Για το 2021 μετατίθεται η ολοκλήρωση νέων αιολικών πάρκων μεγέθους 88,2 MW από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο αρχικός στόχος ήταν τα εν λόγω πάρκα να έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσουν και την υψηλότερη ταρίφα, ύψους 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντί για περίπου 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς από το 2021 αλλάζει ο τρόπος πληρωμής της «πράσινης» ενέργειας και δεν θα έχει πλέον προτεραιότητα, έναντι των υπόλοιπων μορφών παραγωγής ενέργειας, που εισέρχεται στο σύστημα της χώρας.
Ωστόσο, η πανδημία έχει διαφοροποιήσει πλέον τα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό και από την κυβέρνηση, η οποία χορήγησε παράταση κατά έξι μήνες, καταρχάς στην διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης έργων ΑΠΕ, που έληγαν μέχρι την 30η Ιουνίου του 2020.
Παράλληλα, παρατάθηκαν κατά τέσσερις μήνες, τόσο η διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που έληγαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 (μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου). Αν λοιπόν, ένα έργο είχε περιθώριο π.χ. μέχρι το τέλος του φετινού Δεκεμβρίου, πλέον αυτή έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Απριλίου του 2021. Αυτή η παράταση ισχύει επίσης για την ημερομηνία εφαρμογής των Τιμών Αναφοράς, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Πρόκειται για μια καθοριστική εξέλιξη, η οποία έδωσε σημαντική «ανάσα» σε όλους τους ομίλους που ανέπτυσσαν έργα ΑΠΕ, κυρίως αιολικά πάρκα, στην παρούσα περίοδο, προσδοκώντας να τα έχουν ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία έως το τέλος του 2020, προκειμένου να επωφεληθούν από το ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης, που ισχύει μέχρι τότε. Με δεδομένο μάλιστα ότι η πανδημία έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην ομαλή πορεία των έργων αυτών, οι παρατάσεις που δόθηκαν πρόσφατα αποτελούν σημαντική «ανάσα» για τις εταιρείες.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία κατά την διάρκεια του 2019 ολοκλήρωσε την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 105,6 MW, τα οποία και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία. Με την προσθήκη και των εν λόγω πάρκων, το σύνολο των έργων ΑΠΕ του ομίλου ανήλθαν σε 401 MW στο τέλος του έτους. Παράλληλα, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, ολοκληρώθηκε η κατασκευή επιπλέον 90 MW, ανεβάζοντας την συνολική δυναμικότητα της εταιρείας σε 491 MW. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει επιπλέον 454,14 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.
Πάντως, ο συγκεκριμένος τομέας αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τον όμιλο πέρσι, καθώς τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, από 15,1 εκατ. ευρώ το 2018, καθώς υπολογίστηκε και θετική επίδραση ύψους 11,6 εκατ. ευρώ, από την αναγνώριση Αναβαλλόμενης Φορολογικής Απαίτησης κατά τον συμψηφισμό μελλοντικών κερδών του κλάδου των Αιολικών με τις φορολογικές ζημιές της μητρικής Ελλάκτωρ.
Πρόκειται για μια κίνηση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που απορρέουν από τη συγχώνευση της εταιρείας ΕΛ.ΤΕΧ Άνεμος με την Ελλάκτωρ. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 708 GWh, αυξημένη κατά 6,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, γεγονός που οφείλεται στην κατ’ αντίστοιχο ποσοστό αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ. Ανάλογη ήταν και η αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου, ο οποίος ανήλθε σε 64 εκατ. ευρώ, από 60,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενισχυμένος κατά 6,4%. Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 19,1% σε 50,1 εκατ. ευρώ, από 42,1 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των ΑΠΕ αποτελεί, μαζί με τα έργα παραχώρησης, βασικό πυλώνα της στρατηγικής της διοίκησης για την απεξάρτηση από τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος αναμένεται να περιοριστεί σε μέγεθος, εστιάζοντας σε λιγότερες αγορές, προκειμένου παράλληλα να σταματήσει και η οικονομική «αιμορραγία» του ομίλου. Ήδη, η Άκτωρ δραστηριοποιείται κατασκευαστικά μόνο σε Ελλάδα και Ρουμανία, προσδοκώντας στην εξασφάλιση ενός σημαντικού μεριδίου από το πακέτο των έργων 13 δις ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπ. Υποδομών.