ΓΔ: 2582.26 -0.82% Τζίρος: 48.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:38
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία: Κοινή έκκληση ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη Μαύρη Θάλασσα

Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία ζήτησαν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο μετά τις επιθέσεις σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Τρία πλοία δέχθηκαν επίθεση, με την Ουκρανία να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα δύο.

Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία, τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ με ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, ζήτησαν σήμερα την τήρηση του διεθνούς δικαίου μετά από πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία κοντά στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, στη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και την απαίτηση για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Από την περασμένη Παρασκευή, τρία πλοία –μεταξύ των οποίων δύο δεξαμενόπλοια– δέχθηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα, εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια που ανήκουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Μόσχας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την επίθεση σε τρίτο πλοίο με ρωσική σημαία που κατευθυνόταν προς τη Γεωργία.

Οι υπουργοί των τριών χωρών, οι οποίες συνεργάζονται στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, επανέλαβαν τη βούλησή τους να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε «θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας», όπως ανέφερε η τουρκική διπλωματική πηγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την κατάσταση «ανησυχητική κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «έφτασε σαφώς σε μια διάσταση όπου απειλείται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη ΝΑΤΟ και ΕΕ για επιθέσεις σε πλοία, στήριξη στη Βουλγαρία

Καταδικάζουν τις επιθέσεις με drones κατά εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα οι ηγέτες ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Βουλγαρία. Οι επιθέσεις θεωρούνται απειλή για πλήρωμα και ασφάλεια στην περιοχή.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Drone έπεσε κοντά σε αγωγό αερίου, Σόφια κατά Κιέβου

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με Ρουμανία. Η Βουλγαρία κάλεσε την Ουκρανία για εξηγήσεις, καθώς τα συντρίμμια ανήκουν σε drone που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
TF Kaan μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Αποστολή μαχητικών σε Εσθονία και Ρουμανία για το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Εσθονία από Αύγουστο έως Νοέμβριο 2026 και στη Ρουμανία Δεκέμβριο 2026 με Μάρτιο 2027, ενισχύοντας τις αποστολές αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο των συμμάχων.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Θα εφαρμόζουμε αυστηρά τη Σύμβαση του Μοντρέ, δηλώνει ο Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας Αντιμετώπισης Ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Φωτιά σε 2 δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα – 8 αγνοούμενοι

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Σαν Μαρίνο στη Μαύρη Θάλασσα, με οκτώ αγνοούμενους. Οι ρουμανικές αρχές εξετάζουν αν πρόκειται για πιθανή επίθεση με drone, καθώς αντίστοιχα περιστατικά έχουν αυξηθεί πρόσφατα στην περιοχή.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμανία: Πυρκαγιά σε εμπορικό πλοίο στα χωρικά της ύδατα – Άγνωστα αίτια

Εμπορικό πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες στα ρουμανικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Το πλήρωμα απομακρύνθηκε με ασφάλεια, ενώ ερευνάται αν επλήγη από drone. Προηγήθηκαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ρουμανίας από drones.