Θέμα ημερών χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των συναλλαγών με τον όμιλο doValue για τη μεταβίβαση της FPS και την τιτλοποίηση Cairo ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ενώ εμφανίστηκε θετικός για το σχέδιο δημιουργίας κεντρικής bad bank που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Μιλώντας σε συνέντευξη Tύπου με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της τράπεζας για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, ο επικεφαλής της Eurobank σημείωσε ότι μια επίπτωση της κρίσης θα είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Είναι δύσκολο να υπάρξει εκτίμηση πριν το τέλος του έτους, μετά την λήξη των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα αυτή τη φορά θα είναι πολύ μικρότερο και διαχειρίσιμο. Το τραπεζικό σύστημα έχει καλύτερη τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαχείριση κόκκινων δανείων».
Ολοκληρώνεται η συναλλαγή με την doValue
Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγών ή προσαρμογών στο σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι το πλάνο του ομίλου εφαρμόζεται ακριβώς σύμφωνα με τα βήματα που είχαν ανακοινωθεί πριν 18 μήνες. «Κάναμε τότε την επιλογή της εμπροσθοβαρούς μείωσης, ώστε να μπορέσουν όλοι οι πόροι της τράπεζας να αφιερωθούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, κάτι που σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».
«Από τον Φεβρουάριο έχουμε κάνει την αίτηση ώστε οι δύο πρώτες τιτλοποιήσεις του Cairo να πάρουν την εγγύηση του "Ηρακλή" και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ότι έγινε η αίτηση και για την τρίτη τιτλοποίηση. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες την έκδοση της εγγύησης για τις δύο πρώτες τιτλοποιήσεις, τουλάχιστον. Είναι θέμα ημερών να ολοκληρώσουμε το σύνολο των συναλλαγών με τον όμιλο της doValue, όπως ανακοίνωσε και η ίδια κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Επομένως μειώνουμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά τα 2/3, περιορίζοντας τον σχετικό δείκτη στο 15%».
Θετικό βήμα η δημιουργία bad bank
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank ο κ. Καραβίας διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την τράπεζα αντίθετη με το σχέδιο της ΤτΕ, τονίζοντας ότι «τα δημοσιεύματα αυτά είναι απολύτως αναληθή».
Ο επικεφαλής της Eurobank υπενθύμισε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγάλο για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για την οικονομία και όσα περισσότερα εργαλεία είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του τόσο το καλύτερο.
«Το πρόγραμμα "Ηρακλής" είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ήλθε σε εφαρμογή πολύ σύντομα. Και η τράπεζα κάνει χρήση του προγράμματος αυτού. Αντίστοιχα, όταν έχουμε τη γνώση των όρων για το πλάνο της bad bank που επεξεργάζεται η ΤτΕ, θα το μελετήσουμε πολύ σοβαρά με σκοπό ενδεχομένως να κάνουμε χρήση και αυτού του εργαλείου, γιατί πήγαμε στο 15% αλλά ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κάτω του 5% και αυτός είναι ο τελικός στόχος που έχουμε».
Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια
Σχολιάζοντας τον κίνδυνο η νέα κρίση να απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση έχει τρεις βασικές διαφορές σε σχέση με την κρίση του 2008 – 2010:
- «Το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως μπαίνει στην κρίση αυτή από πολύ καλύτερη θέση, με ισχυρότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. «Ειδικά για την Eurobank, η κρίση μας βρίσκει, με την ολοκλήρωση του σχεδίου που είχαμε ανακοινώσει, με χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Οι εποπτικές αρχές και ειδικά ο SSM έχουν εξαγγείλει γενναιόδωρη δέσμη μέτρων για να ελαφρύνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και έχουν εξασφαλίσει όλο τον αναγκαίο χρόνο στις τράπεζες για να αναπληρώσουν τις απώλειες.
- Τα κράτη επεμβαίνουν στις οικονομίες, δίνοντας όχι μόνο δάνεια αλλά και σημαντικές επιχορηγήσεις για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι ανακοινώσεις από Γερμανία και Γαλλία για τη δημιουργία του λεγόμενου Recovery Fund 500 δισ. ευρώ με κοινές εκδόσεις ομολόγων είναι στην κατεύθυνση αυτή.
- Αν, παρόλα αυτά, δημιουργηθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, υπάρχουν άλλα εργαλεία όπως ομολογιακές εκδόσεις για να τις καλύψουμε. Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις στην οικονομία όλο το 2020, πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.