Για χρονική καθυστέρηση των αρμόδιων αρχών για το ζήτημα της εταιρείας MLS και της απόφασης για διακοπή της διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων της εταιρείας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).
Σύμφωνα με τον ΣΕΔ τα προβλήματα της εταιρείας είχαν φανεί από τον Απρίλιο του 2019, αλλά η Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) καθυστέρησε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διακοπή διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Ως εκ τούτου στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔ ζητά «μεγαλύτερη ταχύτητα στους ελέγχους και στη λήψη των αποφάσεων από τους αρμόδιους φυσικούς ελεγκτές και την έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και βέβαια να ελεγχθεί ο ρόλος των αρμοδίων για την εποπτεία των οικονομικών καταστάσεων της MLS. Η ΕΛΤΕ θα πρέπει να δει κάποιες νέες παραμέτρους σχετικά με την αποτύπωση άυλων περιουσιακών στοιχείων από μέρους των εταιρειών τεχνολογίας και να δώσει σαφείς οδηγίες, για ποιο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογικών προϊόντων παγιοποιείται και τι πρέπει να υπολογίζεται ως έξοδο χρήσης».
Η ανακοίνωση του ΣΕΔ
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου, με αφορμή το θέμα της MLS που προέκυψε πρόσφατα, διαπιστώνει ότι παρά την βελτίωση των εργαλείων που παρέχονται πλέον στις εποπτικές αρχές, για τον έλεγχο των εισηγμένων εταιρειών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν έγινε έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Πιο αναλυτικά, ενώ είχε προηγηθεί παραδοχή του ορκωτού ελεγκτή από τον Απρίλιο του 2019, με την δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2018, σχετικά με το πρόβλημα των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η υπόθεση εξελίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου του 2019, όπου υπήρξε νέα σημαντική αύξηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής, αλλά και των ομολόγων.
Πέρασαν πολλοί μήνες για να φτάσουμε στην ενημέρωση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ορθώς αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης, αφού είναι πιθανό να υπάρξει κάποια αναμόρφωση ισολογισμού, που ίσως παραβιάσει κάποιες ρήτρες στα ομόλογα της MLS.
Το ζητούμενο βεβαίως, είναι να υπάρχουν έλεγχοι των ορκωτών ελεγκτών, των ελεγκτικών εταιρειών και της επιτροπής ελέγχου σε συνεργασία με την ΕΛΤΕ, με πιο άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όπου διαπιστώνονται παραλείψεις, παρατυπίες, ή ολιγωρία, πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις να υπάρχουν πιο ενεργητικές συστάσεις για την επίλυση της κατάστασης.
Το πλέον επιθυμητό όμως, είναι η πρόληψη, ή έστω η άμεση αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, με επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών, πριν αυτές φτάσουν να εξελιχθούν σε πρόβλημα, το αποτέλεσμα του οποίου είναι συνήθως η καταστροφή περιουσιών των μετόχων μειοψηφίας.
Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε μεγαλύτερη ταχύτητα στους ελέγχους και στη λήψη των αποφάσεων από τους αρμόδιους φυσικούς ελεγκτές και την έγκαιρη ενημέρωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και βέβαια να ελεγχθεί ο ρόλος των αρμοδίων για την εποπτεία των οικονομικών καταστάσεων της MLS. Η ΕΛΤΕ θα πρέπει να δει κάποιες νέες παραμέτρους σχετικά με την αποτύπωση άυλων περιουσιακών στοιχείων από μέρους των εταιρειών τεχνολογίας και να δώσει σαφείς οδηγίες, για ποιο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογικών προϊόντων παγιοποιείται και τι πρέπει να υπολογίζεται ως έξοδο χρήσης.
Επιπρόσθετα με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνηθεί η σχετική δραστηριότητα του Εσωτερικού Ελέγχου, για την πιθανή μη έγκαιρη διαπίστωση των συγκεκριμένων προβλημάτων με την αποτύπωση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Σε μια εποχή που η χώρα μας προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις, για να μπορέσει να ορθοποδήσει από τη 10χρονη οικονομική κρίση, η αξιοπιστία της αγοράς θα πρέπει να είναι υπεράνω όλων.