ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΔΕΗ

Ολοταχώς σε φυσικό αέριο/υδρογόνο η τελευταία λιγνιτική μονάδα

Τρία χρόνια νωρίτερα φέρνει την απολιγνιτοποίηση η ΔΕΗ. Mετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, για να αποφύγει μεγάλες ζημιές από τα δικαιώματα ρύπων. Λογιστικό κέρδος 210 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020.

Τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για δραστική επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, με τη μετατροπή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα παραγωγής με φυσικό αέριο και με ετοιμότητα για μετάβαση στο υδρογόνο (Hydrogene-ready), επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας χθες στους αναλυτές των επενδυτικών οίκων. Αυτή η απόφαση ήδη επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020 και ήταν το κύριο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι ερωτήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν στο conference call.

Ειδικότερα, ο Γ. Στάσσης τόνισε ότι η τελευταία και πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, θα μετατραπεί το αργότερο ως το 2025 σε μονάδα φυσικού αερίου με δυνατότητα χρήσης και του υδρογόνου ως καυσίμου σε μελλοντικό χρόνο, ενώ ο προηγούμενος προγραμματισμός προέβλεπε ότι θα συνέχιζε να λειτουργεί με λιγνίτη ως το 2028. Έτσι, θα έλθει τρία χρόνια νωρίτερα και η πλήρης απολιγνιτοποίηση της ενεργειακής παραγωγής στη χώρα.

Η μετατροπή της μονάδας, όπως υπογράμμισε ο κ. Στάσσης, θα φέρει και την αύξηση της δυναμικότητάς της από τα 660MW σε πάνω από 1000ΜW, ενώ, παράλληλα, θα προσδώσει στη μονάδα μεγάλη ευελιξία, αφού σε περίπου μισή ώρα η ισχύς θα είναι δυνατόν να αυξάνεται από τα 300MW στο μάξιμουμ της δυναμικότητας.

Η μονάδα της Πτολεμαΐδας, μια επένδυση 1,4 δισ. ευρώ, που σχεδιάσθηκε την προηγούμενη δεκαετία, πριν τετραπλασιασθούν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, αποτελεί το σοβαρότερο σημείο προβληματισμού επενδυτών και αναλυτών για τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν αποφασίσθηκε η επένδυση, υπολογιζόταν ότι κατά τη λειτουργία της θα ήταν κερδοφόρα με υψηλές τιμές του ρεύματος, από 85 ευρώ/MWh και πάνω, τιμή που έχει αυξηθεί πολύ με τα σημερινά δεδομένα των επιβαρύνσεων για τα δικαιώματα ρύπων.

Η «απογείωση» των δικαιωμάτων ρύπων

co2

 

Με βάση το νέο πλάνο της ΔΕΗ, η δύσκολη περίοδος λειτουργίας της μονάδας περιορίζεται πλέον σε τρία χρόνια, εάν λειτουργήσει με φυσικό αέριο από το 2025. Μάλιστα, και για τα πρώτα χρόνια η ΔΕΗ θα επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις που θα λαμβάνει από τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος (CRM - Capacity Remuneration Mechanism), ο οποίος θα επιδοτεί τη λειτουργία θερμικών μονάδων απαραίτητων για την ενεργειακή ασφάλεια. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι τελικές συζητήσεις για τον μηχανισμό θα γίνουν με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Βεστάγκερ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα στις 13Μαΐου.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τη μελλοντική βιωσιμότητα της μονάδας και την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων, όταν και τα δικαιώματα ρύπων για το φυσικό αέριο θα έχουν διπλασιασθεί, όπως υπολογίζεται, προς τα τέλη της δεκαετίας, είναι η δυνατότητα που θα έχει η μονάδα, μετά τη μετατροπή, να λειτουργήσει με υδρογόνο, που θεωρείται από πολλούς το πράσινο καύσιμο του μέλλοντος.

Τα νέα δεδομένα για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος με τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ήδη φέρνουν ευεργετική επίδραση στα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, που δημοσιεύθηκαν χθες, η ΔΕΗ έχει περιλάβει μια μεγάλη αναστροφή πρόβλεψης, που «κολάκευσε» σχεδόν κατά 210 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 67 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,057 δισ. ευρώ το 2019. Σε αυτό το ποσό της κερδοφορίας περιλαμβάνεται η «αντιστροφή της πρόβλεψης απομείωσης της επένδυσης της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 κατά €209,9 εκατ., καθώς η λειτουργία της με καύσιμο το ΦΑ προσδιορίζεται πλέον για το 2025 αντί για το 2028 βάσει του αρχικού πλάνου απολιγνιτοποίησης».

Μετά τη μεγάλη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2020, ο κ. Στάσσης ανέφερε χθες στους αναλυτές ότι το 2021 «θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη», καθώς τίθεται στόχος να διατηρηθούν τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (recurring EBITDA) στα ίδια επίπεδα με το 2020.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι, μετά τη μεγάλη επιτυχία του ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας (sustainability linked bond), όλες οι εκδόσεις της ΔΕΗ θα γίνονται με την ίδια μέθοδο. Όπως είπε, η υποδοχή του ομολόγου ήταν πολύ καλή από την αγορά, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι η απόδοση του τίτλου, που εκδόθηκε με κουπόνι 3,875%, έχει υποχωρήσει κατά τη διαπραγμάτευση στην αγορά στο 3,15%.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Target Model στην ελληνική ενεργειακή αγορά, από τα τέλη του περασμένου χρόνου, ο κ. Στάσσης αναγνώρισε ότι για κάποιους μήνες η κατάσταση δεν ήταν καλή, αλλά σταδιακά εξομαλύνεται, ενώ θα βοηθήσει και η διασύνδεση με τη Βουλγαρία από τις 11 Μαΐου.

Όσον αφορά τη διαδικασία πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφέρομενων επενδυτών αναμένονται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η τοποθέτηση αυτή αφήνει περιθώρια για μια καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που ήταν γνωστό ως τώρα και προέβλεπε την υποβολή των προσφορών το αργότερο τον Ιούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ «απέναντι» στην πορτογαλική EDP: To crash test και τα συμπεράσματα

Πώς έμεινε η ΔΕΗ πίσω από τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και πώς επιχειρεί το μεγάλο άλμα. Η EDP έχει 23 φορές μεγαλύτερη κερδοφορία, πολύ λιγότερο προσωπικό και παράγει ρεύμα κατά 74% από ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι υπόσχεται στους επενδυτές η ΔΕΗ: Άλμα κερδών 1.279% και… αστερίσκοι

Διπλάσια λειτουργικά κέρδη, πολλαπλάσια κέρδη προ φόρων έως το 2026 και μερίσματα από το 2024 προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το μεγαλύτερο turnaround στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο της ΔΕΗ για τα 750 εκατ. και η... soft ιδιωτικοποίηση

Υπερδιπλάσια παραγωγή ΑΠΕ, αυξημένα κέρδη και μερίσματα από το 2023 υπόσχεται η ΔΕΗ στους επενδυτές. Πώς θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου που φέρνει την ιστορικής σημασίας μείωση της κρατικής συμμετοχής σε μειοψηφικό ποσοστό.