ΓΔ: 1392.68 -0.35% Τζίρος: 40.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:00 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ενέργεια και κατασκευές πήραν το 2022 τη θέση οδηγού στο Χρηματιστήριο

Αποδόσεις έως 57% έχουν φέτος οι μετοχές του ευρύτερου τομέα ενέργειας και κατασκευών, ενώ έχουν ξεπεράσει τον τραπεζικό κλάδο σε επίδραση στον Γενικό Δείκτη. Κλειδί η κερδοφορία και τα deals.

Με τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας και των υποδομών να είναι στη θέση του οδηγού, τόσο από πλευράς επιχειρηματικών συμφωνιών και deals όσο και από πλευράς αποδόσεων, κλείνει το έτος το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο κλάδος της ενέργειας και των υποδομών έχει δώσει πάνω από είκοσι μικρά και μεγαλύτερα deal εντός του 2022, ενώ δεν πέρασε μήνας σε αυτό το έτος που να μην υπήρξε πολύ σημαντική επιχειρηματική συμφωνία σε αυτούς τους τομείς.

Ο κλάδος ήταν πρωταγωνιστής και το 2021, όταν οι εισηγμένες «σήκωσαν» μέσω ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου πάνω από 8 δισ. ευρώ, με το ήμισυ αυτών να γίνεται από εταιρείας ενέργειας και υποδομών. Το 2022 δεν είχε τις ΑΜΚ και τις εκδόσεις ομολόγων της περασμένης χρονιάς, όμως, η πράσινη μετάβαση και ο πόλεμος στο κατώφλι της Ευρώπης, με όλο το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε, λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων στον κλάδο.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι μετοχές του συγκεκριμένου τομέα, ξεχωρίζουν όχι μόνο σε αποδόσεις, αλλά και σε όγκους και τζίρους, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία από τις τράπεζες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι ο κλάδος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Χρηματιστήριο και να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς πλέον επηρεάζει και το Γενικό Δείκτη –συνολικά– περισσότερο από τις τράπεζες.

Οι μετοχές της ενέργειας άλλωστε, μαζί με αυτές των τραπεζών βρίσκονται πίσω από την υπεραπόδοση φέτος του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι της συντριπτικής πλειονότητας των διεθνών αγορών, που κλείνουν με σημαντικές απώλειες το έτος, ενώ το Χ.Α. όχι μόνο μάζεψε όλες τις απώλειες του πρώτου εξαμήνου, αλλά πλέον βρίσκεται στο +3,12%.

Ο κλάδος της ενέργειας έχει ήδη τρεις συμμετοχές στον MSCI Standard Greece (ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή), όσες και οι τράπεζες, ενώ οι οιωνοί δείχνουν ότι μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 ίσως υπάρξει και τέταρτη συμμετοχή, με την επιστροφή της Motor Oil στον δείκτη.

Διυλιστήρια αλλά και εταιρείες όπως η Mytilineos παρουσίασαν στο 9μηνο ιστορικά ρεκόρ μεγεθών «σφραγίζοντας» ότι το 2022 θα είναι η κορυφαία χρήση στην ιστορία τους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια στον κόσμο, όπως η Fairfax δίνουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, καθώς ανέβασε εκ νέου το ποσοστό του άνω του 5% στη Mytilineos.

Κορυφαία blue chips του κλάδου της ενέργειας ηγούνται των αποδόσεων το 2022, ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ φαίνεται πως και το 2023 η ενέργεια και οι υποδομές θα είναι στην αιχμή των εξελίξεων. Κορυφαία μετοχή του 2022 στον FTSE 25 είναι η Motor Oil που κερδίζει 57%, ενώ έχει μοιράσει και μερίσματα!

Ακολουθεί η Τέρνα Ενεργειακή με απόδοση 48,75%, εν μέσω προσδοκίας ότι το μεγάλο deal πώλησης θα «κλειδώσει» σύντομα. Η Ελλάκτωρ ενισχύεται σε ποσοστό 32,26% το 2022, η Mytilineos κερδίζει 30,72%, η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) είναι στο +20,10% και η ΓΕΚ Τέρνα στο +13%. Όπως γίνεται αντιληπτό, έξι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών ηγούνται των αποδόσεων φέτος, στηρίζοντας το θετικό γύρισμα του Γενικού Δείκτη στο έτος.

Στην αγορά, ακόμη και στις ημέρες των εορτών υπάρχει μεγάλη επιχειρηματική κινητικότητα, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί σε deals, συμφωνίες και συνεργασίες, την ώρα που δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat, ενώ επίκειται η επιχειρηματική συμφωνία για την Τέρνα Ενεργειακή.

Υπεραπόδοση έναντι των διεθνών αγορών 

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα έναντι των διεθνών αγορών, όμως βεβαίως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είχε χάσει όλο το προγενέστερο πολυετές ράλι των ξένων αγορών, που είχαν πετύχει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, εν μέσω του πιο ανθεκτικού και πλουραλιστικού bull market όλων των εποχών.

Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες καταγράφουν πτώση από 8% έως 18% ελάχιστες συνεδριάσεις πλην τη λήξη του 2022. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί περί το 12% φέτος, ο CAC 40 στο Παρίσι είναι στο -8,8%, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 13,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 13,5%.

Στη Wall Street, ο S&P 500, ο δείκτης που θεωρείται πιο καθοριστικός για το παγκόσμιο momentum των αγορών, καταγράφει πτώση περί το 18,50% φέτος. Και όλα αυτά, παρά το ράλι μερικής αποκατάστασης που έλαβε χώρα το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Ακόμα και τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 υποχωρεί πάνω από 6%, ενώ οι απώλειες για Dow Jones και Nasdaq διαμορφώνονται στο 4,5% και 8,7% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, ο Γ.Δ. του Χ.Α. κερδίζει τον Δεκέμβριο σε ποσοστό 0,98%, o FTSE 25 είναι στο +0,33%, ο Mid Cap κερδίζει 2,02% παρουσιάζοντας βελτιωμένη εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 3,05%, καθώς έκανε ράλι +27,87% το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.

Με τις τράπεζες να υστερούν τον τρέχοντα μήνα, όπως και το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου FTSE 25, o ενεργειακός τομέας είναι αυτός που συνεχίζει να υπεραποδίδει και τον Δεκέμβριο. Η ΓΕΚ Τέρνα, «χτίζοντας» στην προοπτική να τελεσφορήσει το deal πώλησης της «πράσινης» θυγατρικής, κάτι που θα δώσει μεγάλη ανάσα στο δανεισμό του ομίλου, κερδίζει 12,46%, ενώ η Motor Oil –που έχει δώσει τα περισσότερα deals μέσα στο 2022– είναι στο +12,21% το Δεκέμβριο.

Η Mytilineos ενισχύεται σε ποσοστό 10,26%, η Intrakat (που βεβαίως ανήκει στον Mid Cap) κερδίζει 10,27%, η Helleniq Energy +5,66%, η Τέρνα Ενεργειακή +3,59% και η Ελινόιλ +4,49%.

Όπως προαναφέρθηκε, ενώ απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις για τη λήξη του έτους, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 3,12%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +3,78%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 5,81% έχοντας περιορίσει τις απώλειές του που έφταναν έως 16% έως τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 10,14%, σε μια χρονιά που έφτασε να υποχωρεί έως 23%. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,03%, ο FTSE 25 κέρδισε 0,89%, o Mid Cap έκλεισε στο +0,69% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,36%.

Ζαχαράκης: Ενέργεια και τράπεζες οι εκπλήξεις του 2022

Την άποψη πως το 2022 είχε δύο πολύ σημαντικές εκπλήξεις εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή ανάλυσή του. Σημειώνει πως «πρώτα ήταν ο κλάδος της ενέργειας που υπεραπέδωσε σε σχέση με τους υπολοίπους με κέρδη μέχρι και 57%. Ένας λόγος ήταν ο πόλεμος και οι νέες πολιτικές λόγω αυτού. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο τραπεζικός κλάδος που για πρώτη φορά κατάφερε να γίνει οδηγός από ουραγός, δείχνοντας ότι πλέον ακολουθούν καλύτερες μέρες για τον κλάδο, χωρίς το βάρος των κόκκινων δανείων και χωρίς την ανάγκη νέων κεφαλαίων».

Αναφορικά με το τεχνικό σκέλος, ο χρηματιστής επισημαίνει πως «συνεχίζεται η συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς όμως να έχουμε καταφέρει κατοχύρωση της πολύ σημαντικής ζώνης των 925-930 μονάδων, γεγονός που θα δώσει συνέχιση της κίνησης στο 950 σε πρώτη φάση παράλληλα με ένα πιθανό new year rally.

Τα επίπεδα των 925-930 μονάδων συνεχίζουν να προβληματίζουν ως αντίσταση, με τον τζίρο να μην βοηθάει την κατοχύρωση του. Μία κατοχύρωση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα new year rally, με τα επίπεδα των 951 μονάδων να είναι το επόμενο σημαντικό επίπεδο. Στον αντίποδα, οι 910 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, με το stop πλέον στις 902 μονάδες. Αντίστοιχα η συσσώρευση ανέβασε και το εβδομαδιαίο stop στις 893 μονάδες σε κλείσιμο εβδομάδας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Αλλαγή πρωταγωνιστών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips στήριξαν την αγορά

Ξεχώρισαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε και κάλυψαν την υστέρηση των τραπεζικών. Σημαντική άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Mytilineos, ΔΕΗ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τα σκήπτρα του Χ.Α. ανάμεσα σε τράπεζες και ενέργεια

Για πρώτη φορά, στην κορυφαία δεκάδα αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες και τέσσερις ενεργειακές μετοχές: Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Οι ενεργειακές επηρεάζουν πλέον περισσότερο τον Γενικό Δείκτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς παίρνει θέση... αφεντικού ο τομέας της ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Με τρεις εκπροσώπους στον δείκτη MSCI, υψηλές αποδόσεις και πληθώρα επιχειρηματικών συμφωνιών, ο τομέας της ενέργειας συναγωνίζεται πλέον τον τραπεζικό για τα πρωτεία στη χρηματιστηριακή αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.