Στον διαγωνισμό για το ultra fast broadband κατεβαίνει ο ΑΔΜΗΕ μέσω της θυγατρικής της θυγατρικής της Grid Telecom μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκη μετά από κάποιους μήνες διεργασιών ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το σχήμα 50-50 με την Τέρνα Ενεργειακή. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης ο κ. Μανουσάκης τόνισε ωστόσο ό,τι για να υπάρχει επιτυχημένη συμμετοχή και διεκπεραίωση του έργου θα πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει ότι πρόκειται για ένα βιώσιμο project. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, οι Grid Telecom και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δε θα φέρουν νέους πελάτες στο έργο, αλλά υπεύθυνες για την πορεία της νέας υπηρεσίας στη λιανικοί θα είναι οι πάροχοι τηλεφωνίας αξιοποιήσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Στον διαγωνισμό για το έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 870 εκατ. ευρώ, Ultra Fast Broadband (UFBB) οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν εντός του Δεκεμβρίου ώστε να υπογραφούν το α' εξάμηνο του 2021. Στον ανταγωνιστικό διάλογο συμμετέχουν 9 όμιλοι: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, GridTelecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.
Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, η ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι εξελίξεις στα data centers με τον ερχομό της Microsoft και το Utra Fast Broadband, δημιουργούν νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της Grid Telecom θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, «Μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε ένα μεγάλο footprint στη χονδρική αγορά και να δώσουμε τις υπηρεσίες μας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Συνεργαστήκαμε με την ΤΕΡΝΑ Energy γιατί μας ενδιαφέρει να δούμε κατά πόσο βγαίνει αυτό το έργο», τόνισε ο Γιώργος Ψυρρής, επικεφαλής της εταιρείας.
Στόχος της Grid Telecom είναι να προσφέρει υπηρεσίες κίνησης δεδομένων μέσω του δικτύου οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ και να δώσει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός στις υποδομές του. Επίσης, εξετάζει την ανάπτυξη ίδιου ικτύου στην Αθήνα έως σήμερα δε διαθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Ψυρρη η εταιρεία σκοπεύει σε βάθος 5ετίας να διπλασιάσει το δίκτυο οπτικών ινών του ΑΔΜΗΕ φτάνοντας τα 6.000 χλμ. Στους στόχους της εταιρείας μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη του ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δίκτυο με «άνοιγμα» στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, από τις αρχές του 2021 η εταιρεία σχεδιάζει τη διάθεση υπηρεσιών χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10GΧn).