ΓΔ: 1396.46 -0.08% Τζίρος: 57.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:00 DATA
ependyseis-invest-wealthyhood-efarmoges-startup
Φώτο: Shutterstock

Σύμβουλος επενδύσεων στο κινητό με εφαρμογή από ελληνική startup

Η Wealthyhood είναι μια επενδυτική εφαρμογή που επιτρέπει απλά και χωρίς υψηλό κόστος σε κάθε ιδιώτη επενδυτή να δημιουργήσει το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο.

Το 2020 ήταν μια κομβική χρονιά για τους ιδιώτες επενδυτές παγκοσμίως, καθώς η πανδημία τους κράτησε σπίτι με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και εντάθηκε η ανάγκη για πολλούς να διαχειριστούν τις επενδύσεις τους μέσα από ένα investing app ή μια online πλατφόρμα.

Η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα ήταν η εφαρμογή που ήρθε πρώτη στον διαγωνισμό FinQuest της Alpha Bank και αποτελεί μια επενδυτική εφαρμογή που επιδιώκει να είναι το πρώτο έξυπνο και πλήρως προσωποποιημένο investment app στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια εντελώς νέα, φιλική προς τον χρήστη, do-it-yourself (DIY) wealth management εμπειρία για νέους και λιγότερο έμπειρους επενδυτές.

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες εβδομάδες σε όλους τους χρήστες στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζεται να έρθει και στην Ελλάδα. Η δυνατότητα επένδυσης μέσα από το Wealthyhood θα είναι διαθέσιμη μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το πρώτο διάστημα.

wealthyhood-alex-christodoulakis

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης στο Business Daily «με πολύ απλά λόγια, το Wealthyhood παίρνει από το χέρι έναν νέο επενδυτή και τον καθοδηγεί να δομήσει το επενδυτικό του portfolio, εύκολα, γρήγορα, και με επιλογές που ανταποκρίνονται στις δικές του προτιμήσεις και στο πού θέλει ο καθένας να επενδύσει. Παράλληλα, με τον προσωποποιημένο χαρακτήρα, ο χρήστης έχει πάντα τον πλήρη έλεγχο κάθε ενέργειας».

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένας κύκλος άνθρωπων που πίστεψαν στην προσπάθεια των δημιουργών της εφαρμογής, με την Wealthyhood να συγκεντρώνει έναν πρώτο μικρό γύρο χρηματοδότησης 100.000 δολαρίων. Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, «το παράδοξο ήταν ότι οι περισσότεροι angel investors που συμμετείχαν σε εκείνον τον γύρο, το ζήτησαν από μόνοι τους, γνωρίζοντας μας από καιρό και έχοντας παρακολουθήσει τα βήματα μας τα τελευταία χρόνια». Τους επόμενους μήνες η Wealthyhood στοχεύει σε έναν ακόμα γύρο χρηματοδότησης με τη συμμετοχή angel investors, σε συνδυασμό με κάποιες χρηματοδοτήσεις από Venture Capital funds.

Τι προσφέρει η εφαρμογή

Σήμερα ένας Ευρωπαίος επενδυτής όταν θέλει να τοποθετήσει τα χρήματα του μέσα από μια εφαρμογή ή διαδικτυακή πλατφόρμα καλείται να επιλέξει μεταξύ των trading apps όπως τις Freetrade, e-Toro, Trading 212, και Degiro, ενώ από τις πιο γνωστές στις ΗΠΑ είναι το Robinhood, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της φούσκας της Gamestop.

Όλες οι εφαρμογές έχουν την ίδια κατεύθυνση. Προσφέρουν χιλιάδες μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν την παραμικρή καθοδήγηση, βοήθεια ή εργαλεία προς τον χρήστη, για το πώς αυτά μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός πετυχημένου portfolio.

Στις διαθέσιμες επιλογές για τους επίδοξους επενδυτές βρίσκονται επίσης και οι robo-advisors. Μια πρακτική που χρησιμοποιείται κυρίως στη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εν αντιθέσει με τα trading apps, οι robo-advisors έχουν τον πλήρη έλεγχο επί των επενδύσεων του χρήστη και μπορούν να κάνουν κινήσεις εκ μέρους του, με βάση τις επιλογές του για το επιθυμητό επίπεδο ρίσκου. Οι robo-advisors χρεώνουν προμήθεια περίπου 1% επί του κεφαλαίου.

wealthyhood-invest-app

Στόχος της Wealthyhood είναι να συγκεντρώσει τα καλύτερα στοιχεία από τις εφαρμογές. Προσφέρει μια «έξυπνη» εφαρμογή στον χρήστη που τον καθοδηγεί σε κάθε βήμα των επενδύσεων του. O χρήστης μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και απλά για να δημιουργήσει ένα κερδοφόρο και σωστά δομημένο portfolio.

Το αποτέλεσμα είναι πλήρως προσωποποιημένο στον κάθε χρήστη που μέσα από μια σειρά από απλές ερωτήσεις μπορεί να φτιάξει το βέλτιστο portofolio που να αντανακλά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του. «Δεν είναι όλοι οι επενδυτές ίδιοι. Ένας μπορεί να θέλει να επενδύσει σε clean energy και οι επενδύσεις του να σέβονται το περιβάλλον, ενώ ένας άλλος να επενδύει μόνο σε εταιρείες τεχνολογίας με επαρκή συμμετοχή γυναικών στις αποφάσεις», σημειώνει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Αυτό που ξεχωρίζει επίσης είναι η μηδενική προμήθεια επί των συναλλαγών, αλλά και το μηδενικό ετήσιο κόστος διαχείρισης. Ο χρήστης επιβαρύνεται μόνο με το αρχικό κόστος αγοράς της εφαρμογής.

Γιατί δυο Έλληνες καινοτόμοι βρέθηκαν στη Βρετανία

Καθώς το ελληνικό startup οικοσύστημα είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο, οι ιδρυτές της Wealthyhood αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Βρετανίας, όπου η αγορά των επενδύσεων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, ενώ και η επενδυτική κουλτούρα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την Ελλάδα.

wealthyhood-konstantinos-faliagkas

Επίσης το νομικό πλαίσιο στη Βρετανία για την δημιουργία μιας fintech εταιρείας είναι πολύ ανεπτυγμένο και φιλικό σε νέους επιχειρηματίες, κάνοντας την ίδρυση μιας επιχείρησης όπως η Wealthyhood πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα και τα επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφώς μεγαλύτερα, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι angel investors που αναζητούν να επενδύσουν σε καινοτόμες startups.

Όπως αναφέρουν οι ιδρυτές της Wealthyhood, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις αγορές που τους ενδιαφέρει πολύ, καθώς αποτελεί μια αγορά που δεν έχει επαρκή βαθμό ανάπτυξης ως προς το κομμάτι των επενδύσεων και του digital wealth management, ενώ απουσιάζει η γνώση περί επενδύσεων και η κουλτούρα αξιοποίησης των χρημάτων ώστε να αυξηθούν σε βάθος χρόνου.

Οι διαφορές με τους Βρετανούς σε αυτό το κομμάτι είναι χαοτικές, όπως εξηγούν, καθώς ο μέσος Βρετανός μαθαίνει από πολύ μικρός να βάζει χρήματα στην άκρη και να τα επενδύει, ξέροντας ότι αυτή η διαδικασία θα μεγαλώσει το κεφάλαιο του μακροπρόθεσμα, εν αντιθέσει με τον Έλληνα που έχει στο μυαλό του τη σύνταξη που πρόκειται να λάβει, χωρίς να έχει κίνητρο για ατομική επενδυτική δραστηριότητα. «Ο μέσος Άγγλος από όταν ξεκινήσει να εργάζεται αποταμιεύει και θέλει να επενδύσει μέρος των χρημάτων αυτών. Επίσης, ο κόσμος είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με τις ψηφιακές εφαρμογές επενδύσεων».

«Το κόστος του να έχει κάποιος πρόσβαση σε έναν σύμβουλο επενδύσεων στην Ελλάδα είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα το 99% των επενδυτών να αφήνεται στην τύχη του, χωρίς καμία καθοδήγηση και μόνο το top 1% να έχει πρόσβαση σε επενδύσεις καλής ποιότητας. Νομίζω πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο και είναι κάτι που ως Wealthyhood θεωρούμε χρέος μας να αλλάξουμε», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

dialectica-startup
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dialectica: Η ελληνική startup που έμεινε στη «χρυσή» λίστα των FT

Για δεύτερη χρονιά, η ελληνική startup κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες της Ευρώπης. Παρέχει πληροφόρηση και έχει διευκολύνει επιχειρηματικά deal αξίας άνω των150 δισ. δολ. το 2021.
startups-Ellada-oikonomia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά ελληνικές startups στη λίστα με τις 1.000 κορυφαίες στην Ευρώπη

Τι αποκαλύπτει η λίστα των Financial Times με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups για την πρόοδο του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών. Ξεχωρίζει η Spotawheel, που βρίσκεται στην 41η θέση της Ευρώπης.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρέσκο χρήμα στις startups φέρνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος τονίζει ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει συμμετοχή σε ακόμα πέντε funds, ώστε μέχρι το τέλους του χρόνου να έχει πιάσει τον στόχο των 35 funds.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.