ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Εξαφάνιση... επιβατών στα αεροδρόμια, έντονη ανησυχία για τον τουρισμό

Η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece υποχώρησε κατά 90% την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις.

Σε ελεύθερη πτώση, που ξεπερνά τις αρχικές προβλέψεις και γεννά έντονες ανησυχίες για τον τουρισμό, βρίσκεται η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Όπως αναφέρει γενικός διευθυντής ανάπτυξης της εταιρείας, Γ. Βήλος (στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) πρόκειται για «ανώμαλη προσγείωση για τα αεροδρόμια και τις προοπτικές του τουρισμού».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι ενώ το δεύτερο 15νθήμερο η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρσι. Αναφορικά δε, με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η κίνηση παρουσίασε πτώση κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Σύμφωνα με τον ο κ. Βήλο, οι επιβάτες άγγιξαν τους 39.000 ενώ την ίδια εβδομάδα πέρσι ήταν 177.000.

Εξίσου αποθαρρυντικά, όπως τόνισε, είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο η κίνηση σημείωσε πτώση κατά 96% σε σχέση με πέρσι ενώ από την 1η Ιουλίου έως σήμερα που «άνοιξαν» οι διεθνείς πτήσεις, η πτώση άγγιξε το 91%. Σε αριθμούς επιβατών αυτό μεταφράζεται ως εξής: Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι επιβάτες που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας ήταν 1200 ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι 13.000.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στον κόσμο για να ταξιδέψει και έτσι όπως διαμορφώνονται τα νούμερα είναι πολύ κατώτερα ακόμη κι από εκείνα που προσδοκούσαμε μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού», τόνισε ο κ. Βήλος και πρόσθεσε: «Ακόμη και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ξενοδόχους δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά σε επίπεδο κρατήσεων και εκτιμούμε ότι τα περιθώρια αναστροφής της μέχρι σήμερα εικόνας είναι πολύ περιορισμένα».

Ο κ. Βήλος τόνισε ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» έχασε φέτος μεταξύ άλλων «ένα πολύ σημαντικό δρομολόγιο, αυτό που συνδέει την Ντόχα με τη Θεσσαλονίκη» ενώ μεγάλη απώλεια είναι και η ακύρωση των πτήσεων της JET2 από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Παρά τα εμπόδια, εμείς συνεχίζουμε τις εργασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων μας. Μια επένδυση που αγγίζει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα 10 από τα 14 αεροδρόμια και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους», υπογράμμισε ο κ.Βήλος.

Πτώση και στο Ελ. Βενιζέλος

«Βουτιά» παρατηρείται όμως και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Παρά την αύξηση της κίνησης μετά το άνοιγμα του τουρισμού, τα νούμερα του Ιουνίου είναι σαφώς μικρότερα από τις αντίστοιχες ημέρες του 2019 οπότε και είχαν αφιχθεί 95.000 επιβάτες, αλλά, όπως τόνισαν, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα δεδομένου ότι το 2019 ήταν μία εντελώς διαφορετική χρονιά.

Συνολικά και ο Ιούνιος, πάντως, εξαιτίας της πανδημίας έκλεισε με απογοητευτικά νούμερα για τη βασική πύλη εισόδου της Ελλάδας με την επιβατική κίνηση να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 88% και τον αριθμό πτήσεων να εμφανίζει πτώση κατά 71%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aerodromio Makedonia, Macedonia Airport, Fraport
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατεβάζει έως 50% τις χρεώσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport

Με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την στήριξη του ελληνικού τουρισμού, η εταιρεία εφαρμόζει από το 2018 το αναπτυξιακό κίνητρο για την προσέλκυση επιπλέον επιβατών.
Aerodromio Makedonia, Macedonia Airport, Fraport
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Φλερτάρει» η γερμανική Fraport και τα μικρά αεροδρόμια της χώρας

Ο γερμανικός όμιλος διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παραχώρηση 23 μικρότερων αερολιμένων. Πιο ελκυστικά όσα βρίσκονται σε τουριστικά νησιά.