Πάνω από δεκαπέντε εξαγορές, τρεις εισαγωγές στο Χρηματιστήριο (δύο μεταφορές στην Κύρια Αγορά και μια καινούρια εισαγωγή στην ΕΝ.Α.), πολλαπλά πακέτα εντός του Χ.Α., σημαντικά έργα, ρεκόρ αποτελεσμάτων και υπεραποδώσεις των μετοχών. Όλα τα ανωτέρω συνοδεύουν τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής που εδώ και δύο περίπου χρόνια – και συνεπικουρίας του ερχομού της πανδημίας που επίσπευσε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρήσεων – βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων.
Στις 6 Αυγούστου, ο κλάδος της πληροφορικής έδωσε την πρώτη εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. μετά από δέκα χρόνια με την εισαγωγή της Real Consulting, ενώ θυμίζουμε πως πέρυσι οι Epsilon Net και Entersoft μεταπήδησαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. πετυχαίνοντας πλέον ιστορικά ρεκόρ σε μεγέθη και χρηματιστηριακές επιδόσεις, πρωταγωνιστώντας και στις εξαγορές.
Χθες ανακοινώθηκε μια ακόμη συμφωνία, καθώς ο όμιλος Epsilon Net – που εμπλέκεται στα περισσότερα deals - προχώρησε στην εξαγορά του 80% της εταιρείας iQom, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδρυτές της δεύτερης Αχιλλέας Τριανταφυλλίδης και Δημήτριος Ζάχος, θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 20% ασκώντας και το management. Θυμίζουμε ότι η Epsilon Net στα τέλη του 2020 είχε εξαγοράσει έναντι 6,3 εκατ. ευρώ τη Data Communication, ενώ μαζί με τη Space Hellas εξαγόρασαν από κοινού τη Singular Logic.
Η iQom δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών τυποποιημένου επιχειρησιακού λογισμικού στον δυναμικό τομέα του software λιανικού εμπορίου. Διαθέτει ολοκληρωμένες λύσεις για: Super Market & Mini market, Καταστήματα Τροφίμων & Ποτών (αρτοζαχαροπλαστεία, delicatessen, κρεοπωλεία, καταστήματα μαναβικής κ.α.), Εστίαση, Καταστήματα Ένδυσης & Υπόδησης κ.λπ. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου επτάμηνου 2021, είχε πωλήσεις 1,12 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 412.000 ευρώ, ενώ δεν έχει δανεισμό.
Στα «όπλα» ολόκληρος ο κλάδος
Ο κλάδος των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, είναι κυριολεκτικά στα «όπλα». Εταιρικά σχήματα ενισχύονται, συμμαχίες «χτίζονται» και γενικώς καταγράφεται ένας οργασμός προετοιμασίας για την όσο το δυνατόν καλύτερη τοποθέτηση για τη διεκδίκηση των τεράστιων projects που μέλλουν να γίνουν τα επόμενα έτη.
Τα έργα που μένουν να γίνουν είναι πολλά και σύνθετα, απαιτούνται νέα ισχυρότερα σχήματα ώστε να μπορούν να «σηκώσουν» κάποια από τα εξαιρετικά εξειδικευμένα projects. Εκτός από τον παραδοσιακό κλάδο της πληροφορικής, στο «κόλπο» των μεγάλων έργων έχουν μπει για τα καλά και οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως ΟΤΕ, Wind και Vodafone που «χτίζουν» συμμαχίες διεκδικώντας σημαντικό μερίδιο στη νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται.
Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλεια διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, είναι τεράστια.
Μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει το τεράστιο ποσό των 6 δισ. ευρώ.
Ένας χορός… δισεκατομμυρίων θα παρελάσει τα επόμενα χρόνια μέσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους αλλά και επιχειρήσεων, ενώ η πανδημία όχι μόνο έκανε πιο επιτακτική αυτή τη διαδικασία, αλλά ουσιαστικά επιβάλει τη νέα τάξη πραγμάτων. Η ψηφιακή μετάβαση είναι ένας… μονόδρομος που η χώρα μας καλείται να διαβεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Περιθώρια καθυστέρησης, σ’ έναν κόσμο που «τρέχει» τεχνολογικά προς τη νανοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τηλεματική, την τηλεεργασία και την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχουν.
Υπάρχει μια ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων υπό την ομπρέλα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίες θα εκτελεστούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Ψηφιακή υπογραφή, νέες ταυτότητες, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενοποίηση κρατικών υπηρεσιών, σύστημα παρακολούθησης δημοσιονομικού συστήματος, Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) του Δημοσίου, που θα ενοποιεί και θα «παντρεύει» περισσότερους από 3.500 φορείς, με επεξεργασία δεδομένων και πλήρη διαλειτουργικότητα στα συστήματα.
Τα deals που έχουν προηγηθεί
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε την εξαγορά του 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, η οποία είναι ο βραχίονας του ομίλου στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής. Το τίμημα για την απόκτηση του 60% ανήλθε στα 3,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε ετήσια βάση περί τα 3,5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στον όμιλο Quest με EBITDA margin περί το 30%.
Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο όχι μόνο την τελευταία διετία αλλά τα τελευταία πολλά χρόνια είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft και την εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.
Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο εξαγόρασε έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 80% της Data Communication, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους απέκτησε την εταιρεία Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.
Επίσης το περασμένο έτος, η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία «Αγροτικές Εφαρμογές Ι.Κ.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Agro Apps Ι.Κ.Ε.» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Το Μάρτιο του 2021 η Profile, που είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση στον κλάδο, ανακοίνωσε τη δεύτερη εξαγορά της (μετά τη γαλλική Login το 2017) στο εξωτερικό, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων.
Αυξημένη κινητικότητα και στην Performance
Έντονες διεργασίες υπάρχουν και στην εταιρεία Performance που και αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.. Πρόσφατα, στις 8 Σεπτεμβρίου η μετοχή βρέθηκε στα ιστορικά υψηλά των 16,35 ευρώ, ενώ η γενική συνέλευση της 9ης Σεπτεμβρίου αποφάσισε split (τρεις νέες για κάθε μία παλιά), αύξηση κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ και διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η εταιρεία παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας της, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 19,25 εκατ. ευρώ (+46,8%), έναντι 13,121 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 2,357 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 37,8% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,103 εκατ. ευρώ (+46,1%).