Στο προσκήνιο επανέρχεται η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς στις επόμενες μέρες. πιθανότατα εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί από το CVC Capital Partners, νέα προσφορά, για την οποία η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να αποφανθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί τίμημα σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.
Η Εθνική Τράπεζα έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για τη πώληση της θυγατρικής της, στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης 2019. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας σε σχέση με την βοήθεια που έλαβε απο το ΤΧΣ και το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο του 2019 και περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βολιδοσκόπησε τις ευρωπαϊκές αρχές για το ενδεχόμενο νέας παράτασης στην προθεσμία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, εξαιτίας της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα δεδομένου ότι τράπεζα δυο φορές έχει αποτύχει στην ολοκλήρωση της πώλησης.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία, το αμερικανικό fund CVC είχε προσφέρει για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, περί τα 480 εκατ. ευρώ, προσφορά που δεν είχε εγκριθεί από τη μητρική τράπεζα, καθώς το ελάχιστο τίμημα είχε υπολογιστεί περί τα 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη μείωση της αξίας με βάση την οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της, εγγράφοντας στα αποτελέσματα του 2019 έκτακτη ζημία της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τη νέα αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 100% αποτιμάται περίπου στα 650 εκατ. ευρώ.
Άρα, η πώληση της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί, θεωρείται βέβαιη, με το αμερικανικό fund να μην αποκλίνει σημαντικά, σύμφωνα με πληροφορίες, από τοτίμημα που είχε δώσει και την Εθνική Τράπεζα, ως βασικό μέτοχο της εταιρείας να έχει πλέον θέσει ως στόχο τα 500 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία του Covid-19, επέδρασαν αρνητικά και στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων κατά το α’ εξάμηνο του 2020 να ανέλθουν σε 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, μείωση που οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.