ΓΔ: 2046.24 1.96% Τζίρος: 137.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:40
Φώτο: ΑΠΕ

Μέτρα για τη ρευστότητα στην αγορά ενέργειας

Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές λογαριασμών από τους καταναλωτές.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας και την διασφάλιση των πληρωμών στους παραγωγούς με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 84/13.4.2020.

Τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζονται προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην αγορά από την καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου η οποία - σύμφωνα με το ΥΠΕΝ - οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν κλείσει πολλά φυσικά σημεία (γκισέ τραπεζών, καταστήματα, ΕΛΤΑ κλπ) όπου εξοφλείται πάνω από το 50% των λογαριασμών ενέργειας.

Με τις ρυθμίσεις της ΠΝΠ:

1.Δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να διακανονίσουν μέρος των οφειλών τους που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προς τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς και Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), καθώς και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Οι χρεώσεις που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και Δικτύου (για τον κλάδο ηλεκτρισμού) και οι Χρεώσεις Μεταφοράς, Διανομής και Χρήσης Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (για τον κλάδο φυσικού αερίου).

Προβλέπεται ότι, για τιμολόγια που είναι πληρωτέα έως τις 31 Μαΐου, οι προμηθευτές, εφόσον εξοφλήσουν εμπρόθεσμα το 70% της καθαρής αξίας πλέον του συνόλου του ΦΠΑ κάθε τιμολογίου που είναι πληρωτέο έως στους Διαχειριστές, μπορούν να διακανονίσουν την εξόφληση του υπόλοιπου 30% σε τέσσερις άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται ένα μήνα μετά την εξόφληση του αρχικού ποσού.

2. Προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα μπορεί να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού που προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ.

Το ύψος του δανείου θα υπολογιστεί από τον Διαχειριστή, αφού εκτιμήσει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προσδοκάται να διοχετευθούν στον Ειδικό Λογαριασμό έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Δηλαδή το δάνειο αφορά στην κάλυψη κενού που ενδεχομένως προκύψει στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ από την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου.

Ο ΔΑΠΕΕΠ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να καλύψει τα ποσά που τυχόν δε θα εισπράξει από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο και οφείλει να το εξοφλήσει με τα ποσά που θα ανακτήσει σταδιακά από αυτούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ο Κάθετος Διάδρομος πηγή ανάπτυξης και ασφαλούς ενέργειας

Ο Υπουργός ΠΕΝ, Σταύρος Παπασταύρου, τόνισε τη σημασία των ενεργειακών διαδρόμων στη ΝΑ Ευρώπη και την ανάγκη για αξιόπιστη, ασφαλή ενέργεια σε συζήτηση του Economist στη Ρουμανία, με διεθνείς εκπροσώπους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση UAV στο ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα, ζημιές σε πετρελαϊκό σταθμό

Ουκρανικά drone έπληξαν για πέμπτη φορά σε 10 μέρες το ρωσικό λιμάνι Ουστ-Λούγκα, πλήττοντας τερματικό εξαγωγής πετρελαίου. Οι επιθέσεις αυτές έχουν μειώσει κατά 40% την ικανότητα εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πλήγματα έθεσαν εκτός λειτουργίας αφαλατωτήριο στο Κεσμ

Εργοστάσιο αφαλάτωσης στο ιρανικό νησί Κεσμ, στο Στενό του Χορμούζ, έγινε στόχος αεροπορικού πλήγματος και τέθηκε εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τον χρόνο της επίθεσης.