Στην Goldman Sachs ανατίθεται η εκπόνηση της μελέτης για την αποτίμηση της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ και η σύνταξη του σχεδίου αποκρατικοποίησης, που αφορά στην πώληση το φθινόπωρο του 49% της εταιρείας, συν ισχυρά δικαιώματα στο μάνατζμεντ.
Την πρόσληψη του αμερικανικού οίκου αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ, δείγμα ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες ενόψει του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις να μιλούν για μεγάλο ενδιαφέρον Ευρωπαίων διαχειριστών και ξένων funds.
Ενδιαφέρον εύλογο, τόσο για τα κέρδη που θα αποφέρουν στην θυγατρική της ΔΕΗ τα έργα δισεκατομμυρίων που έχει να φέρει σε πέρας η εταιρεία τα επόμενα χρόνια, όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε περίπου 7,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, όσο και για τον «κρυμμένο θησαυρό» στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο των 239.000 χλμ, λογιστικής αξίας 3,5 δισ ευρώ, πάνω στο οποίο μπορεί να «κουμπώσουν» δίκτυα 5G.
Οι «μνηστήρες»
Τις ευκαιρίες από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ βλέπουν Γερμανοί (ΕΟΝ), Γάλλοι (Enedis, θυγατρική της EDF), Ιταλοί (Enel) και φυσικά Κινέζοι, με τους τελευταίους να έχουν υποβάλει τον τελευταίο χρόνο πληθώρα προτάσεων προς την ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα η ΖΤΕ είχε ενδιαφερθεί να τοποθετήσει οπτικές ίνες πάνω στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η CHINT είχε υποβάλει πρόταση να εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές.
Ευρωπαίοι και Κινέζοι βλέπουν στη θυγατρική της ΔΕΗ μια σίγουρη επένδυση σε ένα κόσμο αρνητικών επιτοκίων, με διασφαλισμένη απόδοση γύρω στο 7% -το λεγόμενο μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC)- δηλαδή επίπεδα λίαν ελκυστικά αφού είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα των ομοειδών εταιρειών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Βλέπουν επίσης χαμηλό βαθμό ρίσκου, καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται για νέα δίκτυα και εκσυγχρονισμό των παλαιών, ανακτώνται μέσα από τις ρυθμιζόμενες από την ΡΑΕ ταρίφες, οι οποίες και επιμερίζονται στα τιμολόγια που πληρώνουμε οι τελικοί καταναλωτές, ως τέλος διανομής δικτύου.
Επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Στην ίδια λογική, εντάσσεται και το μεγάλο έργο της αντικατάστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας του σημερινού αριθμού των 7,5 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών, με «έξυπνους», project ύψους 1,5 δισ ευρώ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τη δυνατότητα πάνω στα 239.000 χλμ του πεπαλαιωμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, να κουμπώσουν οπτικές ίνες.
Οι ευκαιρίες για την τοποθέτηση οπτικών ινών που προσφέρουν τα δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων δίκτυα διανομής της θυγατρικής της ΔΕΗ, είναι και η «προίκα» της ενόψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης.
Το μήκος του δικτύου παρέχει την ευκαιρία στον ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς από κοινού με εξιδεικευμένο partner, να παίξει δυναμικό ρόλο στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, καθώς έχει για παράδειγμα την δυνατότητα να τοποθετήσει πάνω στις κολώνες του ειδικές κεραίες (πομποδέκτες). Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν ως βάση ανάπτυξης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).
Έτερη ευκαιρία που βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι το γεγονός ότι ο ρόλος των δικτύων διανομής αναβαθμίζεται ενόψει του μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς. Η θωράκιση του ενεργειακού συστήματος μαζί με την στροφή στην πράσινη ενέργεια, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η άφιξη των έξυπνων μετρητών, προϋποθέτουν νέες επενδύσεις στην αποθήκευση, υπερσύγχρονα δίκτυα και ταχύτατες διασυνδέσεις όλων σχεδόν των ελληνικών νησιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό τους, και αυτά με τη σειρά τους προϋποθέτουν τεράστια κεφάλαια που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει.