Δυνητική απειλή για την επάρκεια αβγών της ελληνικής αγοράς αποτελεί η εξάπλωση της πανδημίας, καθώς η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται από τον Μάρτιο και ακολουθεί την περίοδο του Πάσχα, συνδυάζεται με τους περιορισμούς στις εισαγωγές, οι οποίες συμπληρώνουν τη μόνιμα ελλειμματική εγχώρια παραγωγή.
Μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα επάρκειας, καθώς τα ράφια στη λιανική είναι γεμάτα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση την Μ. Εβδομάδα, που παραδοσιακά αποτελεί μια δυνατή περίοδο για την κατηγορία των αβγών με ενισχυμένες πωλήσεις κατά 15-17% σε σχέση με τη μέση μηνιαία επίδοση. Ωστόσο η εικόνα της προσφοράς έχει ανατραπεί λόγω της πανδημίας που δημιουργεί προβληματισμό στις πτηνοτροφικές μονάδες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τους προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η εγχώρια παραγωγή αυτή τη στιγμή δύναται να καλύψει έστω και οριακά την αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται παραδοσιακά την περίοδο του εορτασμού του Πάσχα, ωστόσο τα αποθέματα είναι περιορισμένα αφού ήδη το Μάρτιο εξαιτίας της πανδημίας σημειώθηκαν υψηλοί ρυθμοί αύξησης πωλήσεων που κυμάνθηκαν από 30 έως και 40% ανά κατηγορία αβγού στα ράφια της λιανικής.
Την ίδια ώρα, το αναγκαστικό «λουκέτο» της εστίασης σηματοδοτεί σχεδόν μηδενικές πωλήσεις σε αυτό το κανάλι, αφού η ζήτηση περιορίζεται σε όσα σημεία εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία. Η απώλεια στο κανάλι της εστίασης αντισταθμίζεται εν μέρει για όσους παραγωγούς μπορούν να διαθέσουν αβγά στη λιανική.
Η ένταξη των αβγών στους μηχανισμούς ελέγχου αποθεμάτων της αγοράς, σύμφωνα με τους οποίους κάθε τρεις μέρες γίνεται δήλωση αποθεμάτων, αλλά και στο σύστημα Άρτεμις, κινείται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης μιας ομαλής εικόνας σε επίπεδο τροφοδοσίας.
Όμως με γνώμονα ότι η εγχώρια παραγωγή είναι ελλειμματική, με το ποσοστό των εισαγωγών να κινείται κατά προσέγγιση μεταξύ 35-40% της ζήτησης, η εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά από τους περιορισμούς στην διακίνηση προϊόντων.
Εάν οι ρυθμοί της ζήτησης παραμείνουν υψηλοί και η καραντίνα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα τότε ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες ελλείψεις, αφού ήδη δεν υπάρχουν υψηλά αποθέματα στις εγχώριες μονάδες. Οι παραγωγοί θα κληθούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας, αρχής γενομένης με την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου. Μια θετική πλευρά, πάντως, των περιορισμών στις εισαγωγές είναι ότι θα βάλουν φρένο και στις παράνομες «ελληνοποιήσεις».
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για την εγχώρια παραγωγή αβγών ούτε για τον ακριβή αριθμό των πτηνοτροφικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Υπολογίζεται ότι η αξία της αγοράς κινείται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.