ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Γεωργακόπουλος: Απαιτείται πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια που «θεραπεύονται»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες για την επάνοδο στο τραπεζικό σύστημα των δανείων που περιλαμβάνονται σε τιτλοποιήσεις και τα οποία μέσω της διαχείρισης, γίνονται και πάλι εξυπηρετούμενα.

Η ελληνική αγορά χρειάζεται διαχειριστές απαιτήσεων με υψηλή εξειδίκευση και ικανότητα να ανταποκριθούν σε μεγάλες και σύνθετες συναλλαγές, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος, συμμετέχοντας στο συνέδριο της Smith Novak, Global NPL 2021.

Στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του οικοσυστήματος των NPLs, o κ. Γεωργακόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κανόνες και συγκεκριμένη διαδικασία για την επάνοδο στο τραπεζικό σύστημα των δανείων που περιλαμβάνονται σε τιτλοποιήσεις και τα οποία μέσω της διαχείρισης, «θεραπεύονται».

«Ενώ υφίσταται πλαίσιο για τα δάνεια που “πρασινίζουν” και επιστρέφουν στις τράπεζες – εμείς το 2020 επιστρέψαμε στην Τράπεζα Πειραιώς δάνεια της τάξης του 1 δισ.ευρώ, εκ των 300 εκ.ευρώ επιχειρηματικά δάνεια – δεν υπάρχει πρόβλεψη για δάνεια που εντάσσονται σε πακέτα τιτλοποιήσεων και γίνονται εκ νέου εξυπηρετούμενα», σημείωσε, θέτοντας ένα ζήτημα που θα προκύψει μετ΄επιτάσεως στη συνέχεια καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των NPLs είναι πλέον τιτλοποιημένα δάνεια.

Η επάνοδος των δανείων και των δανειοληπτών στον υγιή οικονομικό κύκλο είναι προς όφελος των ίδιων των δανειοληπτών, του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Intrum Hellas.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς που ευνοείται από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, την υψηλή ρευστότητα που υπάρχει παγκοσμίως και την πρόοδο που έχει γίνει μέσω του Ηρακλή στην υλοποίηση μεγάλων τιτλοποιήσεων και τόνισε ότι οι ανάγκες είναι τέτοιες που προϋποθέτουν την ύπαρξη mega servicers με τεχνογνωσία και δυνατότητα να υλοποιήσουν μεγάλες συναλλαγές.

Οι διαχειριστές απαιτήσεων για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να κάνουν «χειρουργικές κινήσεις», έχοντας εξειδίκευση για assets όλων των κατηγοριών και κλάδων και να κινούνται πέραν των κλασικών ρυθμίσεων ή της ρευστοποίησης των collaterals, σημείωσε και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Intrum Hellas που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση της δυνατότητας στρατηγικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas τόνισε ότι η συγκυρία είναι ευνoϊκή και δημιουργεί ευκαιρίες επενδύσεων στην ελληνική αγορά και ότι η εταιρεία αξιοποιεί ενεργά το επενδυτικό ενδιαφέρον, φέρνοντας επαφή επιχειρήσεις με επενδυτές, funds ή στρατηγικούς επενδυτές για επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είτε στον ίδιο κλάδο, είτε σε παρεμφερείς ενώ προωθεί την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων, σε διάφορα επίπεδα και κλάδους.

Ερωτώμενος για πιθανό νέο κύμα νέων NPLs λόγω της πανδημίας, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι ο συνδυασμός νομισματικής πολιτικής και μέτρων του Επίσημου Τομέα αλλά και συνεχούς στήριξης από τράπεζες και διαχειριστές, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία νέων καθυστερήσεων μεγάλου ύψους. Τόνισε, πάντως, την ανάγκη να μην υπάρχει εφησυχασμός από όλες τις πλευρές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-AIGIS-AEGIS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ. συνεχίζει ως ανεξάρτητος επόπτης και στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Έχοντας ήδη διατελέσει με επιτυχία ως Ανεξάρτητος Επόπτης κατά τις δύο προηγούμενες φάσεις του Σχεδίου, «Ηρακλής I» και «Ηρακλής II», η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ θα συνεχίσει να υποβάλλει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία τιτλοποίησης των ΜΕΔ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση του Project Delta, έναντι 160 εκατ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμφωνηθέν συνολικό τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της μεικτής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου που ήταν στα 0,4 δισ. ευρώ. Στην EBRD το 30% του χαρτοφυλακίου.