Στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορίας της βρίσκεται η Mytilineos, έχοντας καταστεί ένας διεθνοποιημένος και σύγχρονος, καθετοποιημένος οργανισμός με πολύπλευρες δραστηριότητες και αναμένοντας το 2022 μεγέθη – ρεκόρ, τέτοια που θα σημάνουν και την αλλαγή στο status της εταιρείας.
Με τις νέες επενδύσεις που δρομολογεί η Mytilineos θα καταστεί ο μεγαλύτερος, πλήρως καθετοποιημένος παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρώπη, ενώ μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα κορυφαίες κατασκευάστριες ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως.
Πλέον έχει δραστηριότητα σε 32 χώρες με τέσσερα sector, «χτυπάει» projects σε όλο το φάσμα της νέας γενιάς ενεργειακών έργων, ενώ ετοιμάζεται να μπει και σε κυρίαρχους χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς. Ο λόγος για τους δείκτες της Morgan Stanley Capital International, όπου νομοτελειακά σε κάποια από τις επόμενες αναδιαρθρώσεις θα εισαχθεί στον MSCI Greece Index.
Την τελευταία τριετία κάνει ολιστική πράσινη «στροφή» με στόχο τη σημαντική μείωση ρύπων με ορίζοντα το 2030. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία έχει πολύ υψηλή βαθμολογία και στα τρία κριτήρια ESG – Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Η Mytilineos εδώ και δυόμισι χρόνια, από την 1η Ιανουαρίου 2019, εφαρμόζει τον αγγλικό κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που είναι ίσως πιο αυστηρός ακόμη και από τον αμερικάνικο.
Η απασχόληση στην εταιρεία αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Στα τέλη του 2020 είχε φτάσει να απασχολεί 3.850 εργαζόμενους, ενώ μέσα στο 2021, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, θα προσθέσει ακόμη 300.
Ο στόχος για διπλασιασμό μεγεθών το 2022
Η Mytilineos στοχεύει πλέον σε διπλασιασμό μεγεθών το 2022, συγκριτικά με το 2020. Όπως σημειώνουν στελέχη της εταιρείας, το 2021 είναι ένα έτος με πολλές προκλήσεις, καθώς υπάρχει και το κόστος για τη συντήρηση του εργοστασίου της Κορίνθου (Korinthos Power), ενώ το 2022 θα είναι έτος απαλλαγμένο από τέτοια έξοδα.
Για το 2022 η MYTILINEOS αναμένει λειτουργικά κέρδη (EBITDA) άνω των 500 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ωρίμανσης επενδύσεων και της αύξησης των τιμών του αλουμινίου. Η μεταλλουργία βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, ωριμάζουν σταδιακά και τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ σημαντική θα είναι η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW που θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2021. Ο όμιλος θα μπει στο ’22 με τρεις εν ενεργεία σταθμούς και με δυναμικότητα άνω των 1,6 MW.
Το επενδυτικό πλάνο 600 εκατ. και το ράλι της μεταλλουργίας
Η Mytilineos υλοποιεί στην Ελλάδα τεράστιο επενδυτικό πλάνο, περί τα 600 εκατ. ευρώ, με εκσυγχρονισμό όλων των μονάδων, ενώ η συνολική ρευστότητα υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων περίπου 0,5 δισ. ευρώ και δεσμευμένων πιστωτικών γραμμών 0,8 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος της μεταλλουργίας είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, με υψηλές τιμές και φθηνά –απολύτως ελεγχόμενου κόστους- μεταφορικά. Η ζήτηση για μέταλλο είναι άνευ προηγουμένου, καθώς διεθνώς υπάρχει φόβος ότι δε θα μπορούν να καλυφτούν οι ανάγκες. Έτσι, αρκετοί μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού προτίθενται να δώσουν υψηλότερες τιμές για να «κλειδώσουν» ποσότητες.
Παγκοσμίως υπάρχει μια φρενίτιδα κατασκευών και υποδομών, οπότε οι ανάγκες για μέταλλο έχουν εκτοξευτεί. Η ζήτηση παραμένει υψηλότατη ενώ με αυτό το momentum θα μπει και το 2022. Πολύ υψηλές τιμές διεθνώς, ελεγχόμενα και οριοθετημένα κόστη, τεράστια ζήτηση: αυτοί οι παράγοντες οδηγούν τους ανθρώπους του ομίλου στο συμπέρασμα ότι το 2022 θα καταγραφεί ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με αιχμή τη μεταλλουργία.
Παράλληλα, η MYTILINEOS θα είναι και η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα που θα «πρασινίσει» την παραγωγή της, αρχής γενομένης από το 2022 (στο 30%) και με ορίζοντα το 2030. Επίσης, θα είναι ο πρώτος όμιλος στην Ευρώπη που θα κάνει ανταλλαγή ρευστού μετάλλου. Συνάμα, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις για την αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της αλουμίνας κατά 25 χιλ. τόνους, καθώς και της συνολικής ετήσιας παραγωγής αλουμινίου στους 250 χιλ. τόνους εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.
Ο όμιλος πουλάει μέταλλο κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, πετυχαίνοντας και τις καλύτερες τιμές, έχοντας «χτίσει» ένα δίκτυο μεταφοράς με συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στο συγκεκριμένο τομέα.
Η στρατηγική στόχευση για έργα βιώσιμης ανάπτυξης
Πολλά περιμένει ο όμιλος και από τον κλάδο των υποδομών και των κατασκευών εντός της χώρας, καθώς 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς έργα ενεργειακής αναβάθμισης υποδομών. Εκεί, ο όμιλος θα δώσει δυναμικό παρών.
Μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στα αναγκαία έργα υποδομών, αλλά και στα projects βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύοντας στρατηγικά στον εθνικό και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Το ανεκτέλεστο του ομίλου σε αυτά τα έργα ανερχόταν σε 923 εκατ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2021, με το συνολικό pipeline να προσεγγίζει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 80% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας
Η Mytilineos διαθέτει σήμερα περίπου 1.700MW εγκεκριμένων έργων σε διάφορα στάδια κατασκευής και ώριμης ανάπτυξης σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Χιλή και η Νότιος Κορέα, ενώ διαθέτει επιπλέον περίπου 2.300MW σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, στην Αυστραλία ολοκληρώνεται η κατασκευή και ξεκινά σταδιακά η ηλεκτροδότηση ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 118MW το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΡΡΑ). Επιπλέον, υπό κατασκευή είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο Moura, 110 MW που εξαγοράστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην Κύπρο, συνεχίζεται η κατασκευή έργων με συνολική ισχύ 3,5 MW και ολοκληρώθηκε η εξαγορά επιπλέον 22 MW, ενώ στη Χιλή, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του έργου Tocopilla EOSOL με ισχύ 227 MW. Συνολικά, ο Τομέας διαθέτει φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 507 MW υπό κατασκευή (303 MW στην Αυστραλία, 100 MW στην Ισπανία, 100 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3,5 MW στην Κύπρο) και 135 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, με έναρξη εργασιών τους επόμενους μήνες.
Η πορεία της μετοχής
Η πορεία της μετοχής αντανακλά και την επιχειρηματική πορεία του ομίλου, καθώς στα μέσα Ιουνίου 2021 έφτασε στα 15,90 ευρώ που είναι υψηλά 13 ετών, πιάνοντας επίπεδα με Γενικό Δείκτη πάνω από τις 5.100 μονάδες. Βεβαίως, η σημερινή εικόνα του ομίλου μικρή σχέση έχει με την εταιρεία του 2007. Το 2007 ο τζίρος ήταν στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα (2020) ο τζίρος του ομίλου διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ, το EBITDA στα 315 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στα 129 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι εγχώριοι αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έχουν δώσει τιμές στόχους πολύ υψηλότερες από τις σημερινές για τη μετοχή, με τη Wood να ανεβάζει την περασμένη εβδομάδα την τιμή στόχο στα 21 ευρώ πλέον, ενώ η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έχει δώσει στόχο τα 19,5 ευρώ.
Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Mytilineos
Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)
1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης
300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)
100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021
Α.Π.Ε. στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)
400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021
501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)
362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022
4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης
Αποθήκευση Ενέργειας
25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)
200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης