Την υψηλότερη τιμή – στόχο για ελληνική μετοχή τα τελευταία πολλά χρόνια, τόσο σε απόλυτο νούμερο, όσο και συγκριτικά με την προηγούμενη σύσταση αλλά και τα περιθώρια ανόδου διατύπωσε πλέον η βρετανική επενδυτική εταιρεία Edison για τη Mytilineos.
Ακολουθώντας το παράδειγμα των Πειραιώς, Eurobank, Παντελάκης και Wood που μέσα στο 2021 έχουν προχωρήσει σε σημαντική αναβάθμιση της μετοχής της Mytilineos, η Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 24 ευρώ από 13 ευρώ (+85%), που σημαίνει ότι δίνει περιθώρια ανόδου περίπου 50% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα της μετοχής (15,94 ευρώ).
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναβάθμιση για τη μετοχή του πιο πολυσχιδούς αλλά και του πιο εξωστρεφούς ομίλου της χώρας, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα ανάπτυξης, καθώς πλασάρεται πλέον ως ένα από τα 4 - 5 κορυφαία blue chips της αγοράς. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ανάλογες αναβαθμίσεις εγχώριας εισηγμένης τα τελευταία χρόνια.
Η μετοχή της Mytilineos αντανακλά ξεκάθαρα το αναπτυξιακό κρεσέντο του ομίλου, ενώ λίγες ημέρες πριν, στις 30 Αυγούστου έκλεισε στα 16,19 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς το 2007 που ήταν ξανά στα σημερινά επίπεδα, δεν είχε ξεπεράσει τα 15,85 ευρώ.
Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή του διαμορφώνεται στα 2,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 8η θέση στο σύνολο του Χ.Α., έχοντας ξεπεράσει πλέον ομίλους όπως ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco κ.α. Σημειώνεται ότι η τιμή – στόχος που δίνει η Edison στα 24 ευρώ, αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 3,42 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 1 δισ. περισσότερο από τα σημερινά επίπεδα.
Η Mytilineos, στοχεύει σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022 συγκριτικά με το 2020, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς, οι στόχοι είναι υψηλότατοι. Στόχος του ομίλου είναι να εισαχθεί σε κυρίαρχους διεθνείς δείκτες και στην επενδυτική ελίτ, με σκοπό την έλκυση επενδυτικών κεφαλαίων ακόμη πιο σοβαρού εκτοπίσματος. Πρώτος στόχος είναι η είσοδος στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International και συγκεκριμένα στον MSCI Greece Index, κάτι που φαίνεται πως θα γίνει σε μια από τις επόμενες αναθεωρήσεις.
Στην πιο αναπτυξιακή περίοδο της ιστορίας του
Ο όμιλος βρίσκεται στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του, έχοντας καταστεί ένας διεθνοποιημένος και σύγχρονος καθετοποιημένος οργανισμός ενέργειας, αναμένοντας το 2022 μεγέθη – ρεκόρ, τέτοια που θα σημάνουν και την αλλαγή στο status quo όλου του Group.
Με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί θα καταστεί ο μεγαλύτερος πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως. Έχει καταστεί ένας εξειδικευμένος κατασκευαστής ενεργειακών έργων σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ στη χώρα μας είναι επίσης ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερα από 1.200 MW σε λειτουργία. Πλέον έχει δραστηριότητα σε 32 χώρες με τέσσερα sector, «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων.
Την τελευταία τριετία κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζονται το 2030. Δίνει τεράστια βαρύτητα στη σταδιακή μετάβασή του σε ενεργειακά μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω πολλαπλών επενδύσεων στην «καθαρή» ενέργεια, καθώς εκεί είναι το μέλλον, τόσο επιχειρηματικά, όσο και επενδυτικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Εδώ και δυόμισι χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2019 εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο.
Ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το 2022
Ο όμιλος στοχεύει πλέον σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022, συγκριτικά με το 2020. Για το 2022 η Mytilineos αναμένει λειτουργικά κέρδη EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης επενδύσεων και της αύξησης των τιμών του αλουμινίου. Η μεταλλουργία βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, ωριμάζουν σταδιακά και τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές που σχετίζονται με την «πράσινη» ενέργεια, ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Ο όμιλος θα μπει στο 2022 με τρεις εν ενεργεία σταθμούς και ένα capacity 1,6 MW plus.
Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.
Η εταιρεία θα είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα «πρασινίσει» την παραγωγή του μετάλλου του, αρχής γενομένης από το 2022 (στο 30%) και με ορίζοντα το 2030. Επίσης, θα είναι ο πρώτος όμιλος στην Ευρώπη που θα κάνει ανταλλαγή ρευστού μετάλλου.
Συνάμα συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Η ανάλυση της Edison
Στην ανάλυσή της η Edison ουσιαστικά στηρίζεται την πρόβλεψη για διπλασιασμό των μεγεθών του ομίλου το 2022, που είχε κάνει ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.
Η βρετανική εταιρεία εκτιμά ότι το μερίδιο των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) λόγω της ενεργειακής μετάβασης του ομίλου θα φθάσει από 25% που ήταν το 2020 στο 60% το 2025, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό αύξηση των κερδών ανά μετοχή στο 16% στην εξεταζόμενη περίοδο.
Οι βασικοί πυλώνες για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου παραμένουν οι ΑΠΕ, με την Edison να προσβλέπει στην ολοκλήρωση της επένδυση 1.5GW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με την παράλληλη ωρίμανση των 4,3GW του παγκόσμιου BOT χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Το «πρασίνισμα» του πρωτόχυτου αλουμινίου και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής του μέσω ΑΠΕ, μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασής με τη ΔΕΗ. Ο διπλασιασμός της παραγωγής του ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτο), που απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας του πρωτόχυτου.
Οι τιμές στόχοι των Πειραιώς, Eurobank, Παντελάκης και Wood
Πριν από την Edison και μέσα στο 2021 θυμίζουμε ότι τέσσερις ακόμη οίκοι έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις προσδοκίες τους για τη μετοχή της Mytilineos, οριοθετώντας παράλληλα πολύ υψηλά και την τιμή – στόχο. Κεντρικός καταλύτης είναι οι τεράστιες – αλλά καθόλα βάσιμες - προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει το management του ομίλου για τα επόμενα χρόνια, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αλλάξουν όλο το εκτόπισμα της εταιρείας με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και χρηματιστηριακά.
Την υψηλότερη – πριν την Edison – τιμή στόχο είχε δώσει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή που από τα 14 ευρώ ανέβασε το στόχο στα 19,5 ευρώ. Οι αναλυτές της ΑΧΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της Μυτιληναίος την προσεχή τριετία θα διπλασιαστούν και θα ανέλθουν από τα 1,898 δισ. το 2020 στα 3,581 δισ. ευρώ το 2023. Συνάμα, μεγαλύτερη θα είναι την ίδια περίοδο η αύξηση των καθαρών κερδών που προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 128,9 εκατ. ευρώ το 2020 σε 278,2 εκατ. ευρώ το 2023.
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities έχει ανεβάζει την τιμή – στόχο από τα 14,20 ευρώ στα 18,70 ευρώ, με σύσταση αγοράς, ενώ αναμένει μερισματική απόδοση 4,2%. Τα ανθεκτικά μεγέθη του 2020 αλλά κυρίως η σαφής στροφή της εταιρείας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τομέας που δημιουργεί νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξης, είναι οι κύριοι λόγοι της αναβάθμισης της τιμής – στόχου. Βάσει του μοντέλου που χρησιμοποιεί η Eurobank Equities, η επιχειρησιακή αξία των μονάδων ΑΠΕ της Mytilineos μπορεί να φθάσει έως και το επίπεδο των 2,4 δισ. ευρώ έως το 2024.
Σε επίσης θεαματική αύξηση της τιμής – στόχου έχει προβεί και ο οίκος Wood, ανεβάζοντάς τη στα 17,3 ευρώ, έναντι 12 ευρώ πρωτύτερα. Οι αναλυτές σημειώνουν πως το βραχυπρόθεσμο outlook για τη Μυτιληναίος είναι θετικό αλλά το μακροπρόθεσμο ακόμη θετικότερο λόγω των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Αναμένουν την επόμενη τριετία μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 16%, ενώ από το 2024, η συμβολή των «πράσινων» επενδύσεων θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ ή στο 28% των EBITDA.
Στα 17,4 ευρώ έναντι 13,5 ευρώ προηγουμένως έχει ανεβάσει την τιμή στόχο η Παντελάκης Χρηματιστηριακή, ενώ τονίζει πως το 2021 η λειτουργική κερδοφορία θα ενισχυθεί από τον τομέα μεταλλουργίας και το 2022 από Ενέργεια - Φυσικό Αέριο. Σύμφωνα με την ΑΧΕ, το ισχυρό ατού της εταιρείας είναι ότι δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Μυτιληναίος βρίσκεται σε σημείο καμπής σε ό,τι αφορά τη λειτουργική της κερδοφορία, η οποία αναμένεται να κάνει ένα άλμα από τα 300 εκατ. ευρώ όπου βρισκόταν την τελευταία 4ετία στα 500 εκατ. ευρώ ως το 2023.