Εικοσιτρία χρόνια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το 1998, για τη δημιουργία ενός νέου κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό που θα συνδέει τις δύο χώρες με νέο συνοριακό φυλάκιο, προκηρύχθηκε η δεύτερη εργολαβία.
Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα του υπό κατασκευή κάθετου άξονα 70 της Εγνατίας Οδού (Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα) που προκηρύχθηκε με προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τις 22 Σεπτεμβρίου.
Αντικείμενο του νέου διαγωνισμού είναι η κατασκευή του τμήματος «Μελίβοια – Δημάριο», μήκους 10,64 χιλιομέτρων. Το συνολικό μήκος του κάθετου άξονα Ξάνθη – Εχίνος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα είναι 49 χιλιόμετρα. Ηδη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ το τμήμα από το Δημάριο μέχρι τα σύνορα (στην περιοχή του Εχίνου) με βάση σύμβαση που υπεγράφη το 2018.
Στο πρωτόκολλο Ελλάδας – Βουλγαρίας του 1998 αναφέρονταν πως ο κάθετος άξονας Ξάνθη – Εχίνος - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, λόγω των εμπορικών και γενικότερων δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν, τόσο στην πόλη της Ξάνθης και σε ολόκληρη τη Θράκη όσο και στην ενδοχώρα της Βουλγαρίας (Σμόλιαν, Φιλιππούπολη, κλπ).
Η καθυστέρηση στην υλοποίηση του άξονα αποδίδεται από τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού στο γεγονός πως με τις μελέτες και από επιτόπιες αυτοψίες «διαπιστώθηκαν σημαντικά γεωλογικά-γεωτεχνικά προβλήματα». Έτσι, «εξετάστηκε και εγκρίθηκε μια δυτικότερη χάραξη, στην περιοχή του Δημαρίου (μήκους 9 χιλιομέτρων περίπου) η οποία προστίθεται μαζί με τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου «Μελίβοια – Δημάριο», μήκους 10 χιλιομέτρων., ώστε το τμήμα αυτό του κάθετου άξονα να αποκτήσει διατομή και ταχύτητα που προδιαγράφει η Διακρατική Συμφωνία.
Οσον αφορά το διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η επιλογή της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – Egis Projects ως προσωρινού πλειοδότη. Στη συνέχεια εκτιμάται πως χρειάζονται περίπου 3 – 4 μήνες ώστε να οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί. Τότε η κοινοπραξία θα επιλεγεί ως οριστικός ανάδοχος και η σύμβαση παραχώρησης θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Στη συνέχεια θα κυρωθεί από την Βουλή. Προβλέπεται πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα η 35ετής περίοδος παραχώρησης.