Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ακραία κακοκαιρία στο Τέξας των ΗΠΑ που οδήγησε στην κατάρρευση της παραγωγής ενέργειας στην πολιτεία και σε αναστολή λειτουργίας τριών αιολικών έργων της Τέρνα Ενεργειακή στο Τέξας πυροδοτώντας ανησυχίες για οικονομικές επιπτώσεις στην εγχώρια εταιρία.
Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με απώλειες 10,74%, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές καθώς άλλαξαν χέρια 1.369.117 τεμάχια, συνολική αξίας 17,55 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,09% του συνολικού αριθμού μετοχών της.
Το πρόβλημα είναι ότι το SPV (εταιρεία ειδικού σκοπού) το οποίο ελέγχει τα τρία αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας, συνολικής δυναμικότητας 520Mw, είχε προπληρωμένα συμβόλαια για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί λόγω της μη λειτουργίας των αιολικών μονάδων. Θεωρητικά θα έπρεπε να αγοράσει από την αγορά την ποσότητα ενέργειας που δεν μπόρεσε να διοχετεύσει, ωστόσο, αυτό στην πράξη δεν μπορεί να συμβεί καθώς η τιμή κιλοβατόρας, λόγω της κατάρρευσης της παραγωγής, εκτινάχθηκε στα 9.000 δολάρια/MWh έναντι 20 δολαρίων κανονικής τιμής, καθιστώντας αδύνατη την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων.
Η εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης στην τιμή των 9.000 δολαρίων/ΜWh θα οδηγούσε σε δυσανάλογα υψηλή οικονομική επιβάρυνση καθιστώντας ασύμφορη συνολικά την επένδυση στο Τέξας.
Με την πολιτεία του Τέξας να έχει κηρυχθεί από τον κυβερνήτη σε κατάσταση καταστροφής («state of disaster») η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επικαλέστηκε ανωτέρα βία (force majeure) για τη μη πώληση της ποσότητας ενέργειας που προέβλεπαν τα συμβόλαιά της, παραπέμποντας στα δικαστήρια την υπόθεση.
Σύμφωνα με πηγές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τρία είναι τα ενδεχόμενα από εδώ και πέρα:
- να γίνουν αποδεκτοί οι λόγοι ανωτέρας βίας, αποφεύγοντας τις οικονομικές επιπτώσεις,
- να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και
- να απορριφθεί το αίτημα της εταιρίας και να υποχρεωθεί στην τήρηση του συμβολαίου.
Αν πάμε στην χειρότερη περίπτωση για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την απόρριψη του force majeure, τότε είναι βέβαιο ότι θα «παραδώσει τα κλειδιά» του SPV, εγκαταλείποντας τη συγκεκριμένη επένδυση στο Τέξας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μέγιστη ζημιά θα είναι τα ίδια κεφάλαια που έχει διαθέσει η Τέρνα Ενεργειακή για την επένδυση, δηλαδή τα 90 εκατ. ευρώ ποσό που προσδιόρισε ως μέγιστη ζημιά στην ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή στο ΧΑ.
Όπως τονίζονταν στην ανακοίνωση: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων. Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται στα έργα καθεαυτά.»
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές πέραν των ιδίων κεφαλαίων θα χαθεί και ένα ετήσιο EBITDA περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως ποσό όχι αμελητέο, από την άλλη όμως η εταιρία θα απαλλαγεί από τραπεζικά δάνεια περίπου 300 εκατ. δολαρίων που είχαν ληφθεί για την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης.
Ακόμα και αν φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο την απώλειας της επένδυσης στο Τέξας και EBITDA 50 εκατ. ευρώ ετησίως τα συνολικά EBITDA της εταιρίας θα ξεπεράσουν το επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ το 2022, σε ετήσια βάση.
Πάντως, οι περισσότερες εκτιμήσεις των αναλυτών προβλέπουν ότι θα γίνει δεκτό το force majeure ειδικά μετά την παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν o οποίος κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση «major disaster», ενισχύοντας την ομοσπονδιακή βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εξάλλου, ζήτημα αθέτησης υποχρεώσεων δεν τίθεται μόνο για τους παραγωγούς ενέργειας, αλλά και για πολλούς καταναλωτές, οι οποίοι είχαν συμβόλαια για παροχή ρεύματος με τιμές συνδεδεμένες με τις τιμές χονδρικής και θα κληθούν να πληρώσουν μηνιαίους λογαριασμούς πολλών χιλιάδων δολαρίων.
Σημειώνεται ότι, εξαιτίας της ακραίας κακοκαιρίας, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί σταθμοί φυσικού αερίου, πυρηνικές μονάδες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α. ενώ σε ανάλογη κατάσταση με την εγχώρια εταιρία βρίσκονται και άλλες μεγάλες εταιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γερμανική RWE, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες για το πλήγμα που έχει επιφέρει στις επενδύσεις της η κακοκαιρία στο Τέξας και το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με την πρώτη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει η RWE, την Πέμπτη, όπως σημειώνει η Pantelakis Securities, οι απώλειες της γερμανικής εταιρείας για το 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε «χαμηλό προς μεσαίο μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ», δηλαδή σε μια ζημιά 100 - 500 εκατ. ευρώ. Η ζημιά της RWE θα είναι αρκετά μεγάλη, δεδομένου ότι τα δικά της αιολικά στο Τέξας έχουν παραγωγική δυναμικότητα 3,3Gw, εξαπλάσια από αυτά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.