Την ώρα που οι επενδυτές σταματούν να δίνουν μεγάλη έμφαση σε πολιτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους και εξετάζουν τα θεμελιώδη στοιχεία των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι εταιρείες καταφέρνουν να ξεπεράσουν οριστικά την πολυετή κρίση, που είχε μετατρέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο σε... πέλαγος ζημιογόνων εταιρειών.
Η προθεσμία για τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων α' 6μήνου εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε θα έχουμε, όπως συνήθως συμβαίνει, μια καταιγίδα ανακοινώσεων, κυρίως από μικρές και μεσαίες εταιρείες του ΧΑ.
Όμως, με βάση το δείγμα των εταιρειών που έχουν ήδη δημοσιεύσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α' 6μηνο, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τράπεζες και οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, οι αναλυτές εξάγουν ένα βασικό, άκρως ενθαρρυντικό συμπέρασμα: το ρεύμα των εταιρικών αποτελεσμάτων αντιστρέφεται και πλέον για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, όταν δηλαδή άρχισε η μεγάλη οικονομική κρίση, οι κερδοφόρες εταιρείες έχουν συντριπτική υπεροχή έναντι των ζημιογόνων.
«Τα θεμελιώδη μετά και το ετήσιο συνέδριο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ξαναμπαίνουν στο κάδρο καθώς οι εμπλεκόμενοι θα επαναξιολογήσουν την στάση τους για την πορεία των εταιριών του ΧΑ έχοντας τα πρώτα συγκεντρωτικά νούμερα του 2019 αλλά και περισσότερη πληροφόρηση για τις προοπτικές τους (...). Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αναλογία κερδοφόρων - ζημιογόνων, η οποία κινείται σε αναλογία 3:1, κινούμενη στο καλύτερο σημείο από κάθε άλλη δημοσίευση τα τελευταία 10 χρόνια», τονίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης.
Αν και οι υπολογισμοί που γίνονται ως τώρα πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή, για να αποφεύγονται εσφαλμένα ή πρόωρα συμπεράσματα, γεγονός είναι ότι η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων είναι θετική, παρά το γεγονός ότι η λειτουργική κερδοφορία, που είναι και ο σημαντικότερος δείκτης, δεν αυξάνεται ακόμη με εντυπωσιακό ρυθμό.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης,
- Τα έως τώρα (40% του συνόλου) αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών δείχνουν αύξηση στην κερδοφορία κατά 123% στα κέρδη μετά από φόρους ενώ αν εξαιρεθούν οι τράπεζες η καθαρή κερδοφορία παραμένει αυξημένη κατά 45%
- Ωστόσο η μεγάλη διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου, της ΔΕΗ και των διυλιστηρίων σε σχέση με την περυσινή επίδοση δημιουργεί εσφαλμένα συμπεράσματα ως προς την δυναμική των καθαρών κερδών, δεδομένης και της φετινής μείωσης του φορολογικού συντελεστή κατά 100 μονάδες βάσης.
- Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, η βελτίωση που καταγράφεται είναι πιο ήπια (+6%), ωστόσο και εδώ υπάρχει η επίπτωση της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 16, το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενίσχυσε το λειτουργικό αποτέλεσμα στην πρώτη χρήση εφαρμογής του προτύπου.
- Ο καθαρός δανεισμός φαίνεται αυξημένος κατά 7%, ως αποτέλεσμα των προσαρμογών του ΔΠΧΠ 16 και της διανομής μερισμάτων τα οποία περιόρισαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Όπως σπεύδει να υπογραμμίσει ο κ. Χατζηδάκης, είναι ακόμη νωρίς για οριστικά συμπεράσματα: «Το αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου περιέχει αρκετούς έκτακτους παράγοντες και η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ενδεχομένως να απαιτήσει μια δεύτερη ανάγνωση, προκειμένου να διαγνωσθεί αν υπάρχει ισχυρή ή απλώς βελτίωση στα θεμελιώδη δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς».
Το πόσο ισχυρή θα κρίνουν οι επενδυτές ότι είναι η βελτίωση των θεμελιωδών δεδομένων φαίνεται ότι θα είναι ο παράγοντας - κλειδί για την πορεία του Χρηματιστηρίου το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αναμένονται εκπλήξεις σε μακροοικονομικό ή πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πως η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης και πολιτικής σταθερότητας και αρχίζουν να εξετάζουν προσεκτικά το επενδυτικό story και τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι το BD είχε παρουσιάσει σε εκτενές πρόσφατο δημοσίευμα τα οικονομικά στοιχεία 38 εισηγμένων εταιρειών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 20% του συνόλου των εισηγμένων, από τα οποία φαινόταν ότι, παρά την υποχώρηση της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ, που επηρέασε σημαντικά το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα, η βελτίωση των κερδών άλλων μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, κράτησε περίπου σταθερή τη συνολική κερδοφορία.