ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

Το πρώτο τρίμηνο του έτους κρίνεται η τύχη του κοιτάσματος στον Πρίνο

Η Κομισιόν αποφασίζει αν θα εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή πετρελαίου έχει υποχωρήσει κάτω και από τα 2.000 βαρέλια την ημέρα.

Κορυφώνεται η αγωνία αναφορικά με τη λειτουργία του κοιτάσματος στον Πρίνο, η παραγωγή του οποίου υποχώρησε μέσα στην προηγούμενη χρονιά στα 1.800 βαρέλια την ημέρα, με την Energean να έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη επιπλέον επενδύσεων από το περασμένο καλοκαίρι. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης καθώς η παραγωγή δεν κατάφερε να φτάσει ούτε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της περασμένης άνοιξης, που έκαναν λόγο για παραγωγή 2.000 - 2.500 βαρέλια την ημέρα, έναντι 3.300 βαρελιών παλαιότερα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Energean τον περασμένο Ιούλιο κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος μία σειρά από 8 προτάσεις, σημαντικότερη των οποίων είναι ότι το project έχει επενδυτικές ανάγκες 75 εκατ. για τη διετία 2020 - 2021. Το σχέδιο αυτό «διάσωσης» του Πρίνου έχει σταλεί στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές από το περασμένο φθινόπωρο και σύμφωνα με την ενημέρωση των επενδυτών την προηγούμενη εβδομάδα, η Energean περιμένει την τοποθέτηση από την Κομισιόν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν ποια πρόταση χρηματοδότησης θα εγκρίνει η Επιτροπή.

Στο μεταξύ και καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αγνοούν τους επιχειρηματικούς χρόνους, από πλευράς της εταιρείας υπολογίζεται ότι μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχει δαπανήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε πάγια έξοδα (μισθούς, ασφαλιστικά, κόστος ενέργειας κλπ) μόνο και μόνο για να μένει το κοίτασμα ανοιχτό. Και το 2019 η Energean είχε καταγράψει απώλειες από τον Πρίνο 73 εκατ. δολαρίων. Με τις ζημιές να αυξάνονται όλο και περισσότερο, η ίδια η επιβίωση της μοναδικής ενεργής εκμετάλλευσης πετρελαϊκού κοιτάσματος στον ελληνικό χώρο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Σε ανακοίνωσή της το περασμένο καλοκαίρι, η Energean υπογράμμιζε ότι «στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος. Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Μαϊου η Energean έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα».

Και το κόστος στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση από ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του κοιτάσματος είναι που μέχρι στιγμής «κρατάει» την εταιρεία στην περιοχή. Σε περίπτωση αποχώρησης, η εταιρεία θα έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις τρεις γεωτρήσεις που έγιναν επί των ημερών της, αλλά το μεγαλύτερο κόστος αποκατάστασης θα επιβάρυνε το Δημόσιο.

Το βασικό πρόβλημα με το Πρίνο είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό κοίτασμα πετρελαίου, η εκμετάλλευση του οποίου υπέστη πλήγμα από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου εξαιτίας της κρίση του κορονοϊού, ενώ δύσκολα βρίσκονται οι επενδύσεις που είναι αναγκαίες για να το κρατήσουν ζωντανό, καθώς δεν είναι οικονομικά αποδοτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την ίδια ώρα που το κοίτασμα αυτό «αργοπεθαίνει», η Energean έχει υπογράψει μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες επενδυτικές αποφάσεις σε Αίγυπτο και Ισραήλ που φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρόκειται για επενδύσεις στο φυσικό αέριο για τις οποίες η χρηματοδότηση είναι δεδομένη.

Το σχέδιο διάσωσης του Πρίνου

Στόχος της  Energean με τις προτάσεις που είχε καταθέσει στο ΥΠΕΝ ήταν να βρεθούν αρχικά τα 75 εκατ. ευρώ επενδύσεων που θεωρούσε απαραίτητα για τη διετία 2020 – 2021 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες λειτουργίας και να δρομολογηθεί η επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα Έψιλον.

Τα βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου έχουν ως εξής:

  1. Επενδυτικές ανάγκες της τάξης των 75 εκατ. ευρω για την διετία 2020-2021 
  2. Επανέναρξη του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.
  3. Συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.
  4. Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία
  5. Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050. 
  6. Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους
  7. Προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα» .
  8. Διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prinos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται η πρώτη αποθήκη της Ελλάδας για διοξείδιο του άνθρακα

Η αποθήκευση CO2 είναι μια τεχνολογία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2και πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι επιδοτήσεις 1,6 δισ. ευρώ και η ρήτρα αναπροσαρμογής

Δεν θα καταργηθεί με διοικητική απόφαση η ρήτρα αναπροσαρμογής, επειδή δεν εγκρίθηκε από την Κομισιόν η διπλή εκκαθάριση. Όμως, θα παρακρατούνται στην πηγή τα υπερκέρδη των εταιρειών για να ενισχυθούν οι επιδοτήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβει από το 2027 το ρωσικό αέριο η ΕΕ, υπό συζήτηση η ελληνική πρόταση

Φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία εντός πενταετίας. Θα εξετάσει και την ελληνική πρόταση για πλαφόν τιμών στο φυσικό αέριο η Κομισιόν. Πολύ υψηλό το κόστος της μετάβασης, τονίζει το Bruegel.
Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Αδειάζει ξαφνικά λόγω πολέμου το «πορτοφόλι» για επιδοτήσεις

Καταρρέουν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων από τα οποία χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές. Πτώση 30% μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Κίνδυνος να μεταφερθεί το κόστος στον προϋπολογισμό.