 15 λεπτά τα προϊόντα της στον καταναλωτή, χαρακτηρίζοντας ευχάριστο το γεγονός ότι διευρύνεται η συγκεκριμένη αγορά προσφέροντας περισσότερες λύσεις σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Ελπίδες για ένα καλύτερο 2021 μετά το επίπονο 2020

Σημαντικές απώλειες προκάλεσε η πανδημία στον όμιλο Βενέτη, που είδε τον κύκλο εργασιών να μειώνεται κατά 24% και να διαμορφώνεται στα 36.354.986 ευρώ, τα EBITDA κατά 27% και τα κέρδη προ φόρων κατά 67% καθώς ανήλθαν στα 1.710.920 ευρώ. Η συγκυρία της πανδημίας υποχρέωσε την εταιρεία να «κάψει» το 79% των ταμειακών της διαθέσιμων, που από 7,5 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχονται πλέον στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα καταστήματα του κέντρου είχαν βαριές απώλειες τζίρου, κατά 80%. Χαρακτηριστικά, το νέο κατάστημα Venetis Great που είχε ανοίξει στην Ομόνοια πειραματικά τον Αύγουστο κατέβασε προσωρινά ρολά στις αρχές του χρόνου, καθώς κατέγραφε ζημιές 42.000 ευρώ τον μήνα πριν ανοίξει ξανά τους τελευταίους μήνες. Μικρότερες ήταν οι απώλειες για τα καταστήματα που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου, με τις απώλειες στα προάστια να κυμαίνονται στο 30-40% και στη Δυτική Αττική σε 40-45%.

Ο όμιλος προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, και έκανε την είσοδο του στη λιανική με τέσσερα χειροποίητα προϊόντα που διατίθενται μέσω αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Με την κρίση του κορονοϊού να έχει οδηγήσει περισσότερους καταναλωτές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο όμιλος Βενέτη θέλησε να εισέλθει στη λιανική, φιλοδοξώντας να αντλήσει έσοδα από ένα νέο εμπορικό κανάλι, πέραν των καταστημάτων, με την απόφαση αυτή να είναι αποτέλεσμα και της μεγάλης ζήτησης που είχε σημειωθεί από το εξωτερικό, σε χώρες όπου το ελληνικό στοιχείο είναι αρκετά δυνατό όπως στη Γερμανία, τον Καναδά και άλλες αγορές. Μια κίνηση που καταγράφει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, με τον όμιλο Βενέτη να σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία του στη λιανική, προσθέτοντας νέα προϊόντα που θα ξεφεύγουν από την κατάψυξη και θα είναι φρέσκα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2020 και τα κέρδη προ φόρων θα διαμορφωθούν στα 2,035 εκατ. ευρώ και θα είναι ενισχυμένα κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, χάρη στην εξαγωγική παρουσία της εταιρείας και την ανάπτυξη ειδών που έχουν βρεθεί στη λιανική αλλά και το γεγονός ότι έχει κάνει λιγότερες επενδύσεις το 2021.

Το δίκτυο καταστημάτων της Βενέτη σήμερα ανέρχεται σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών. Ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου παραμένει στα 1.750 άτομα, όπως στην προ πανδημίας εποχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

veneti-monemvasiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Μπαίνει στον χώρο του fast food με νέο μοντέλο καταστήματος

Το νέο VENETI GREAT αποτελεί το «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές και διεθνείς γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τους χώρους εστίασης στην Εθνική Πινακοθήκη ανέλαβε η Βενέτης

Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης που προκηρύχθηκε στις 5 Ιανουαρίου, η προσφορά της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ υπερείχε κατά 80% σε σχέση με τη δεύτερη καλύτερη.
businessdaily-Dodoni-Pagota
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ιδιοκτησία της εταιρείας Βενέτη περνάνε τα Παγωτά Δωδώνη

Η εταιρεία Βενέτη εξαγόρασε τα χρέη της Παγωτά Δωδώνη προς τις τράπεζες ύψους περίπου 40 εκατ. «Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό» τόνισε ο CEO της Βενέτη Π. Μονεμβασιώτης.